Curtea Supremă a Statelor Unite a revocat, vineri, printr-o decizie istroică, cu votul unei majorităţi a judecătorilor conservatori, hotărârea „Roe v. Wade” din 1973, care garanta de aproape o jumătate de secol dreptul americancelor de a avorta, care nu a fost acceptat niciodată de către dreapta religioasă, scrie CNN.
Această hotărâre nu face întreruperea sarcinii ilegală, însă aruncă Statele Unite în situaţia în care se aflau înainte. Ceea ce înseamnă că fiecare stat are puterea să permită, să limiteze sau să interzică dreptul la avort.
Cu o majoritate de 6 la 3, Curtea Supremă a menţinut o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.
Judecătorii au stabilit că decizia din cazul Roe v. Wade, care permitea avortul înainte ca fătul să fie viabil în afara uterului, adică între săptămâna a 24-a şi a 28-a de sarcină, a fost greşită întrucât Constituţia SUA nu face nicio menţiune specifică la dreptul la avort.
Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții.
Treisprezece state americane au adoptat deja așa-numitele legi care vor interzice automat avortul în urma deciziei Curții Supreme. Însă și alte state sunt susceptibile să adopte rapid de noi restricții.
În total, este de așteptat ca accesul la avort pentru aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă să fie interzis, potrivit cercetărilor de la Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care se ocupă de avorturi, scrie BBC.
Hotărârea Curţii Supreme acordă o victorie foarte importantă republicanilor şi dreptei conservatoare, care doresc să limiteze sau să interzică procedura de întrerupere de sarcină.
Guvernatorii democrați ai mai multor state, inclusiv California, New Mexico și Michigan, au anunțat deja planuri de a menține dreptul la avort în constituțiile lor, dacă hotărârea „Roe v Wade” este anulată.
Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, s-a întâlnit, de asemenea, joi cu procurorii generali democrați din șapte state pentru a discuta despre modul de apărare a drepturilor la avort, a informat agenția de presă Reuters.
Prin cazul de referință „Roe v Wade din 1973”, Curtea Supremă a hotărât, printr-un vot de șapte la doi, că dreptul unei femei de a-și întrerupe sarcina era protejat de constituția SUA. Acea hotărâre a dat femeilor americane dreptul absolut la avort în primele trei luni (trimestrul) de sarcină, dar a permis restricții în al doilea trimestru și interdicții în al treilea.
Hotărârea de vineri este cea mai importantă a Curții Supreme a SUA din ultimele decenii și va afecta enorm sănătatea reproductivă a femeilor americane, după cum arată BBC.
În acest moment, aproape jumătate din statele americane fie au deja, fie urmează să aprobe legislație prin care se interzice avortul.