Linkuri accesibilitate

Efectele războiului asupra jucătorilor de tenis. Ce se întâmplă cu sportivii ruși la Wimbledon și U.S. Open


Rusul Daniil Medvedev reacționează după ce a marcat un punct în timpul finalei de simplu masculin din cadrul campionatului de tenis U.S. Open 2021, în New York.
Rusul Daniil Medvedev reacționează după ce a marcat un punct în timpul finalei de simplu masculin din cadrul campionatului de tenis U.S. Open 2021, în New York.

Asociația de tenis a Statelor Unite, care deține și administrează US Open, va permite jucătorilor ruși și bieloruși să concureze sub un steag neutru. Decizia vine la o lună după ce Wimbledon a hotărât contrariul.

Lumea sportului pare să caute în continuare reacțiile potrivite la invazia decisă de Vladimir Putin acum aproape patru luni.

Asociația Tenismenilor Profesioniști (ATP), Asociația de Tenis Feminin (WTA), Federația Internațională de Tenis și cele patru turnee de Mare Șlem au căzut de acord să interzică Rusiei și Belarusului să participe la evenimente pe echipe, dar să permită jucătorilor lor să concureze individual fără identificare națională.

Cu toate acestea, Wimbledon, al treilea turneu de Grand Slam al anului, a interzis participarea rușilor și a bielorușilor. Decizia a fost luată sub presiunea guvernului britanic.

„Având în vedere profilul Campionatelor din Marea Britanie și din întreaga lume, este responsabilitatea noastră să ne jucăm rolul în eforturile extinse ale guvernului, industriei, instituțiilor sportive și creative de a limita influența globală a Rusiei prin cele mai puternice mijloace posibile", au declarat oficialii Wimbledon pentru The New York Times.

Ucraineanca Marta Kostyuk la Miami Open, Martie 2022.
Ucraineanca Marta Kostyuk la Miami Open, Martie 2022.

Câțiva foști și actuali tenismeni ucraineni și-au exprimat suportul pentru decizia luată de Wimbledon. Printre aceștia se numără starul în ascensiune Marta Kostyuk, Olga Savchuk, fostă mare tenismenă, dar și Alexandr Dolgopolov, care a renunțat la tenis pentru a lupta în războiul din Ucraina.

„Nu poate fi vorba doar de o sancțiune împotriva a 90 la sută din poporul rus și 10 la sută nu", a spus Savciuk.

„Dacă vă gândiți la asta, de ce cineva care lucrează la McDonald's în Rusia își pierde locul de muncă din cauza sancțiunilor, iar jucătorii de tenis sunt excepții? Trebuie să fie tratament egal și cred că este vorba de o vină colectivă."

Alexandr Dolgopolov susține și el decizia declarând într-o postare pe Twitter: „Wimbledon intenționează să facă ceea ce trebuie, așa cum au făcut deja multe sporturi, și să dea un exemplu de decizii corecte pentru lumea tenisului. Acest lucru trebuie să înceteze și da, rușii sunt răspunzători pentru acțiunile țării lor, armatei și liderilor pe care îi aleg de 20 de ani".

Pe de altă parte, tenismeni precum Novak Djokovic, Rafael Nadal, Andy Murray sunt împotriva deciziei luate de organizatorii de la Wimbledon.

De aceeași părere este și legenda tenisului feminin, Martina Navratilova, care a declarat pentru Reuters că decizia luată de Wimbledon „este un pas în direcția greșită, deoarece pedepsești persoane pentru că provin dintr-o anumită țară, deși nu au avut nimic de-a face cu politica țării respective".

Wimbledon nu a mai interzis participarea anumitor sportivi de la al Doilea Război Mondial, când jucătorilor din Germania, Japonia și alte națiuni nu li s-a permis să joace în turneu.

Fanii de tenis afișează un steag ucrainean în spatele Elinei Svitolina la Miami Open.
Fanii de tenis afișează un steag ucrainean în spatele Elinei Svitolina la Miami Open.

Interdicția împiedică jucători foarte bine cotați precum Daniil Medvedev, clasat pe locul 1 mondial, să concureze.

Medvedev este primul jucător care nu face parte din așa-numitul Big Four - Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic și Andy Murray - care devine numărul 1 mondial din 2004.

Printre ceilalți tenismeni afectați se numără Andrey Rublev, clasat pe locul opt, și jucătoarele belaruse Viktoria Azarenka, locul 15, și Aryna Sabalenka, locul cinci.

Ucraineanca Elina Svitolina, locul 40 mondial, a declarat pe Twitter că jucătorilor din Rusia și Belarus care denunță invazia Rusiei ar trebui să li se permită să participe la Wimbledon.

❌'We don't want to ban them completely'

🎾Ukrainian tennis star @ElinaSvitolina says Russian and Belarusian players should be allowed at Wimbledon if they denounce the Russian invasion.

🎧Listen back on @BBCSounds

— BBC Radio 5 Live (@bbc5live) April 21, 2022

Medvedev și Rublev s-au pronunțat împotriva războiului. În Februarie, numărul 1 mondial a publicat o lungă postare pe Twitter în care a făcut apel la pace.

Rublev a scris „Fără război, vă rog" pe sticla unei camere de televiziune la un turneu recent pe care l-a câștigat.

Interdicția de la Wimbledon a fost întâmpinată cu dezaprobare din partea reprezentanților turneelor de tenis masculin și feminin. Aceștia au decis să elimine punctele de clasament la Wimbledon în 2022.

Sportivii individuali nu ar trebui să fie penalizați sau împiedicați să concureze din cauza locului din care provin sau a deciziilor luate de guvernele țărilor lor

ATP a afirmat într-o declarație că interdicția compromite principiul său fundamental conform căruia jucătorii de orice naționalitate pot participa la turnee „pe baza meritelor și fără discriminare".

În schimb, Asociația de tenis a Statelor Unite, care deține și administrează US Open, a anunțat, marți, că va permite jucătorilor ruși și bieloruși să concureze sub un steag neutru.

Sherr, noul director executiv al Asociatiei de Tenis a Statelor Unite ale Americii, a declarat pentru The New York Times că asociația nu a primit nicio presiune sau directivă din partea guvernului american în legătură cu participarea jucătorilor ruși și bieloruși.

Medvedev a concurat deja în Statele Unite de când au fost instituite restricțiile internaționale. În martie acesta a jucat la BNP Paribas Open din Indian Wells, California, și la Miami Open.

Rusul Daniil Medvedev sărbătorește cu trofeul de campion de la U.S. Open 2021.
Rusul Daniil Medvedev sărbătorește cu trofeul de campion de la U.S. Open 2021.

Decizia luată de US Open oferă posibilitatea ca Medvedev să își apere titlul câștigat anul trecut. Finala la masculin a fost jucată împotriva lui Novak Djokovic, care la momentul de față nu are voie să intre în SUA, deoarece nu este vaccinat împotriva virusului Covid-19.

Clasament ATP și WTA Iunie 2022

#JucătoriPuncte
1Daniil Medvedev (RUS)7950
2Alexander Zverev (DEU)7075
3Novak Djokovic (SRB)6770
4Rafael Nadal (ESP)6525
5Casper Ruud (NOR)5050

#JucătoarePuncte
1Iga Swiatek (POL)8631
2Anett Kontaveit (EST)4511
3Paula Badosa Gibert (ESP)4245
4Ons Jabeur (TUN)4150
5Aryna Sabalenka (BLR)4145

Cel mai bine clasat jucător român la masculin este Filip Cristian Jianu, locul 309 mondial cu 160 de puncte. La feminin Simona Halep se află pe locul 20 mondial cu 2196 de puncte.

XS
SM
MD
LG