Linkuri accesibilitate

Câți migranți au ajuns din Belarus în Germania în patru luni


Migranții au fost folosiți de Belarus ca mijloc de presiune asupra granițelor Uniunii Europene. Imagine generică cu migranți la granița cu Polonia.
Migranții au fost folosiți de Belarus ca mijloc de presiune asupra granițelor Uniunii Europene. Imagine generică cu migranți la granița cu Polonia.

Uniunea Europeană acuză regimul autocratului Aleksandr Lukașenko că a direcționat în mare parte migranții din Orientul Mijlociu către granițele Poloniei și către ceilalți membri ai UE, Letonia și Lituania, ca parte a unui „atac hibrid” pentru a riposta pentru sancțiunile occidentale.

Majoritatea migranților ilegali caută să ajungă în Germania, care a intensificat controalele de la granița cu Polonia în ultimele luni.

Poliția federală germană a arătat într-o declarație că, în acest an, au existat 11.162 de intrări ilegale „care au legătură cu Belarus”, iar peste 95% dintre aceste cazuri au avut loc între august și noiembrie, potrivit Europa Liberă.

Germanii au spus a spus că în prezent există o tendință de scădere a trecerilor ilegale a frontierei, cu 470 de cazuri în decembrie, comparativ cu peste 8.000 în octombrie și noiembrie.

Conform legislației germane, migranților care solicită azil li se permite să rămână în țară până la procesarea cererii lor de protecție.

Scăderea numărului de migranți din decembrie ar putea reflecta o schimbare de politică în Belarus, după ce regimul lui Aleksandr Lukașenko a fost primit un al cincilea pachet de sancțiuni de la UE, care a făcut și presiuni asupra țărilor terțe pentru a opri fluxurile de migranți.

Autoritățile din Belarus au eliberat taberele de migranți improvizate de la graniță și au transferat aproximativ 2.000 de oameni într-un depozit transformat în adăpost. De asemenea, câteva mii de irakieni s-au întors acasă cu zboruri de repatriere.

În același timp, Polonia a luat măsuri ca răspuns la criza migranților, inclusiv prin construirea unui gard de sârmă ghimpată și masarea a mii de soldați de-a lungul graniței sale de 400 de kilometri cu Belarus.

Uniunea Europeană, Statele Unite și alte țări occidentale au extins pentru prima dată sancțiunile împotriva Belarusului după ce Aleksandr Lukașenko a reprimat mișcarea pro-democrație în urma alegerilor prezidențiale disputate din august 2020.

XS
SM
MD
LG