Era sfârșitul lui decembrie 2021 când Igor Ivkin, un tânăr de 19 ani, militar cu contract în armata rusă, originar din Pskov, un oraș din nord-vestul Rusiei, a fost trimis la granița cu Ucraina ca parte a unui contingent militar după comanda președintelui Vladimir Putin.
Dar, după ce a petrecut mai mult de o lună cu unitatea sa, de-a lungul graniței în condiții de iarnă, Ivkin a primit, pe 7 februarie, o veste bună: soția sa de 23 de ani, Yulia Ivkina o născuse pe fiica lor, Ksenia.
Yulia a povestit RFE/RL's North că Ivkin a primit permisie de patru zile pentru a-și cunoaște fiica. Apoi s-a întors la graniță și a luptat în acțiunea de invadare a Ucrainei declanșată pe 24 februarie până când a fost omorât pe 8 martie.
„Fericirea a durat patru zile”, spune Yulia. „Ar fi fost un tată minunat. A avut grijă de ea noaptea și am putut să mă odihnesc. A legănat-o și i-a schimbat scutecele. Mi-a spus regină, iar fiicei noastre prințesă.”
Înmormântat pe 30 martie în satul Vorontsovo, în apropiere de Pskov, Ivkin este acum unul dintre miile de soldați ruși care au fost uciși în timp ce luptau în Ucraina, iar Yulia este una dintre multele văduve din Rusia care au rămas să-și plângă morții și să facă față consecințelor unui conflict ale cărui urmări abia încep să se simtă în interiorul țării.
„Ultima oară când a sunat a povestit despre cât de înfricoșător era acolo, cât de înfricoșător era când colegii săi camarazi mureau…. Nu știu cu exactitate câți au murit. Au fost sub foc tot timpul” spune Yulia.
„Nu mai fusese în niciun punct fierbinte până atunci. Desigur că era speriat, dar nu a vrut să-mi spună asta. A spus că va face totul să supraviețuiască pentru că asta era cel mai important.”
Viața militară
Conform Yuliei, Ivkin fusese atras de viața militară și semnase un contract de militar profesionist pentru că el credea în ideea de a-și servi țara, spunându-i că „dacă nu-ți servești țara, nu ești bărbat.”
Având în minte familia sa, a fost atras și de stabilitatea și beneficiile pe care armata le oferă pe hârtie și plănuia să strângă bani să-și cumpere o casă. Ivkin nu venea dintr-o familie cu tradiție militară și, împreună cu fratele său și două surori, o ajutau pe mama sa văduvă care trăia într-un sat din apropiere și lucra în schimburi la o fabrică locală.
Dar soția sa a spus că foarte curând a fost dezamăgit de armată, mai ales după ce a fost trimis combatant în Brigada a 25-a din Luga, un oraș din apropierea St. Petersburg.
„Lui Igor nu i-a plăcut prea mult. Echipamentul era rupt și vechi,” spune Yulia. “Nimeni nu i-a pregătit pentru război acolo. ”
Frustrat de ceea ce el numea o lipsă de disciplină, a început curând să vorbească cu soția sa despre părăsirea armatei și să planifice când îi va expira contractul și cum ar putea să se întoarcă în viața civilă.
„Ne vedeam doar în weekenduri când venea la Pskov,” spune Yulia. „Dar când venea acasă, întotdeauna blestema mult spunând cât de obosit e de tot ce se întâmplă acolo.”
Avea o listă din ce în ce mai mare de nemulțumiri, de la faptul că nu primea suficientă mâncare, până la a avea de a face cu soldați beți în cazarmă.
“[Igor] era enervat de obișnuita neglijență a armatei. El a spus că, în unitate, tuturor le plăcea să bea și mulți băieți se drogau, iar drogurile nu erau deloc greu de obținut”, a adăugat Yulia. „El spunea că toate exercițiile se reduc, practic, la săparea de tranșee și la construirea de toalete.”
Un război în escaladare
Luptele din Ucraina nu dau semne că vor înceta. Armata rusă se pregătește să lanseze o nouă ofensivă în estul țării, despre care oficialii ucraineni și occidentali avertizează că ar putea fi cea mai intensă de până acum pentru războiul care durează de aproape două luni.
Cifrele exacte ale victimelor conflictului sunt necunoscute. Ministerul ucrainean al apărării susține că au fost uciși peste 20.000 de soldați ruși, în timp ce despre cifrele rușilor diminuează pierderile, guvernul spunând că 1.351 de militari au murit până acum în lupte.
Estimările NATO arată că Rusia a pierdut între 7.000 și 15.000 de soldați.
Dar oficialii ruși au recunoscut indirect și victimele semnificative pe care le-au suferit în Ucraina, Serviciul Federal de Securitate (FSB) al țării cerând recent guvernului să-și mărească bugetul pentru serviciile funerare pentru soldați și pentru pietre funerare.
Fiind o tânără văduvă cu un copil de 2 luni, Yulia va avea și ea dreptul la despăgubiri de la guvern, deși spune că are așteptări mici.
„Vor fi plăți, dar asta nu înseamnă nimic”, a spus ea. „Ar fi mai bine dacă mi-aș putea primi soțul înapoi. Nu am nevoie de bani.”