Campaniile de publicitate stradală, dar și online, desfășurate de PNL și PSD despre plafonarea prețului la electricitate și gaz sunt cel mai puternic indiciu că Marcel Ciolacu și Florin Cîțu erau conștienți de problemele care vor apărea cu facturile pentru încălzire.
Politicienii au promis că factura nu va crește, iar românii vor trece cu bine peste iarnă, chiar și după liberalizarea pieței.
PSD a strâns peste 500.000 de semnături în favoarea unei petiții legată de facturi, iar marile orașe au fost împânzite cu panouri pe care scria: „Plafonăm prețurile la energie și gaz”, „Spune stop scumpirilor la energie și gaz”.
Purtătorul de cuvânt al PSD a declarat pentru Europa Liberă că nu știe care a fost costul acestei campanii și cât a plătit partidul pentru închirierea spațiilor de publicitate stradală.
Campania PSD s-a desfășurat prin instalarea de corturi în marile orașe, începând cu luna octombrie 2021, iar voluntarii partidului îndemnau oamenii să semneze petiția pentru stoparea creșterii prețurilor.
Au fost adunate astfel peste 500.000 de semnături, care au fost aduse în Parlament în momentul votării unei legi privind facturile la energie și gaze.
A treia componentă a campaniei PSD a fost legată de mesajele promovate pe rețelele sociale. Toate organizațiile PSD au postat pe site-ul de Facebook că partidul nu va permite ca facturile să crească.
Mesajul partidului a ajuns la câteva milioane de români, datorită sponsorizării postărilor cu bani publici. Încă o dată și-a demonstrat utilitatea subvenția încasată de la bugetul de stat. O astfel de campanie depășește câteva sute de mii de euro, potrivit experților social media.
PNL a plătit o campanie similară, desfășurată prin intermediul firmei Future Innovation. Vicepreședintele Pavel Popescu a declarat pentru Europa Liberă că două campanii online au fost plătite din banii de subvenție. Costul: 1,8 milioane de lei pentru luna octombrie.
Campania „trecem iarna cu bine”, desfășurată în luna octombrie, se apropie pe youtube de 1 milion de vizualizări pe contul PNL. Mesajul a fost însă promovat și pe zeci de pagini de Facebook.
În cadrul campaniei a apărut și site-ul ajutorlafactura.ro. Pavel Popescu susține că datele oferite de compania angajată arată că mesajul PNL a atins ținta dorită.
Legea votată în Parlament, lăudată de PNL și PSD, dar ineficientă
Ruperea Coaliției de guvernare și dărâmarea Guvernului Cîțu, la începutul lunii octombrie, a făcut ca în Parlament să nu mai existe o majoritate stabilă. În acest context, rolul PSD a crescut semnificativ, iar poziționarea sa ca partid de opoziție a devenit decisivă.
În timp ce mesajele PNL și PSD despre cum se luptă fiecare pentru reducerea facturii erau promovate în întreaga țară, în Parlament a fost aprobată, la finalul lunii octombrie, legea privind plafonarea facturilor la curent și gaze. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis.
Legea s-a bucurat de o majoritate largă, existând 285 de voturi „pentru”, fapt care sublinia că PNL și PSD se pregătesc să pună bazele viitoarei Coaliții.
Principalele măsuri instituite prin noua lege vizau: plafonarea și compensarea prețului la gaze și electricitate în funcție de consum. PSD a introdus ca printre beneficiari să se afle și spitalele și școlile, fapt ce ajuta bugetul locale.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susținea că niciun român nu va plăti mai mult decât a făcut-o în decembrie 2021.
„Cinci sute de mii de semnături, pe care le aveți în față, strânse de PSD în toată țara, ne-au adus în situația de a obliga pe toată lumea de a lua decizia cea mai bună”, afirma în plenul Camerei Deputaților liderul grupului PSD, Alfred Simonis, în momentul adoptării legii.
Facturile au explodat după 3 luni. PSD cere demisia ministrului Energiei și convocarea CSAT
Toate promisiunile din postările și panourile PNL și PSD despre factura la gaze și energie s-au spulberat după venirea sezonului rece. Populația și agenții economici au primit facturi majorate considerabil, iar PNL și PSD recunosc că legea a fost ineficientă și prost gândită.
Ministrul Popescu dă vina pe ANRE și pe firmele care au trimis facturile eronat, fără să țină cont de plafonare și compensare. El a precizat că firmele care au facturat trebuie să țină cont că până la un anumit prag este plafonare, dar sub acel plafon intervine și compensarea.
Virgil Popescu susține că îi va „obliga” pe toți cei care au emis facturi eronate să le storneze, să nu perceapă penalități și nu îi debranșeze pe cei care nu au plătit. De asemenea, propune introducerea unor sancțiuni pentru emiterea de facturi eronate.
Președintele PNL, Florin Cîțu, îl contrazice pe ministrul Popescu și spune că nu poate încuraja oamenii să nu plătească facturile.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, susține că o discuție despre remanierea ministrului Popescu ar putea avea loc în viitoare ședință a Coaliției.
Până atunci, PSD vine cu un alt set de măsuri pentru reducerea facturii: vrea TVA 0% începând de 1 februarie și suprataxarea profiturilor companiilor din domeniul energiei.
Premierul Ciucă a anunțat că reducerea TVA ar putea fi impusă după 31 martie, când dispar efectele legii votate în Parlament în luna octombrie.
„De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum", a anunțat premierul marți.
Subiectul TVA urmează să fie discutat la viitoarea ședință a Coaliției de guvernare.
„Pentru că nu au existat măsuri penalizatoare în lege, unii actori din piață au făcut greșeli. Credem că dacă ar fi specificate în cuantum mai mare penalizări legate de faptul că nu se aplică legea, aceste situații nu apăreau. E o problemă esențială față de cum ne raportăm la cetățean. Nu cetățeanul trebuie să își caute dreptatea, ci noi ar trebui să acționăm repede, să modificăm legea”, a spus Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD și fost ministru pentru Mediul de Afaceri, pentru Europa Liberă.
Marcel Ciolacu transferă problema către CSAT și spune că trebuie să existe o ședință de urgență. Liderul PSD a cerut o ședință a Coaliției până la finalul săptămânii pentru luarea unei decizii finale.
Radu Oprea a afirmat că este posibil să fie dată o Ordonanță de Urgență pentru modificarea legii. O posibilă modificare ar fi ca persoanele fizice să nu mai plătească costul certificatelor verzi.
„Valoarea certificatelor verzi să fie preluată la bugetul de stat și regăsim în factură valoare zero. E foarte ușor de aplicat. O altă măsură ar fi scăderea TVA”, a susținut purtătorul de cuvânt al PSD.
Potrivit acestuia, oamenii înțeleg că PSD face toate eforturile să reducă factura și că nu a primit reproșuri în ciuda promisiunilor făcute.
„Dacă nu acționăm repede, vom fi toți responsabili”, este concluzia senatorului PSD.
Până când politicienii din Coaliție vor lua decizia finală, factura pentru consumul din luna ianuarie rămâne în sarcina populației și agenților economici.