Linkuri accesibilitate

În centrul comercial se aflau cel puțin 1000 de persoane.
În centrul comercial se aflau cel puțin 1000 de persoane.

Războiul din Ucraina | Atac cu rachete asupra unui mall aglomerat din Kremenciug, centrul țării. 11 persoane au murit. 58 de răniți

Rusia nu a putut să-și plătească duminică datoriile externe, fiind astfel primul său default extern din 1918 încoace. Volodimir Zelenski a cerut ajutorul țărilor G7 ca războiul să fie încheiat până la venirea iernii.

Principalele informații ale zilei

12:49 28.6.2022

UE: Atacul rusesc de la mall-ul din Kremenciuk, „un act odios”, echivalent cu o „crimă de război”

Uniunea Europeană condamnă „în cei mai fermi termeni posibili” atacul rusesc cu rachete asupra unui mall din Kremenciuk, în centrul Ucrainei, în care și-au pierdut viața cel puțin 18 persoane și alte zeci au fost rănite.

Un comunicat publicat marți dimineață, citat de CNN, spune: „Sute de civili nevinovați au fost prezenți în centrul comercial în momentul atacului. Gândurile noastre sunt la victime și la familiile acestora”.

„Acesta este încă un act odios dintr-o serie de atacuri împotriva civililor și a infrastructurii civile ale forțelor armate ruse, inclusiv cele mai recente atacuri cu rachete asupra clădirilor și infrastructurii civile din Kiev și în alte regiuni, total inacceptabil și care echivalează cu o crimă de război.

„Rusia poartă întreaga responsabilitate pentru aceste acte de agresiune și pentru toate distrugerile și pierderile de vieți pe care le provoacă. Va fi trasă la răspundere pentru ele.

„UE își reiterează solidaritatea deplină cu poporul ucrainean. UE va continua să ofere un sprijin puternic rezistenței economice, militare, sociale și financiare generale a Ucrainei, inclusiv ajutor umanitar”.

Sute de oameni se aflau la mall din Kremenciuk cu câteva minute înainte de atac, despre care oficialii ucraineni spun că a fost lansat de o rachetă rusă KH-22. KH-22 poate transporta un focos exploziv cu o greutate de până la 1 tonă (2.240 de lire sterline).

11:31 28.6.2022

Rusia susține că distrugerea mall-ului din Kremenciuk a fost provocată de „detonarea muniției depozitate pentru arme occidentale”

Ministerul rus al Apărării a susținut că incendiul din centrul comercial din Kremenchuk a fost cauzat de „detonarea muniției depozitate pentru arme occidentale”, relatează The Guardian.

Nu au fost oferite dovezi care să susțină afirmația.

„Forțele armate ale Federației Ruse continuă să lovească instalațiile militare de pe teritoriul Ucrainei. Pe 27 iunie, în orașul Kremenciuk, forțele aerospațiale ruse au lansat o lovitură cu arme aeriene de înaltă precizie asupra hangarelor cu arme și muniții primite din Statele Unite și țări europene.

Ca urmare a unei lovituri de înaltă precizie, au fost lovite arme și muniții de fabricație occidentală concentrate într-o zonă de depozitare pentru a fi expediate în continuare către grupul de trupe ucrainene din Donbas. Detonarea muniției depozitate pentru arme occidentale a provocat un incendiu într-un centru comercial nefuncțional situat lângă fabrică”, spune ministerul în briefing-ul zilnic.

22:16 27.6.2022

CNN: 11 morți și 58 de răniți la mall-ul de la Kremenciug

CNN, care-l citează pe șeful administrației militare din regiunea Poltava, Dmitro Lunin, a declarat că 10 persoane au murit în atacul de la Kremenciug. Ulterior, o altă persoană a murit la spital, numărul morților fiind de 11, au declarat Serviciile de Stat de Urgență din Ucraina. Iar numărul răniților s-a ridicat la 58.

22:04 27.6.2022

Atacul asupra mall-ului din Kremenciug a fost dat cu două rachete X-22 cu rază lungă de acțiune lansate de bombardierele Tu-22M3 din Rusia

Un purtător de cuvânt al ONU a condamnat atacurile rusești asupra mall-ului din ca fiind „deplorabile” și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la intensificarea violenței.

De asemenea, a raportat că comandamentul forțelor aeriene ucrainene a declarat că mall-ul de la Kremenciug a fost lovit de două rachete X-22 cu rază lungă de acțiune lansate de bombardierele Tu-22M3 care au zburat de pe aerodromul Șaikovka din regiunea Kaluga/Rusia.

Rusia nu a comentat imediat afirmația ucraineană. A negat că a vizat în mod deliberat civili în timpul „operațiunii sale militare speciale” din Ucraina.

„Avem nevoie de mai multe arme pentru a ne proteja poporul, avem nevoie de apărare antirachetă”, a spus Andrei Iermak, șeful biroului președintelui, Vadim Denîșenko, un consilier al Ministerului de Interne. El a declarat că Rusia ar fi putut avea trei motive pentru atac: primul - pentru a semăna panică, al doilea pentru distrugerea infrastructurii, iar al treilea pentru ca Occidentul să se așeze la masă pentru discuții.

Rusia, care a capturat orașul Sievierodonețk, din estul Ucrainei, după un atac de câteva săptămâni, a intensificat loviturile cu rachete în întreaga Ucraine în ultimele zile.

Și ministrul britanic de externe a condamnat atacul. „Acesta este un atac șocant și barbar asupra unor civili nevinovați și gândurile mele sunt la toți cei afectați.”

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG