Linkuri accesibilitate

Biden către Zelenski: SUA vor „răspunde decisiv” dacă Rusia va invada Ucraina


Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, și cel american, Joe Biden, au avut o discuție telefonică în primele zile ale noului an.
Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, și cel american, Joe Biden, au avut o discuție telefonică în primele zile ale noului an.

Președintele american Joe Biden i-a spus președintelui ucrainean Vladimir Zelenski că SUA și aliații săi vor „răspunde decisiv” dacă Rusia va invada Ucraina, potrivit unui comunicat al Casei Albe de duminică, 2 ianuarie.

Biden „a reafirmat angajamentul Statelor Unite față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, în declarația de după discuția telefonică a celor doi președinți.

„Liderii și-au exprimat sprijinul pentru o acțiune diplomatică, ce va începe săptămâna viitoare cu Dialogul bilateral de stabilitate strategică, la NATO, la Consiliul NATO-Rusia și la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa”, a spus Psaki.

Prima dintre cele trei discuții la nivel înalt între SUA și Rusia este programată în perioada 9-10 ianuarie, la Geneva. Zelenski a menționat că apelul cu președintele american a venit în primele zile din 2022 și a spus că el și Biden au discutat despre cooperarea dintre Statele Unite și Ucraina și alți parteneri.

„Prima discuție internațională a anului cu @POTUS demonstrează natura specială a relațiilor noastre”, a scris Zelenski pe Twitter. El a spus că el și Biden au discutat despre acțiunile comune ale Ucrainei, Statelor Unite „și partenerilor în menținerea păcii în Europa, prevenind escaladarea ulterioară, reformele, deoligarhizarea.”

„Apreciem sprijinul neclintit al Ucrainei”, a adăugat el. A fost al doilea apel în trei săptămâni între cei doi lideri, în timp ce Casa Albă încearcă să ia atitudine față de acumularea de trupe ruse care a alarmat NATO și care au determinat autoritățile de la Kiev să se teamă că Rusia ar putea invada Ucraina în săptămânile următoare.

Apelul vine după discuțiile dintre Biden și președintele rus Vladimir Putin din 30 decembrie, în care Biden a spus că Statele Unite și aliații săi vor impune sancțiuni severe Rusiei dacă aceasta va invada Ucraina.

Rusia a strâns aproximativ 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina, deoarece solicită garanții de securitate ample din partea Statelor Unite și a NATO. Moscova dorește, în special, ca NATO să refuze aderarea Ucrainei și a altor foste țări sovietice și să anuleze acțiunile militare din Europa Centrală și de Est.

În timpul apelului lor din 30 decembrie, Biden și Putin au stabilit trei seturi de discuții viitoare menite să dezamorseze criza. Discuțiile de la Geneva de săptămâna viitoare vor viza controlul armelor și tensiunile crescânde asupra Ucrainei în cadrul Dialogului lor bilateral de stabilitate strategică.

Va urma o reuniune separată a Consiliului Rusia-NATO la Bruxelles, pe 12 ianuarie. O altă întâlnire va avea loc la Viena, o zi mai târziu, în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care include Statele Unite, aliații săi europeni, Ucraina și Rusia.

Ministrul de externe Serghei Lavrov a întărit pe 31 decembrie că Rusia își susține cererile de garanții scrise de securitate.

„Dacă nu vine niciun răspuns constructiv într-un timp rezonabil și Occidentul își continuă cursul agresiv, Rusia va trebui să ia toate măsurile necesare pentru a menține un echilibru strategic și pentru a elimina amenințările inacceptabile la adresa securității noastre”, a declarat el agenției de presă de stat RIA Novosti.

Administrația NATO a spus în repetate rânduri că alianța are o politică a ușile deschise și că nicio țară nu ar trebui să aibă drept de veto asupra aspirațiilor unei alte țări de a adera.

De asemenea, a spus că nu va discuta despre securitatea Ucrainei fără a consulta Kievul. Ambasadorul ucrainean în Statele Unite, Oksana Markarova, a reiterat aspirația Ucrainei de a adera la NATO într-un interviu acordat RFE/RL difuzat pe 1 ianuarie.

XS
SM
MD
LG