Linkuri accesibilitate

Teza de doctorat a premierului Ciucă este verificată de CNATDCU


Jurnalista Emilia Șercan a arătat într-o anchetă publicată miercuri în Pressone că 42 din totalul de 138 de pagini din teza de doctorat a premierului Ciucă reprezintă material copiat din cărți sau alte teze de doctorat.
Jurnalista Emilia Șercan a arătat într-o anchetă publicată miercuri în Pressone că 42 din totalul de 138 de pagini din teza de doctorat a premierului Ciucă reprezintă material copiat din cărți sau alte teze de doctorat.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a primit mai multe sesizări cu privire la acuzațiile de plagiat care planează asupra lucrării de doctorat a premierului Nicolae Ciucă.

Marius Andruh, vicepreședintele CNATDCU, a confirmat pentru Europa Liberă că a fost declanșată procedura prin care se va cerceta lucrarea.

„Deja au fost anunțați președinții comisiilor respective (n.r. comisia de științe militare). Procedura a pornit. Membrii comisiei au fost anunțați”, a spus Marius Andruh.

Vineri, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a solicitat public CNATDCU analizarea tezei de doctorat a premierului în regim de urgență.

CNATDCU este singura instituție care se poate pronunța în cazul unei suspiciuni de plagiat și poate propune retragerea titlului de doctor în cazul în care acuzațiile de plagiat se mențin.

Ce urmează după ce a fost depusă sesizare

Procedura prevede că președintele comisiei de specialitate a CNATDCU are la dispoziție maximum cinci zile pentru a nominaliza cinci membri ai comisiei de specialitate și/sau experți externi care să analizeze lucrarea pentru care a fost făcută sesizarea.

În alte cinci zile, fiecare membru nominalizat pentru constituirea comisiei de lucru trebuie să își exprime acordul pentru analizarea sesizării și declarația că nu se află într-o situație de conflict de interese cu autorul tezei de doctorat sau cu conducătorul de doctorat.

Ulterior, sunt notificați și membrii Consiliului general pentru acordarea votului referitor la numirea comisiei de lucru.

După ce a fost stabilită comisia de specialitate care va analiza teza de doctorat, fiecare membru al comisiei de lucru are la dispoziție maximum cinci zile de la data pentru a analiza independent sesizarea și documentele încărcate pe platformă și a formula direct în platformă un raport individual cu privire la sesizare.

După ce se întâmplă aceste lucru, raportorul comisiei trebuie să realizeze un raport comun care cuprinde propunerea motivată a comisiei de lucru, adoptată prin vot, de menținere sau, după caz, de retragere a titlului de doctor.

Apoi, sunt notificați membrii Consiliului general în legătură cu finalizarea raportului comun de către comisia de lucru, iar ei au la dispoziție 10 zile să analizeze ce a propus comisia de lucru.


Procedura prevede că, ulterior, Consiliul general al CNATDCU decide prin vot dacă au fost sau nu respectate standardele de calitate sau de etică profesională, inclusiv existența plagiatului.

În final, președintele Consiliului general generează decizia CNATDCU cu privire la soluționarea sesizării.

Cine face parte din Științe politice, studii de securitate, științe militare, informații și ordine publică

Pe site-ul CNATDCU este afișată comisia din care ar trebui să fie nominalizați și să accepte cel puțin cinci membri pentru analiza lui lucrării lui Nicolae Ciucă. Din această comisie fac parte:

  • Miroiu Adrian – președinte – Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti
  • Chiru Irena – vicepreședinte – Academia Naţională de Informaţii “Mihai Viteazul” din Bucureşti
  • Bădescu Gabriel – membru – Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca
  • Bârsan Ghiță – membru – Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu
  • Boșcoianu Mircea – membru – Universitatea „Transilvania” din Braşov
  • Carp Radu – membru – Universitatea din Bucureşti
  • Cimpoeș Radu – membru – Kingston University, London, UK
  • Crăiuțu Aurelian – membru – Indiana University Bloomington
  • Mișcoiu Sergiu – membru – Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca
  • Nate Silviu – membru – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
  • Naumescu Valentin – membru – Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca
  • Petrescu Dragoș – membru – Universitatea din Bucureşti
  • Roceanu Ion – membru – Universitatea Naţională de Apărare “Carol I” din Bucureşti

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG