Voturile acordate de juriile de specialitate din cele patru țări amintite, la care se adaugă Polonia și San Marino, au fost înlocuite cu un sistem de vot de rezervă , a anunțat organizatorul competiției muzicale internaționale - Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU).
Aceasta a anunțat că ar fi identificat tipare de vot suspect în șase țări, dar s-a limitat să menționeze că le-a înlocuit cu un sistem de vot „substitut”, agregat după modelul altor țări cu tipar similar de vot (de-a lungul timpului).
EBU este cea mai mare rețea de televiziuni, radio-uri și servicii online publice, din lume, cu 112 instituții membre în 56 de țări și alte peste 30 de organizații asociate.
Decizia organizatorului Eurovision 2022 de a anula și recalcula voturile din șase țări a indignat televiziunile publice din aceste state, votul luat în calcul în numele juriilor lor naționale fiind diferit de al acestora.
De exemplu, potrivit sistemului de rezervă folosit de EBU, juriul din România a acordat 12 puncte Ucrainei (Kalush Orchestra, cu piesa Stefania), deși în realitate nu acordase acesteia niciun punct.
Eurovision 2022 a fost câștigat de Kalush Orchestra, care a primit un număr impresionat de voturi din partea publicului.
După ce a anunțat încă de duminică dimineață că a cerut explicații oficiale din partea EBU, TVR a făcut noi precizări, care sporesc însă misterul.
Șefa delegației României la Torino - unde s-a desfășurat concursul -, Iuliana Marciuc a explicat că la fel ca în fiecare an, juriile naționale au trimis punctajele către EBU înainte de finala transmisă în direct în toate țările participante.
Cu toate acestea reprezentanții TVR au aflat abia în timpul finalei că rezultatele nu le-au fost luat în considerare. Organizatorul competiției „nu a dat niciun semn că ceva ar fi în neregulă cu votul nostru", a spus ea.
Cum a votat România
Luni dimineață, TVR a transmis un nou comunicat, în care a publicat punctajul acordat fiecărei țări și a anunțat în premieră componența juriului.
România a acordat următorul punctaj: Republica Moldova - 12 puncte, Grecia - 10, Polonia - 8, Olanda - 7, Azerbaidjan -6, Australia - 5, Italia - 4, Spania - 3, Finlanda -2 și Lituania - 1 punct.
După mecanismul folosit de EBU, voturile juriului României au fost repartizate astfel: Ucraina - 12 puncte, Suedia - 10, Marea Britanie - 8, Portugalia - 7, Australia - 6, Elveția - 5, Italia - 4, Olanda - 3, Grecia - 2 și Spania - 1.
În practică, cele mai multe puncte din partea juriului din România au mers spre Ucraina, deși acesta nu îi acordase niciunul. România a dat, în schimb, 10 puncte Ucrainei din partea publicului, sistem care nu a fost „amendat" de EBU.
Indignarea televiziunii publice de la București a fost sporită de faptul că Edei Mărcuș, prezentatoarea TVR care urma să anunțe în direct votul juriului României, nu i s-a permis intrarea în direct, anunțul fiind făcut de președintele Comitetului de organizare Eurovision 2022. Organizatorii au menționat defecțiuni tehnice, negate însă de reprezentanții TVR. La fel s-a întâmplat și în cazul Georgiei și Azerbaidjan-ului, care nu au anunțat nici ele votul în direct.
Georgia, Azerbaidjan și Muntenegru contestă decizia EBU
Numele celor șase țări ale căror voturi exprimate de juriu au fost anulate de EBU au fost dezvăluite de publicația specializată în Eurovision, escxtra.com. De altfel, componența juriilor respective nici nu apare pe pagina oficială a competiției, spre deosebire de cele din restul de 36 de țări.
Escxtra a publicat, pe lângă poziția TVR, și pe cele ale televiziunilor din Georgia și Muntenegru.
Astfel, juriul din Georgia a acordat cel mai mare punctaj, 12 puncte, Ucrainei, dar în momentul anunțului final, a reieșit că punctele respective au fost acordate Marii Britanii.
„Delegația noastră a protestat către EBU, care derulează o investigație. Așteptăm rezultatul acesteia”, au transmis reprezentanții televiziunii publice georgiene.
O situația similară a întâmpinat și Azerbaidjan, care ar fi acordat 12 puncte Marii Britanii și nu Ucrainei, cum s-a luat în calcul în clasamentul final.
În momentul în care a fost făcut anunțul public, reprezentanții televiziunii au fost surprinși să constate că situația nu corespundea realității, scrie o publicație azeră.
Televiziunea publică din Muntenegru a informat de asemenea că a solicitat clarificări din partea EBU cu privire la anularea și recalcularea voturilor, mai ales că nu fuseseră semnalate nereguli.
EBU întârzie explicațiile. Ce ar însemna rezultate agregate
EBU amână deocamdată să ofere detalii despre care anume au fost elementele suspecte cu privire la voturile din cele șase țări.
Europa Liberă a solicitat EBU clarificări cu privire la sistemul de vot de rezervă utilizat, dar organizația s-a limitat să transmită, printr-un mesaj automat că nu are comentarii suplimentare.
EBU nu a putut fi contactată nici telefonic, nici pe numărul Biroului de Presă, nici pe cel dedicat concursului Eurovision.
Conform Escxtra, sistemul agregat de vot se referă la utilizarea votului aplicat în țările din aceeași urnă cu țara în cauză. Urnele se stabilesc în funcție de tipare similare de vot înregistrate de-a lungul timpului. Pe de altă parte, în funcție de acestea se stabilește și repartizarea în cele două semi-finale.
România a făcut parte dintr-o urnă cu Estonia, Lituania, Letonia, Polonia și Republica Moldova. Aceasta înseamnă că votul utilizat în cazul României a urmat pattern-ul din restul țărilor din urnă, cu excepția Poloniei - al cărei vot exprimat de juriu a fost de asemenea recalculat.
Broadcaster belgian: Înțelegere între juriile din cele șase țări
Potrivit broadcaster-ului public belgian din zona flamandă a Belgiei, VRT, EBU a luat decizia de recalculare a punctajelor celor șase țări ca urmare a unei înțelegeri care ar fi existat între acestea.
„Potrivit unei surse de încredere, juriile profesionale din cele șase țări ar fi făcut unele înțelegeri între ele. Rezultatele din cea de-a doua semifinală și din finală au trebuit recalculate", a menționat broadcaster-ul belgian.
„Televiziunea Română a întreprins demersuri către EBU pentru a răspunde acuzaţiilor care ni se aduc, iar până la primirea răspunsului oficial, nu comentăm nicio ipoteză", ne-au transmis reprezentanții TVR.
Juriu anunțat doar luni
Dacă EBU întârzie să facă încă lumină cu privire la cele semnalate, televiziunea publică din România a întreținut la rându-i unele ambiguități legate de concursul din acest an.
Componența juriului care a votat din partea țării în semifinala și finala competiției internaționale a fost anunțată în premieră abia luni: Sanda Ladoși, Luminița Anghel, Ovi Jacobsen, Liviu Elekeș și Mihai Pocorschi.
Aceasta după ce opinia publică a trăit cu impresia, falsă, că juriul ar fi fost tot cel de la selecția națională, alcătuit din alți muzicieni. Dacă atunci TVR a anunțat cu trei luni înainte membrii juriului, acum anunțul vine la 2 zile după încheierea concursului.
Motivul invocat de TVR este că Regulamentul Eurovision ar interzice comunicarea juriului în prealabil. Potrivit regulilor postate pe site-ul EBU componența este anunțată în timpul marii finale, moment din care numele juraților devin publice.
Totuși, în comunicatul transmis duminică prin care își manifestau indignarea față de faptul că EBU a anunțat TVR chiar în timpul finalei că punctajul juriului României a fost recalculat TVR nu a inserat și componența juriului.
Poziția TVR a fost preluată de presă, unele publicații nominalizând membrii juriului României pentru semifinala și finala competiției internaționale în persoanele celor care au făcut parte din juriul de la selecția națională.
Confuzia a fost vizibilă și în social media, unde unii utilizatorii au cerut, uneori vehement, explicații publice de la membrii juriului din competiția națională.
Mihai Pocorschi: „CV-urile noastre sunt puse la îndoială, nemeritat"
Jurizarea făcută de România a respectat toate procedurile prevăzute de EBU - inclusiv prin prezența unui notar și a unui supervizor TVR - a subliniat muzicianul Mihai Pocorschi, unul din membri juriului care a votat la semifinala și finala Eurovision 2022. Votul în sine poate fi influențat mai degrabă de conjunctură, a transmis el.
„Trebuie știut că votul nostru, al juriului, nu se raportează la același moment ca în cazul publicului. Noi votăm înainte de show-ul televizat (mai exact, la repetiția pentru juriu, n.red.) iar artistul poate să aibă atunci un moment diferit. Eu am dat un scor mare concurentului din San Marino, dar în concursul televizat a avut un moment sub așteptări, nu l-aș mai fi notat la fel", a exemplificat Pocorschi în cadrul Telejurnalului TVR, luni seară.
A fost primul membru al juriului României care a vorbit public despre procesul de vot, fiind invitat în emisiune alături de Iuliana Marciuc, șefa Delegației României la Eurovision 2022 și de reprezentantul țării în finală, WRS.
Controversele iscate în ceea ce privește jurizarea riscă să afecteze imaginea profesională a juraților români - majoritatea cu experiență în Eurovision - deși nu ar fi existat nimic suspect la mijloc, spune Mihai Pocorschi. „CV-urile noastre sunt puse acum la îndoială, nemeritat", a spus compozitorul. „Am dat 12 puncte Moldovei, să se știe", a conchis muzicianul.