9 mai 1945 înseamnă în Rusia ziua de glorie în care Germania nazistă s-a predat forțelor sovietice. A fost la o zi după capitularea în fața aliaților occidentali, motiv pentru care Marea Britanie, SUA și aliații lor comemorează victoria pe 8 mai.
Pentru Rusia sovietică, iar acum pentru Rusia lui Putin, ziua e, an de an, motiv pentru o paradă grandioasă, prin care Moscova își afișează puterea și locul în istoria Europei.
Imagini de la repetițiile pentru parada de Ziua Victoriei din Rusia arată militari purtând banderole care amintesc izbitor de ținuta nazistă, iar faptul, deși nu e nou, a declanșat revoltă în mediul online dat fiind războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina și propaganda rusă care folosește nazismul drept fals argument pentru acesta.
Această fotografie realizată pe 28 aprilie, cu cadeții din Sankt Petersburg care se pregătesc de parada militară pentru Ziua Victoriei din 9 mai, este una dintre multele imagini apărute recent pe rețelele sociale care arată o asemănare cu banderolele purtate de fasciștii germani între anii 1930 - 1940.
Mai multe conturi Twitter „de profil înalt” au distribuit imaginile cu repetițiile paradei militare din Rusia, iar un jurnalist a spus că fotografiile i-au provocat un „déjà vu”.
Unii comentatori au exprimat dubii față de alegerea designului, având în vedere intenția declarată a Rusiei de a „de-nazifica” Ucraina ca obiectiv al invaziei sale militare din țara vecină, în timp ce alții au făcut referire la celebrul meme „Suntem noi cei răi?”.
Însă multe dintre fotografiile care au stârnit revoltă în mediul online sunt vechi de câțiva ani, iar arhivele fotografice arată că Rusia a folosit aceleași banderole începând cu anul 2012 cel puțin.
Panglicile cu numere sunt legate la braț doar la repetiții, nu și în timpul paradelor anuale, de pe 9 mai, care marchează victoria asupra Germaniei naziste.
Această fotografie cu femei din forțele militare rusești, mărșăluind în timpul unei repetiții pentru parada de Ziua Victoriei, în centrul Sankt Petersburgului, a fost realizată în aprilie 2019, dar a fost datată în mod fals de unii utilizatori de Twitter ca fiind din 2022.
Alte imagini de la repetițiile paradei din 2022, cum ar fi fotografia de mai sus, arată că majoritatea participanților poartă banderole numerotate ce nu seamănă deloc cu însemnele naziste.
Banderole numerotate sunt disponibile în mai multe combinații de culori și se presupune că sunt purtate pentru a-i ajuta pe organizatorii paradei să dirijeze coloanele de militari și de cadeți care mărșăluiesc în timpul repetițiilor ore întregi înaintea manifestațiilor de Ziua Victoriei în Rusia.