Postările pe rețelele de social media din estul Ucrainei sunt de multe ori izbitor de asemănătoare cu discuțiile avute de oamenii din alte părți ale lumii.
Zi de zi, cetățenii regiunilor Donețk și Luhansk se adună pe internet să discute despre haitele de câini sălbatici, prețurile crescute la alimente sau cât de neeficient este vaccinul Sputnik al Rusiei împotriva variantei Omicron.
În ultimele săptămâni, însă, anunțurile liderilor din alte state cu privire la o posibilă invadare a Ucrainei de către Rusia au început să domine grupurile de conversații de pe platformele sociale.
Ultimele raportări arată că Moscova a plasat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, lucru ce îi sperie pe mulți dintre locuitorii din zonă.
„M-am săturat de toate aceste predicții zilnice”, se arată într-o postare a unui contributor pe Vkontakte, o rețea de socializare rusă. „E bine pentru cei care șed pe o canapea undeva în Nijni Novgorod sau Krasnoyarsk, departe de războiul nostru, să facă predicții la bere și chipsuri. Dar cum este pentru noi să citim toate aceste predicții? Suntem ca șoarecii într-o tigaie ce sunt pe cale să fie puși pe foc. Și toată lumea urmărește cu interes alături de berile și chipsurile lor”, se arată în postarea publicată.
Pe un alt forum, un utilizator a captat într-o postare de-a sa stresul prin care oamenii din regiune trec zilnic.
„Nimeni nu mai crede în nimic aici”, a povestit utilizatorul. „Suficient! Ajunge! Oamenii s-au săturat de toată mizeria asta. Și cel mai înspăimântător lucru în situația de față este că am încetat cu toții să ne mai fie teamă. Chiar dacă ceva este adevărat, noi nu credem și nu ne mai e teamă”, a declarat acesta în postarea sa.
Recent, o postare a lui Denis Pușilin, liderul de facto al regiunii Donețk, Ucraina, a declarat că Kievul plănuia să atace „în orice moment” regiunea, cunoscută sub denumirea de Donbas, iar toată lumea „ar trebui să se pregătească pentru cel mai negru scenariu”.
„Credeam că suntem deja în cel mai negru scenariu”, a comentat un utilizator, referindu-se la ultimii ani de izolare a regiunii de restul Ucrainei.
„Cum ar putea fi asta mai rău?” a intervenit un alt utilizator. „De câți ani batem pasul pe loc, iar ei ne spun că ne atacă în orice minut posibil? Nimic nu se schimbă decât ridurile de pe fața lui Pușilin”.
Alții și-au exprimat temerile cu privire la intențiile Moscovei legate de conflict.
„Rusia nu are nevoie de noi”, a postat o persoană. „Rusia a avut nevoie de noi doar când a fost să ocupe Crimeea. Deschideți-vă ochii!”.
În regiunea alăturată, Luhansk, oamenii prezenți pe un forum au comentat propunerile recente ale liderilor ruși de a trimite arme separatiștilor pro-ruși.
„Doar cei care trăiesc departe de aici se pot bucura când aud că luptele vor fi reluate”, a scris un utilizator. Între timp, un altul i-a răspuns celui din urmă în mod sarcastic: „Da – mai multe arme și mai multă distrugere! Iar apoi putem da vina pe America, Ucraina, China și așa mai departe”.
Una dintre persoanele martore la conversație, identificată cu numele de Maria, a afirmat că ea și familia ei își văd mai departe de viață în ciuda noutăților de pe front.
„Nu ne mai uităm la știri deloc”, a afirmat aceasta într-un email. „Avem destule cu care să ne batem capul zilnic și nu mai avem timp sau dorința de a ne gândi la geopolitică. Din afară, situația din Donețk pare calmă. Nu vezi marfare încărcate cu armament militar sau oameni înarmați în uniforme patrulând...Nu știu motivul, dar familia mea nu se panichează. Poate au obosit să le mai fie frică – nu am habar”.