Șeful Pentagonului după întâlnirea de la Ramstein: SUA vor să „îngreuneze” sarcina Rusiei de a-și mai amenința vecinii
Miniștri din 40 de țări - atât NATO, cât și non-membre NATO - s-au întâlnit la baza aeriană de la Ramstein, din Germania, pentru a discuta despre sprijinul pe care-l vor acorda Ucrainei pentru a face față invaziei rusești. Ei au discutat despre un pachet de ajutor militar și financiar pentru Ucraina
Cea mai semnificativă schimbare după întâlnire a fost cea privitoare la politica Germaniei, care va furniza acum armament greu pentru Ucraina, transmite BBC.
În timpul conferinței de presă de după eveniment, secretarul american al apărării, Lloyd Austin (foto), a spus că decizia Germaniei de a furniza Ucrainei sisteme antiaeriene Gepard și de a oferi instruire a fost o „mișcare semnificativă”.
Întrebat despre amenințarea nucleară din Rusia, Austin a spus că este inutil și periculos să se speculeze despre armele nucleare.
De asemenea, secretarul american al apărării i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să detensioneze conflictul.
SUA s-au angajat să mute „cerul și pământul” pentru a se asigura că Ucraina învinge Rusia, a spus Austin, care a adăugat că „Ucraina crede în mod clar că poate câștiga, la fel și toată lumea de aici”.
El a spus că SUA vor să „îngreuneze” sarcina Rusiei de a-și mai amenința vecinii.
Austin a spus că SUA analizează cauza recentelor atacuri din Transnistria, un teritoriu separatist controlat de ruși din Moldova.
Departamentul american al Apărării înființează un centru de control pentru ajutorul militar al Ucrainei în Germania, a declarat oficialul
Departamentul Apărării a înființat un centru de control pentru a coordona transporturile și pentru a „eficientiza livrarea” asistenței militare către Ucraina atât cu forțele americane, cât și cu forțele aliate la Stuttgart, Germania, în zona de responsabilitate a Comandamentului European al SUA, a declarat reporterilor un înalt oficial al apărării al SUA, mați, după întâlnirea de la Ramstein, citat de CNN.
Centrul de control EUCOM al Ucrainei, sau ECCU, are sediul la cartierul general al Comandamentului European al SUA din Stuttgart și este condus de un general militar american de două stele, a spus oficialul.
Centrul lucrează îndeaproape cu ceea ce armata americană numește centrul internațional de coordonare a donatorilor, sau IDCC, care este condus de un general de o stea din Regatul Unit, a adăugat oficialul.
„Acesta a fost creat pentru a sprijini eforturile acestui sistem de securitate”, a spus oficialul.
Centrul de control, împreună cu personalul american, include personal din alte 15 națiuni de sprijin din Stuttgart, a spus oficialul. Centrul de control va gestiona, de asemenea, rețeaua a peste 40 de națiuni partenere și aliate care s-au întâlnit marți devreme în Germania și oferă asistență Ucrainei, a spus oficialul.
Acest nou grup de aliați se va întâlni o dată pe lună, a anunțat marți mai devreme secretarul american al Apărării, Lloyd Austin. Prima întâlnire a fost găzduită de Austin la baza aeriană Ramstein din Germania, marți.
Un ministru rus nu exclude posibilitatea ca Republica Moldova să fie atrasă în războiul din Ucraina
Un ministru rus a refuzat să excludă posibilitatea ca regiunea separatistă a Republicii Moldova, Transnistria, să fie atrasă în războiul din Ucraina.
Adjunctul ministrului de externe, Andrei Rudenko, a declarat marți că Moscova este „îngrijorată” de șirul de explozii recente din Transnistria, spunând că Rusia „ar dori să evite un scenariu” în care Transnistria ar fi târâtă în război.
Adresându-se jurnaliştilor de la Moscova, Rudenko a spus că „situaţia cu exploziile” din regiune indică faptul că „anumite forţe” din spatele atacurilor sunt interesate să creeze „un alt focar de tensiune în Europa” – o referire la două episoade de violenţă raportate în enclavă în tot atâtea zile.
„Se va desfășura o anchetă în consecință și sperăm că vor fi stabilite motivele și cei responsabili vor fi pedepsiți”, a spus Rudenko, citat de RIA Novosti.
Avertisment al Rusiei împotriva Marii Britanii
Ministerul rus al apărării a avertizat cu privire la un „răspuns proporțional” imediat dacă Marea Britanie continuă să susțină „provocarea directă” a regimului de la Kiev, după ce ministrul britanic al forțelor armate, James Heappey, a descris atacurile ucrainene pe teritoriul Rusiei, care au lovit aprovizionarea și perturbă logistica, ca fiind „complet legitime”.
Marea Britanie sprijină trupele ucrainene care efectuează lovituri pe teritoriul Rusiei, a spus marți ministrul britanic al forțelor armate, spunând că nu este „neapărat o problemă” dacă Ucraina ar folosi arme donate de Marea Britanie în această operațiune.
James Heappey a spus că Marea Britanie crede că este „complet legitim” ca Ucraina să identifice ținte în Rusia pentru a opri atacurile asupra Ucrainei.
Heappey a declarat pentru Times Radio: „Ucraina era o țară suverană care trăia pașnic în granițele proprietarului său, iar apoi o altă țară a decis să încalce acele granițe și să aducă 130.000 de soldați în țara lor.”
Ucraina condamnă încercarea Rusiei de a atrage Transnistria în războiul său împotriva Ucrainei
Ministerul de Externe ucrainean și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația din regiunea separatistă Transnistria, susținută de ruși, într-o declarație preluată de Reuters.
Incidentele raportate în regiune, care au inclus explozii, „au coincis cu declarațiile comandamentului militar rus despre planurile lor de a ocupa întregul sud al Ucrainei și de a stabili un coridor terestru către regiunea transnistreană a Moldovei”, se arată în comunicat.
Ucraina sprijină cu fermitate integritatea teritorială a Moldovei în granițele sale recunoscute internațional, condamnă încercările de a implica regiunea transnistreană a Moldovei în invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și solicită o detensionare a situației”, se mai spune în comunicat.
Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că încearcă să creeze tulburări în regiunea transnistreană.
Facebook Forum