Linkuri accesibilitate

Bursa de la Moscova, suspendată | Economia Rusiei începe să simtă efectele sancțiunilor


Banca Centrală a Rusiei a anunțat că va dubla rata dobânzii la 20% și va interzice vânzarea de acţiuni în străinătate.
Banca Centrală a Rusiei a anunțat că va dubla rata dobânzii la 20% și va interzice vânzarea de acţiuni în străinătate.

Moneda Rusiei a scăzut cu aproape 30% luni dimineață, valoarea unei ruble ajungând la 1 cent sau 0,01 dolari, iar deschiderea bursei din Moscova a fost suspendată pentru toată durata zilei de luni.

Președintele Vladimir Putin urmează să țină o sedință de urgență cu cei mai importanți consilieri economici ai săi în urma prăbușirii rublei la un nivel record în raport cu dolarul american.

În timp ce agresiunea Rusiei în Ucraina a continuat pe tot parcursul weekendului, trupele rusești ajungând în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, liderii occidentali au anunțat o nouă serie de sancțiuni agresive, inclusiv excluderea mai multor bănci rusești din sistemul SWIFT.

Totodată, Uniunea Europeană va finanța achiziția și livrarea de armament în Ucraina, va închide accesul aeronavelor rusești în spațiul aerian european și va bloca organizațiile mass-media rusești, Russia Today și Sputnik, pe teritoriul UE.

„Vom interzice, de asemenea, tranzacțiile băncii centrale a Rusiei și vom îngheța toate activele acesteia, pentru a o împiedica din a mai finanța războiul lui Putin”, a declarat duminică președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Decizia Statelor Unite, Marii Britanii și a Uniunii Europene de a restricționa accesul Băncii Centrale ruse la o mare parte din rezervele sale valutare de 643 de miliarde de dolari a distrus o mare parte din eforturile Kremlinului de a atenua impactul potențialelor sancțiuni, potrivit New York Times.

Potrivit Băncii Centrale rusești ”condițiile externe pentru economia rusă s-au schimbat drastic”.
Potrivit Băncii Centrale rusești ”condițiile externe pentru economia rusă s-au schimbat drastic”.

Banca Centrală a Rusiei a anunțat că va lua o serie de măsuri în încercarea de a opri consecințele sancțiunilor impuse de către liderii occidentali. În acest context a dublat rata dobânzii la 20% și a interzis vânzarea de acţiuni în străinătate.

„Condițiile externe pentru economia rusă s-au schimbat drastic”, arată un comunicat al băncii. „Creșterea ratei cheie va asigura o creștere a ratelor depozitelor la nivelurile necesare pentru a compensa riscurile crescute de depreciere și inflație” adauga acesta.

Prețul petrolului continuă să crească

Pe fondul reacției internaționale tot mai puternice la agresiunile Moscovei în Ucraina, președintele rus Vladimir Putin a ordonat arsenalul nuclear „de descurajare” al țării sale în „alertă ridicată”.

În urma anunțului, creșterea tensiunilor a sporit temerile că aprovizionarea cu petrol de la cel de-al doilea cel mai mare producător din lume ar putea fi întreruptă.

Țițeiul Brent, indicatorul de referință global a crescut cu 5%, ajungând la 102,86 de dolari. Contractele futures pe țițeiul West Texas Intermediate din SUA au crescut cu 4,62 de dolari, adică aproape 5%, ajungând la 96,24 de dolari pe baril.

Bursele europene au fost și ele afectate. Indicele pan-european STOXX 600 a scăzut cu 1,6%, în timp ce indicele DAX 30 de la Frankfurt a scăzut cu 1,8%, iar la Londra, indicele FTSE 100 a avut un declin de 1,5%.

Contractele futures ale burselor americane prezic, de asemenea, o scădere de 1,5% la indicele S&P 500.

BP renunță la acțiunile din companii rusești

În urma presiunilor din partea guvernului din Marea Britanie, gigantul petrolier britanic BP a anunțat că urmează să renunțe la pachetul de 19,75% de acțiuni din compania petrolieră de stat rusă Rosneft, pe care le deținea din 2013, după „actul de agresiune” al Rusiei în Ucraina, potrivit BBC.

Directorul executiv al BP, Bernard Looney, a demisionat „cu efect imediat” din consiliul de administrație Rosneft, la fel ca și colegul său, tot din BP, Bod Dudley.

Potrivit BBC, dl. Looney făcea parte din consiliul de administrație al Rosneft din 2020, alături de președintele acestuia Igor Sechin, care este un prieten apropiat și aliat al președintelui rus Vladimir Putin.

Acțiunile BP au scazut cu 3,9% în urma anunțului.

Bancomatele din Rusia pot rămâne fără bancnote

La Moscova, temerile cu privire la o potențială suprasolicitare a bancomatelor rusești sunt în creștere.

Potrivit CNN, vineri, reprezentanți ai Băncii Centrale Ruse au declarat că va crește aporivizoanarea bancomatelor cu bancnote, pentru a putea rezista cererii crescute în acest sens. De asemenea, agenția de știri de stat rusă TASS a raportat că mai multe bănci au înregistrat o creștere a retragerilor numerare de la începutul invaziei din Ucraina, în special cele în valută străină.

Oamenii stau la coadă pentru a folosi un bancomat în Sankt Petersburg, Rusia, 27 februarie 2022.
Oamenii stau la coadă pentru a folosi un bancomat în Sankt Petersburg, Rusia, 27 februarie 2022.

Potrivit Politico, au început, de asemenea, să apară avertismente din partea băncilor private ruse confrom cărora aplicațiile de plată digitală Apple Pay și Google Pay nu vor mai funcționa, ceea ce înseamnă că oamenii vor fi obligați să se bazeze, din ce în ce mai mult, pe bani numerar.

Între timp, comercianții au raportat o creștere a vânzărilor de electronice și bunuri de folosință îndelungată, pe măsură ce oamenii se grăbesc să-și cheltuiască economiile, înainte ca acestea să ajungă lipsite de valoare din cauza inflației.

XS
SM
MD
LG