Linkuri accesibilitate

Fotogalerie | Cernăuți, orașul contrastelor

Cernăuțiul era acum un veac și jumătate o perlă a Imperiului austro-ungar. Secolul XX a fost nedreapt cu fosta capitală a Ducatului Bucovinei, altădată parte a României Mari. La trei decenii de la destrămarea URSS, orașul pare pierdut între trecut și prezent.

Pe străzile pietruite din oraș, multe neprietenoase cu suspensiile autoturismelor, merg încă troleibuze sau autobuze ansamblate în URSS, unele chiar din perioada Hrușciov. Printre ele se pot zări, și nu arareori, mașini de lux de câteva sute de mii de euro.

Poate cea mai ironică prezență este cea a mașinilor nepoluante Tesla – destul de răspândite în oraș -, care circulă de multe ori prin fumul gros ce iese din bătrânele autobuze sau troleibuze ale Cernăuțiului.

Cea mai îngrijită zonă a orașului este cea în care se află universitatea de stat. Clădirea este momument UNESCO și una dintre cele mai impresionante din oraș.


Încarcă mai mult

16x9 Image

Ionuț Benea

A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG