Linkuri accesibilitate

Bookfest | „Ne-au ținut în viață. Radio Europa Liberă 1970-1990” de Liviu Tofan

Radio Europa Liberă era ascultat săptămânal de 10 milioane de români în anii '80, a spus Liviu Tofan la lansarea volumului „Ne-au ținut în viață. Radio Europa Liberă 1970-1990”, vineri, la Salonul Internaţional de Carte Bookfest.

Jurnalistul a lucrat în perioada 1973-1994 la postul de radio cu sediul la Munchen și rememorează perioada trăită la Europa Liberă, inclusiv întâmplările care au marcat viața redacției, urmărită atent de Securitatea de la București.

„Până în 1985, cea mai ascultată emisiune de la Radio Europa Liberă era o emisiune de actualitate internațională. Din 1985, primul loc în audiență a fost ocupat de emisiunea 'Actualitatea românească'”, a amintit Liviu Tofan la Bookfest. El a explicat de unde vine titlul cărții, amănunt inclus și în volum: de la un ascultător care a întâlnit un jurnalist american de la Chicago Tribune în primele zile de la Revoluție și credea că lucrează la Europa Liberă. Ascultătorul i-a spus acestuia că dacă îi vede pe cei de la Europa Liberă să le spună că „Ne-au ținut în viață”.

Liviu Tofan a mărturisit că atunci când a scris cartea s-a gândit la cititorii tineri, cei care au până în 40 de ani astăzi, care nu au cunoştinţă despre ce a însemnat Radio Europa Liberă înainte de 1990. „Avem astăzi în public cititori în care nu mai găseşti pe cineva sub 40-50 de ani, care să fi ascultat Europa Liberă. Poate cineva foarte precoce să fi început pe la 13 ani şi atunci e mai tinerel. Aceşti potenţiali cititori se pot întreba acum, ascultându-ne pe noi 'Despre ce vorbiţi? Ce e aia? Ce a fost aia Europa Liberă, Radio Europa Liberă, că radio nu mai e, Europa e liberă?'. La acest public cititor m-am gândit în primul rând când am scris această carte, explicând, destul de detaliat şi cu informaţii de la prima mână, ce a fost Europa Liberă", a mărturisit Liviu Tofan.

Liviu Tofan a precizat că Europa Liberă mai există şi astăzi, dar sediul central este la Praga, nu la Munchen, iar o redacţie Europa Liberă există şi la Bucureşti, „dar prezentă pe internet, nu are radio".

„Acel Radio Europa Liberă despre care am scris eu şi unde am lucrat vreo 20 de ani nu mai există de puţin peste 30 de ani şi cred că a fost prea important pentru români şi pentru România ca să alunece prea uşor şi prea repede în uitare", a afirmat Tofan.

Editorul cărții, istoricul Stejărel Olaru, spune că volumul semnat de Liviu Tofan „este o istorie trăită, având în vedere că Liviu a lucrat în departamentul românesc al postului de Radio Europa Liberă la secţia de ştiri, iar despre parcursul lui din punct de vedere al carierei nu o să spun decât că a ajuns în Germania în 1973, a reuşit să se angajeze la Radio Europa Liberă la scurt timp, în condiţiile în care nu era uşor să ocupi un post în această structură".

Prezent la lansarea cărții la București, Daniel Șandru de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc consideră că volumul este o carte document. „Europa Liberă a reușit să câștige un război de lungă durată cu mâna înarmată a PCR, care era Securitatea”, a spus Daniel Șandru.


16x9 Image

Andreea Ofițeru

Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG