Linkuri accesibilitate

În fața unei clădiri distruse din Borodeanka, lângă Liev, sâmbătă, 4 iunie 2022.
În fața unei clădiri distruse din Borodeanka, lângă Liev, sâmbătă, 4 iunie 2022.

Războiul din Ucraina | Atacuri în nordul și estul țării. SUA: Vinovații de crime de război trebuie aduși în fața justiției

Autoritățile militare ucrainene transmit, sâmbătă seară, că pe lângă luptele grele din Severodonețk, forțele Rusiei atacă în continuare multe alte zone. SUA transmit că cei vinovați de crime de război trebuie pedepsiți. Ucraina critică atitudinea împăciuitoare a președintelui Franței.

09:37 4.6.2022

Putin: Rusia e ’țap ispășitor’ pentru problemele Occidentului

Într-o declarație televizată, Vladimir Putin a spus, vineri, că Occidentul este vinovat pentru riscul unei crize alimentare globale majore și a unei crize energetice, transmite AP.

Acesta a adăugat că Ucraina poate să își exporte cerealele pe mare dacă deminează apele. Kremlinul nu ar bloca transporturile de cereale, a adăugat el, iar Occidentul s-ar folosi de Rusia ca țap ispășitor pentru propriile probleme.

Occidentul ar trebui să ridice sancțiunile asupra Belarusului, iar Ucraina poate exporta cereale prin această țară, a adăugat Putin, potrivit Reuters.

Vineri, președintele Senegalului și al Uniunii Africane, Macky Sall, s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Soci și a cerut deblocarea exporturilor ucrainene de cereale către țările africane.

09:33 4.6.2022

Nou asalt asupra orașului Sloviansk

Armata ucraineană a anunțat că forțele Rusiei pregătesc un nou atac la Sloviansk, în estul Ucrainei, unde au fost trimise întăriri militare rusești.

Orașul Kramatorsk, aflat la doar 15 kilimetri distanță de Sloviansk este cea mai mare aglomerare urbană din Donețk aflată încă sub control ucrainean, precizează CNN.

Statul Major ucrainean a anunțat, vineri, că forțele Rusiei au încercat să lanseze, fără succes, ofensive asupra a două orașe aflate la nord de Sloviansk – Barvinkove și Sviatohirsk.

O femeie din Sloviansk încearcă să recupereze din lucrurile rămase după ce casa ei a fost distrusă de bombardamente rusești. 1 iunie 2022.
O femeie din Sloviansk încearcă să recupereze din lucrurile rămase după ce casa ei a fost distrusă de bombardamente rusești. 1 iunie 2022.

Nu este clar dacă rușii au obținut noi teritorii la est de Sloviansk după ce au preluat controlul asupra localității Lîman, luna trecută.

Continuă luptele și la Sievierodonețk, dar și la nord de Harkov, unde forțele ucrainene au recâștigat recent control asupra unor zone, precizează CNN.

La Sievierodonețk, potrivit Reuters, autoritățile regionale ucrainene spun că ar fi reușit să recupereze 20% din părțile ocupate de ruși și că orașul ar putea rezista în următoarele două săptămâni în ciuda mobilizării unor noi forțe ruse împotriva acestuia.

09:26 4.6.2022

100 de zile de război. Zelenski: „Pentru ce?”

În mesajul transmis vineri seară, prin care a marcat 100 de zile de la invadarea Ucrainei de către Rusia, președintele Volodimir Zelesnki a enumerat cuvintele și cifrele care definesc conflictul și viața de acum a ucrainenilor.

„126 de copii au fost uciși în invazia rusă. Pentru ce? Nu există cuvinte să explice acest lucru", a spus Zelenski.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG