Linkuri accesibilitate

Întâlnire Biden-Scholz: „Nord Stream 2 va fi oprită”/ „Rusia să înțeleagă că NATO este unită”


Statele Unite au confirmat luni că soarta gazoductului Nord Stream 2 depinde de decizia Rusiei de a invada Ucraina. Cancelarul german, Olaf Scholz, a refuzat să se pronunțe cu privire la gazoduct în timpul conferinței de presă.
Statele Unite au confirmat luni că soarta gazoductului Nord Stream 2 depinde de decizia Rusiei de a invada Ucraina. Cancelarul german, Olaf Scholz, a refuzat să se pronunțe cu privire la gazoduct în timpul conferinței de presă.

Cancelarul german, Olaf Scholz, s-a întâlnit luni cu omologul său american, Joe Biden, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Biden a asigurat că în cazul unei invazii rusești, una dintre sancțiuni va fi oprirea gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania.

Discuția celor doi are loc pe fundalul temerilor că Germania ezită să adopte o poziție fermă împotriva activităților militare rusești de la granița cu Ucraina. În timpul conferinței de presă, Olaf Scholz a refuzat să se refere la soarta gazoductului dintre Rusia și Germania, dar a punctat faptul că Rusia se va confrunta cu sancțiuni grave dacă aceasta invadează Ucraina.

„Este important să rămânem fermi în fața Rusiei și să facem tot ce ne stă în puteri (pentru a detensiona situația, n.r.). Dacă există o agresiune militară împotriva Ucrainei, Rusia va plăti un preț dur”, a transmis Scholz în timpul conferinței de presă de la Washington.

„Am pregătit intens totul pentru a pregăti sancțiunile necesare dacă există o agresiune militară împotriva Ucrainei”, a adăugat acesta.

Biden a afirmat că are încredere totală în Germania când vine vorba de cooperarea celor două țări în contextul crizei din Ucraina și a precizat că aceasta este printre cei mai apropiați aliați ai Statelor Unite.

„Lucrăm în tandem pentru a descuraja și mai mult agresiunea rusă în Europa, pentru a aborda provocările venite din partea Chinei și pentru a promova stabilitatea în zona Balcanilor de Vest”, a transmis președintele american.

„În ceea ce privește ajutarea Ucrainei, Germania a fost prima când a venit vorba de acordarea de ajutor economic acesteia. În ceea ce privește presa americană ce susține că Germania nu e de încredere, le transmit că Germania este de încredere, nu am nicio îndoială cu privire la acest lucru”, a precizat Biden în timpul conferinței de presă de la Casa Albă.

„Dacă Rusia invadează Ucraina, Nord Stream 2 nu se va întâmpla”, a punctat acesta.

Joe Biden a precizat, de asemenea, că ar fi „înțelept” ca cetățenii americani aflați în Ucraina să părăsească țara în condițiile unei posibile invazii.

Cancelarul german a fost criticat în repetate rânduri pentru felul ezitant în care acesta abordează tensiunile actuale dintre Ucraina și Rusia. Luna trecută, Scholz a promis că va trimite 5.000 de căști de protecție armatei ucrainene.

Anunțul acestuia a stârnit tensiuni în rândul diplomaților ucraineni, care au criticat anunțul venit din partea Guvernului german.

Săptămâna trecută, premierul britanic, Boris Johnson, aflat în vizită la Kiev, a anunțat că Marea Britanie va oferi Ucrainei 88 milioane de lire sterline pentru a consolida lupta împotriva corupției și a reduce dependența de sectorul energetic al Rusiei. Luna trecută, Regatul Unit a trimis armament anti-tanc în semn de sprijin față de forțele terestre Ucrainene, aflate mobilizate la graniță.

Principalul motiv pentru care Germania evită să adopte aceeași poziție fermă cu cea preluată de restul statelor NATO este dependența acesteia față de gazele naturale rusești.

Gazoductul Nord Stream 2, o nouă conductă de gaz ce leagă Germania de Rusia, se află în prezent în topul sancțiunilor vizate de Occident. În cazul unui conflict între Rusia și Ucraina, aceasta ar putea prelua fluxul de gaze dinspre Rusia către Europa fără a fi nevoie ca acesta să fie nevoie să tranziteze Ucraina.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG