Linkuri accesibilitate

În centrul comercial se aflau cel puțin 1000 de persoane.
În centrul comercial se aflau cel puțin 1000 de persoane.

Războiul din Ucraina | Atac cu rachete asupra unui mall aglomerat din Kremenciug, centrul țării. 11 persoane au murit. 58 de răniți

Rusia nu a putut să-și plătească duminică datoriile externe, fiind astfel primul său default extern din 1918 încoace. Volodimir Zelenski a cerut ajutorul țărilor G7 ca războiul să fie încheiat până la venirea iernii.

Principalele informații ale zilei

10:43 27.6.2022

Autorități: Peste 100 de cadavre au fost găsite într-o clădire distrusă din Mariupol

Peste 100 de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale din Mariupol, afirmă consilierul primarului din oraș.

Petro Andriușchenko spune într-o postare pe Telegram, citat de BBC, că nu există planuri din partea forțelor rusești de a recupera și îngropa cadavrele după ce blocul de locuințe a fost lovit de un atac aerian.

Orașul portuar a căzut în mâinile rușilor luna trecută, după ce a fost aproape distrus de săptămâni de bombardamente.

12:50 27.6.2022

Zelenski a discutat cu liderii țărilor G7

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participă la summitul G7 prin videoconferință, Germania, 27 iunie 2022.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, participă la summitul G7 prin videoconferință, Germania, 27 iunie 2022.

Deocamdată sunt puține informații cu privire la discuția dintre Volodimir Zelenski și cei șapte lideri ai democrațiilor occidentale, însă un oficial european a declarat pentru Reuters că acesta a cerut sisteme de apărare antiaeriană, ajutor pentru exporturile de cereale și garanții de securitate.

Volodimir Zelenski a cerut ajutor pentru reconstrucție și sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.

Potrivit Reuters, liderul ucrainean le-a mai spus liderilor G7 că și-ar dori ca războiul să se încheie până la sfârșitul anului, înainte de venirea iernii.

13:05 27.6.2022

Ambasadorul României, primit la Casa Albă: Joe Biden a mulțumit României pentru ajutorul acordat Ucrainei

Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a fost primit de către președinte american Joe Biden la Casa Albă.

„I-am transmis Președintelui Statelor Unite mesajul Președintelui Klaus Iohannis, precum și dorința noastră de a întări parteneriatul trainic dintre România și SUA. Președintele Biden a mulțumit României pentru ajutorul neprețuit pe care l-a oferit și continuă să îl ofere Ucrainei de la începutul invaziei rusești”, afirmă Andrei Muraru, într-o postare pe Facebook.

„România este cel mai puternic aliat al SUA în regiune, dar zona Mării Negre este în acest moment cel mai vulnerabil loc din tot spațiul NATO. Iar dacă Rusia este principala amenințare iminentă și directă la adresa noastră și a vecinilor noștri, răspunsul nu poate fi decât o prezență militară americană și mai robustă în regiune și, în mod special, în România”, a adăugat el.

13:35 27.6.2022

Guvernatorul regional din Luhansk le cere civililor să evacueze orașul Lîsîchansk

Serhii Haidai, guvernatorul regiunii ucrainene Luhansk, a făcut apel la civili să evacueze orașul din estul Ucrainei, afirmând că situația este „foarte dificilă”.

„Dragi locuitori ai comunității orașului Lîsîchansk și rudele lor. Din cauza amenințării reale la adresa vieții și a sănătății, facem apel la o evacuare imediată. Situația din oraș este foarte dificilă. Salvați-vă pe voi și pe cei dragi. Aveți grijă de copii. Fiți siguri că se va avea grijă de voi în orașele de evacuare de pe teritoriul Ucrainei”, a scris oficialul ucrainean pe Telegram, potrivit The Guardian.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG