„Această creștere va mai dura circa 4-5 săptămâni, până la jumătatea lunii august, după care probabil numărul de cazuri se va stabiliza și o să vedem când începe să se reducă”, a afirmat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Gradul de pozitivare a ajuns la 12%, dar ministrul susține că nu are vreun mecanism pentru a impune utilizarea măștii. În privința începerii școlii în format fizic, Alexandru Rafila a subliniat că nu crede că vor fi probleme ca școlile să fie deschise în „condiții de siguranță".
În acest timp, cele cinci secții Covid ale Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București sunt ocupate în cea mai mare parte. Pacienții de aici nu prezintă forme grave și „situația din prezent nu se compară cu cea de la începutul pandemiei”, spune medicul Adrian Marinescu, director medical în cadrul instituției.
Aproximativ 300 de pacienți sunt internați la „Matei Balș", dintre care 200 sunt adulți, iar 90 copii. Odată ce un pat este eliberat, el se ocupă aproape imediat.
„Deocamdată vor fi probleme legate de numărul mare de infecții și rezolvarea trebuie să vină acum, în momentul de față”.
Ceea ce lipsește, adaugă medicul, este o distribuire echilibrată a bolnavilor în raport cu spitalele din circuitul Covid.
„Adică indiferent că vorbim de copii sau de adulți, problema pe care o avem este că nu poți să rezolvi în două spitale ceea ce nu se întâmplă în restul. De aici ar trebui să plecăm”.
Tot în capitală, la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler managerul unității sanitare, spune că nu s-a înregistrat o creștere importantă a numărului de internări. În prezent, 7 pacienți se află pe secțiile Covid, iar niciunul nu este la terapie intensivă.
Pentru a se pregăti de un posibil val de pacienți, spitalele ar trebui să aibă în vedere experiențele anterioare, spune Adrian Marinescu.
„Nu trebuie decât să-și reamintească ceea ce au făcut înainte, adică să aibă circuit dublu covid/non-covid”.
Vaccinul, cea mai sigură formă de protejare împotriva formelor grave
Covid nu este un virus sezonier și ne putem aștepta oricând la un nou val de îmbolnăviri, a declarat medicul Gindrovel Gheorghe Dumitra, vicepreședinte al Societății Naționale de medicina familiei. Soluția este să fim precauți, mai ales în preajma situațiilor de creștere a numărului de îmbolnăviri.
„Singurul lucru pe care îl avem de făcut este să ne continuăm viața mai departe, dar atunci când sunt semne clare că apar izbucniri de natură epidemică, așa cum se întâmplă în acest moment, să ne reîntoarcem la măsurile de protecție pe care le-am folosit în timpul valurilor anterioare, și anume la purtatul măștii, la respectarea unei igiene riguroase, respectiv la păstrarea anumitor distanțe față de persoanele care într-un fel sau altul prezintă simptomatologie”.
Și Adrian Marinescu este de aceeași părere, subliniind că nu este nevoie de instituirea unor măsuri obligatorii pentru ca populația să se protejeze.
„Este suficient să am o recomandare și să vreau să mă protejez”.
Deși de-a lungul pandemiei au apărut mai multe tulpini ale virusului, tulpina Omicron fiind dominantă în prezent, vaccinarea este în continuare eficientă: ea protejează oamenii de forme severe și reduce rata mortalității. Gindrovel Dumitra se așteaptă ca de la toamnă, popularitatea vaccinului să crească, în contextul în care se lucrează la noi tipuri de vaccin.
„Și mă refer acum la vaccinul bivalent, respectiv la un vaccin care să țintească anumite regiuni care sunt specifice tuturor coronavirusurilor - pe măsură ce vor apărea astfel de vaccinuri care să aibă un impact semnificativ pe transmiterea bolii, în acel moment, probabil că acceptarea vaccinării va crește”.
Cei 4.040 de medicii de familie vor fi cei care se vor ocupa, în continuare, de administrarea dozelor. Vicepreședintele Societății Naționale de medicina familiei crede că centrele de vaccinare nu vor fi redeschise și că cea mai mare provocare, din momentul apariției noilor vaccinuri, va fi legată de perioada de viabilitate a vaccinurilor.
„De ce spun treaba asta - pentru că principala barieră, pentru medicul de familie, o reprezintă intervalul scurt de timp pe care îl ai din momentul în care primești vaccinul în cabinet, până în momentul în care trebuie să-l administrezi. Ori opinia mea este că vom avea vaccinuri probabil în doze din ce în ce mai individualizate, adică vom ajunge probabil la o scădere a numărului de doze per flacon și respectiv la monodoză, astfel încât să nu mai fie nevoie să condiționăm deschiderea flaconului pe baza unui număr de pacienți”.
UE recomandă al doilea booster pentru persoanele peste 60 de ani
Uniunea Europeană a recomandat, luni, un al doilea booster anti-Covid pentru toate persoanele cu vârsta peste 60 de ani, în condițiile în care numărul de infectări și persoane spitalizate a crescut în Europa, informează Reuters.
Noile recomandări ale agențiilor sanitare europene vizează impulsionarea campaniilor de vaccinare, care au încetinit sau s-au oprit în ultimele două luni.
În acest timp, companiile de vaccinuri testează noi versiuni pentru a combate variantele apărute.