Linkuri accesibilitate

O femeie din Mariupol a ieșit dintr-o maternitate bombardată (Foto AP/Evgheni Maloletka)
O femeie din Mariupol a ieșit dintr-o maternitate bombardată (Foto AP/Evgheni Maloletka)

Războiul lui Putin | Începe primul proces pentru crime de război din Ucraina. Zelenski, dispus să vorbească cu Putin

Războiul lui Putin a intrat în cea de-a 79-a zi, iar singura „victorie” este că Finlanda și Suedia vor adera la NATO.

Rușii avansează timid în est, iar apărătorii ucraineni din uzina Azovstal din Mariupol încă rezistă.

Uniunea Europeană va oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar de 500 de milioane de euro, a anunțat șeful diplomației UE, Josep Borrell.

În Ucraina începe primul proces pentru crime de război. Sergentul rus Vadim Șișimarin, 21 de ani, va apărea vineri în fața fața judecătorilor, acuzat că a ucis un bărbat de 62 de ani în regiunea Sumî din Ucraina.

Forțele ucrainene ar fi reușit să blocheze o tentativă a rușilor de a traversa un râu în estul țării pe un pod de pontoane și au reușit să distrugă zeci de vehicule blindate și tancuri și să blocheze avansul rușilor în apropiere de Lisiceansk.

Comisia Europeană a prezentat joi un set de acțiuni menite să ajute Ucraina să-și exporte produsele agricole.

19:59 13.5.2022

Rusia va întrerupe furnizarea de energie electrică pentru Finlanda de sâmbătă

Rusia va suspenda furnizarea de energie electrică către Finlanda de sâmbătă la ora 01:00, a declarat furnizorul RAO Nordic, pe fondul tensiunilor crescânde legate de dorința afirmată de Helsinki de a adera la NATO.

RAO Nordic, o subsidiară a holdingului energetic de stat rus Inter RAO, a declarat într-un comunicat că a fost „forțată să suspende importul de energie electrică” începând cu 14 mai.

RAO Nordic „nu poate efectua plăți pentru energia electrică importată din Rusia”, se mai arată în comunicat.

„Această situație este excepțională și s-a întâmplat pentru prima dată în peste 20 de ani din istoria noastră de tranzacționare.

Compania finlandeză de rețea, Fingrid, a declarat că comerțul cu energie electrică importată din Rusia va fi suspendat „deocamdată” din cauza dificultăților de a primi plăți pentru electricitatea vândută pe piață.

Fingrid a adăugat:

Nu există nicio amenințare pentru adecvarea energiei electrice în Finlanda.

Se spune că energia din Rusia reprezintă aproximativ 10% din consumul total de energie al Finlandei, adăugând:

Importurile lipsă pot fi înlocuite pe piața de energie electrică prin importul mai mult de energie electrică din Suedia și parțial și prin producția internă.

Liderii finlandezi au declarat ieri că țara trebuie să solicite aderarea la Alianța NATO „fără întârziere”. Ca răspuns, Kremlinul a spus că Rusia va vedea „cu siguranță” aderarea Finlandei ca pe o amenințare, iar Ministerul de Externe al Rusiei a spus că Moscova va fi „forțată să ia măsuri reciproce, militare-tehnice și altele”.

18:41 13.5.2022

Declarație comună de securitate Marea Britanie - Norvegia în cazul unui atac rusesc

Marea Britanie și Norvegia au semnat o nouă declarație comună privind consolidarea cooperării dintre cele două țări, la doar câteva zile după ce premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a călătorit în Suedia și Finlanda pentru a-și angaja sprijinul împotriva potențialelor amenințări ale Rusiei.

Johnson s-a întâlnit astăzi la Londra cu omologul său norvegian, Jonas Gahr Støre, unde ambii lideri „și-au subliniat sprijinul deplin pentru orice alegere suverană făcută de partenerii nordici pentru a le spori securitatea”, se arată într-un comunicat dat vineri publicității de Downing Street.

Prim-ministrul și prim-ministrul Stoere au convenit că nici NATO, nici regiunea nordică nu reprezintă o amenințare și că politica de lungă durată „Nordul Înalt, tensiune scăzută” a creat decenii de stabilitate și prosperitate pentru zonă.

Støre le-a spus radiodifuzorilor că cei doi au discutat despre politica energetică și climatică în timpul întâlnirii lor, precum și despre necesitatea de a oferi sprijin Ucrainei, precum și despre cooperarea lor în domeniul captării și stocării de energie și carbon.

16:17 13.5.2022

Zelenski spune că este gata să vorbească cu Putin

Președintele ucrainean Volodimi Zelenski a reiterat oferta de a purta discuții directe cu omologul său rus, Vladimir Putin, în cele mai complete comentarii publice ale președintelui ucrainean cu privire la perspectiva unor discuții de pace la câteva săptămâni.

Retragerea Rusiei din Ucraina ar trebui să fie un punct de plecare pentru orice discuții între cei doi lideri, a declarat Zelenski pentru televiziunea RAI 1 din Italia, relatează Reuters.

„În calitate de președinte, sunt gata să vorbesc cu Putin, dar numai cu el. Fără vreunul dintre intermediarii săi. Și în cadrul dialogului, nu ultimatumuri”, a spus Zelenski.

Ucraina și Rusia nu au purtat discuții față în față din 29 martie.

Agenția de presă Interfax l-a citat pe negociatorul șef al Moscovei, Vladimir Medinsky, spunând că discuțiile de pace au fost purtate de la distanță.

Zelenski a exclus, de asemenea, sugestiile ca Ucraina să facă concesii de dragul asigurării unui acord de pace care să-i permită lui Putin să salveze situația, adăugând că Ucraina nu va face compromisuri cu privire la integritatea sa teritorială.

„Ieșiți din acest teritoriu pe care l-ați ocupat din 24 februarie. Acesta este primul pas clar pentru a vorbi despre orice”, a spus Zelenski, citat de The Guardian.

14:25 13.5.2022

MAE. Rusia expulzează 10 angajați români de la Ambasada din Moscova

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe

Rusia a declarat personae non gratae 10 angajați ai Ambasadei României la Moscova, aceasta fiind o reacţie la expulzarea de către România, în 5 aprilie, a zece angajați ai Ambasadei Federației Ruse la București, a anunțat Ministerul român de Externe.

MAE reaminteşte că decizia autorităților române a avut la bază activitățile şi acțiunile celor zece persoane, care au contravenit prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

MAE reiterează "condamnarea fermă a agresiunii ilegale, nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei și a crimelor de război și a altor crime internaționale comise în această țară de către forțele ruse".

Cu o zi în urmă, Valery Kzmin, ambasadorul Rusiei la București, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, pentru afirmații ofensatoare și provocatoare la adresa României. Aceasta, în contextul în care ambasada a publicat, printre altele, un articol intitulat „Despre lătratul NATO la frontierele Rusiei şi sursa principală de dezinformare a lumii”.



Încarcă mai mult

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG