Linkuri accesibilitate

Forțele ruse pe un tanc cu însemnul „operațiunii speciale”- foto Reuters
Forțele ruse pe un tanc cu însemnul „operațiunii speciale”- foto Reuters

Războiul lui Putin | Rusia nu a încetat focul la evacuarea civililor de la Azovstal. Zelenski: 500.000 de ucraineni, deportați în Rusia

O a treia încercare de evacuare a civililor blocați în Mariupol este în curs de desfășurare, dar asaltul Rusiei asupra uzinei Azovstal „nu se oprește”, spune președintele Volodimir Zelenski.

Forțele ucrainene acuză Rusia că nu a încetat focul nici măcar în timpul evacuării civile de la Azovstal, în ciuda declarațiilor oficiale privind încetarea focului până sâmbătă și crearea de coridoare umanitare. O mașină a fost lovită de ruși folosind o armă ghidată antitanc, spun reprezentanții Batalionului Azov pe Telegram.

Prima doamnă a SUA, Jill Biden, a ajuns în România. Ea a fost la Baza Mihail Kogălniceanu, unde, în buna tradiție a familiilor șefilor de stat americani, i-a servit pe soldații americani cu mâncare. După ora 20.00 a ajuns la București.

Peste „500.000 de ucraineni au fost deportați în Rusia” de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în timpul unui discurs în parlamentul Islandei.

Comisia Europeană a modificat o propunere de embargo asupra petrolului rusesc, pentru a prelungi perioada înainte ca acesta să intre în vigoare, pentru Ungaria, Slovacia și Republica Cehă.

Banca Națională a Ucrainei consideră că acțiunile Federației Ruse de a limita circulația hrivnei ucrainene și de a introduce rubla rusească, în teritoriile care au fost temporar luate cu forța de sub controlul Kievului, sunt „acte de terorism financiar”, se arată într-un răspuns al instituției la solicitarea Europei Libere România.

07:38 6.5.2022

Statele Unite ar fi furnizat informații care au ajutat Ucraina să scufunde nava de război Moskva

O fotografie distribuită pe rețelele de socializare și despre care se crede la scară largă că ar fi nava Moskva, după atacul ucrainean.
O fotografie distribuită pe rețelele de socializare și despre care se crede la scară largă că ar fi nava Moskva, după atacul ucrainean.

Ucraina a scufundat, luna trecută, nava de război Moskva a Rusiei cu rachete de croazieră având parte de ajutor din partea Statelor Unite, relatează NBC News citând surse apropiate evenimentelor.

Forțele ucrainene au reperat crucișătorul în Marea Neagră, apoi și-au sunat contactele americane pentru a obține confirmarea că este vorba de nava Moskva.

Totuși, nu este clar dacă SUA știau că Ucraina va acționa pentru a lovi nava, iar SUA nu a fost implicată în această decizie, au precizat aceleași surse.

Nava s-a scufundat după ce a fost lovită de două rachete de croazieră ucrainene pe 14 aprilie, dând o lovitură uriașă armatei ruse.

De asemenea, Statele Unite au furnizat informații care au ajutat forțele ucrainene să ucidă mulți dintre generalii ruși care au murit în războiul din Ucraina, dar și despre mișcările de trupe rusești, a relatat joi The New York Times.

CNN comentează că aceste episoade reflectă noua poziție a administrației Biden atunci când vine vorba de schimbul de informații cu Ucraina, parte a unei schimbări mai ample de politică pentru a ajuta Kievul să învingă Rusia.

Cu toate acestea, există, limite clare în ceea ce privește ceea ce vor împărtăși SUA, au declarat mai multe surse pentru CNN.

De exemplu, SUA au refuzat până acum să ofere Ucrainei informații despre potențiale ținte de pe teritoriul Rusiei. De asemenea, SUA nu au furnizat Ucrainei informații despre locațiile specifice ale liderilor militari ruși, au declarat oficialii.

„Nu furnizăm informații despre locația liderilor militari de rang înalt pe câmpul de luptă și nici nu participăm la deciziile de țintire ale armatei ucrainene”, a declarat joi secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

„Ucraina combină informațiile pe care noi și alți parteneri le furnizăm cu informațiile pe care ei înșiși le adună pe câmpul de luptă, iar apoi iau propriile decizii și își iau propriile acțiuni”, a completat purtătorul de cuvânt.

07:27 6.5.2022

Zelenski: Bombardamentele rusești asupra uzinei Azovstal „nu se opresc”

Combinatul siderurgic Azovstal văzut din dronă, în timpul conflictului dintre Ucraina și Rusia, Mariupol, 5 mai 2022.
Combinatul siderurgic Azovstal văzut din dronă, în timpul conflictului dintre Ucraina și Rusia, Mariupol, 5 mai 2022.

Președintele Ucrainei a declarat că bombardamentele asupra uzinei siderurgice Azovstal din Mariupol „nu se opresc”, chiar dacă acolo sunt în continuare „civili care trebuie scoși”.

„Femei, copii... Mulți copii care sunt încă acolo. Imaginați-vă acest iad! Mai mult de două luni de bombardamente constante, bombardamente, moarte constantă în apropiere”, a spus Volodimir Zelenski, în discursul său de joi seară.

El a mai sus că autoritățile ucrainene „fac totul pentru a găsi o soluție pentru a-i salva pe eroii noștri militari” care apără Mariupolul.

„Există diferite unități. Au mulți răniți, dar nu se dau bătuți. Ei își mențin poziția. Și noi, de asemenea, încercăm să găsim soluții pentru a găsi siguranță pentru acești oameni”, a completat președintele ucrainean.

Asta după ce președintele rus, Vladimir Putin, a cerut Ucrainei să ordone capitularea luptătorilor săi ascunși în Azovstal, potrivit unui anunț al Kremlinul. Într-o convorbire telefonică cu premierul Israelului, Naftali Bennett, Putin a afirmat că Rusia este în continuare pregătită să asigure trecerea în siguranță a civililor din uzină.

Duminică, peste 100 de civili au fost evacuați de la uzina siderurgică Azovstal, unde au petrecut două luni adăpostindu-se în subteran de atacurile rusești.

Nu este clar câți civili au rămas blocați în uzină, potrivit unui purtător de cuvânt al secretarului general al Națiunilor Unite, Stephane Dujarric.

XS
SM
MD
LG