În cele șapte săptămâni de când Emmanuel Macron a fost reales președinte în al doilea tur de scrutin împotriva liderului extremei drepte franceze, Marine Le Pen, peisajul politic francez s-a schimbat.
O nouă alianță încheiată între cele mai mari patru partide de stânga, condusă de Jean-Luc Mélenchon, a transformat stânga în principalul competitor al alianței președintelui Macron pentru cele 577 de fotolii parlamentare.
France24 analizează ce înseamnă rezultatul alegerilor de duminică. Mai întâi, coaliția lui Emmanuel Macron este mult mai slabă decât în 2017, scrie publicația, când a dominat prima rundă a alegerilor și a câștigat în final o majoritate de mandate parlamentare.
De data aceasta, procentul de voturi câștigate (25,75%) este foarte aproape de cel al NUPES (25,66%), cu doar 21.000 de voturi peste, în conformitate cu rezultatele oficiale publicate de Ministerul de Interne.
Pe locul trei este Rassemblement Nationale a lui Marine Le Pen cu 18.68%. Candidații de extremă dreapta au eșuat în a capitaliza succesul lui Le Pen din alegerile prezidențiale, unde ea primit peste 40% în cel de-al doilea tur.
Cu toate acestea, votul de duminică poate aduce un avans semnificativ partidului lui Le Pen în parlament. Rassemblement National are acum doar opt locuri în Parlament, cu 15 mai puține decât ar avea nevoie pentru a forma un grup parlamentar, o condiție esențială pentru a obține ceva greutate în camerele parlamentului. Situația este pe cale să se schimbe duminica viitoare, când previziunile institutelor de sondare a opiniei publice arată că Rassemblement National va câștiga între 20 și 45 de locuri.
De cealaltă parte, Les Républicains ar urma să piardă jumătate dintre locurile lor. Partidul a câștigat 10.42% duminică, mai bine decât procentul de 4.78% înregistrat de candidatul la prezidențiale, Valérie Pécresse în aprilie. Cu toate acestea o cădere abruptă a partidului care a fost decade întregi purtătorul de stindard al dreptei franceze.
Niciun alt partid nu a obținut mai mult de 5%
Cheia pentru runda a doua a alegerilor parlamentare din Franța va fi prezența la vot. Sâmbătă a fost înregistrat un nou record negativ pentru participarea la vot: 53.49% dintre votanți au stat acasă. Liderii stângii speră într-o prezență mai mare săptămâna viitoare, bazându-se că vor câștiga mai multe voturi decât coaliția de guvernare ca urmare a creșterii nemulțumirii în rândul populației franceze.
Macron speră să mențină o majoritate
Cu un rezultat atât de strâns în prima rundă, mizele de duminica viitoare sunt foarte ridicate. Liderii celor doua mari coaliții își dispută șansele de a câștiga majoritatea absolută (289 de locuri din cele 577), deși ultimele estimări arată că amândouă au șanse să cadă ușor sub acest număr - un scenariu neobișnuit pentru a Cincea Republică. Coaliția lui Macron ar putea câștiga între 255 și 295 de locuri, în timp ce pentru NUPES estimările sunt între 150 și 190.
Scopul stângii este de a-l forța pe Macron să coabiteze prin câștigarea majorității, lucru care l-ar obliga să numească membrii ai NUPES în poziții ministeriale.
Actualele estimări fac acest scenariu puțin probabil, dar stânga are mari șanse să se impună ca opoziție dominantă în parlament și să facă mult mai dificil pentru coaliția lui Macron procesul adoptării unor legi dorite de președintele Franței.
„Adevărul este că partidul prezidențial este bătut și înfrânt”, a declarat Mélenchon duminică noapte.
În același timp, Les Républicains vor încerca să-și păstreze cât mai multe dintre cele 101 locuri pe care le dețin acum. Estimările arată însă că ar putea obține maximum 80 de locuri.