Linkuri accesibilitate

Ministrul Rusiei de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unei întâlniri cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, de pe 14 februarie 2022 din Moscova, Rusia.

Războiul din Ucraina | UE adoptă noi sancțiuni împotriva Rusiei. Lavrov: Obiectivele noastre nu mai vizează doar estul Ucrainei

SUA avertizează că Rusia va repeta scenariul Crimeea, de anexare a teritoriile ocupate până în toamnă, în timp ce analiștii consideră că Vladimir Putin ar putea recurge la amenințări nucleare pentru a descuraja o contraofensivă a Ucrainei.

Principalele informații ale zilei

21:44 20.7.2022

Prima doamnă a Ucrainei către Congresul SUA: Trimiteți mai multe arme către Ucraina

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, aflată în vizită la Washington, le-a cerut miercuri congresmenilor americani să trimită mai multe arme Kievului pentru a preveni atacurile cu rachete ce îi „omoară pe bebeluși direct în cărucioare” și a proteja țara ei de „atacurile teroriste” ale Rusiei.

Prima doamnă a Ucrainei le-a cerut congresmenilor americani să trimită mai multe arme Kievului pentru a pune capăt „atacurilor teroriste” ale Rusiei. Fotografie realizată în timpul discursului ținut de Zelenska în Congresul Statelor Unite, 20 iulie 2022.
Prima doamnă a Ucrainei le-a cerut congresmenilor americani să trimită mai multe arme Kievului pentru a pune capăt „atacurilor teroriste” ale Rusiei. Fotografie realizată în timpul discursului ținut de Zelenska în Congresul Statelor Unite, 20 iulie 2022.

Tot miercuri, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis că se așteaptă la „rezultate semnificative” ca urmare a vizitei soției lui la Washington.

Pe lângă întâlnirea avută de Olena Zelenska cu președintele SUA, Joe Biden, și prima doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, aceasta a mai vizitat Departamentul de Stat și s-a întâlnit cu secretarul de stat american Antony Blinken.

21:09 20.7.2022

Ambasadorii UE adoptă al șaptelea pachet de sancțiuni

Ambasadorii statelor membre UE au adoptat joi a șaptea rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la războiul neprovocat din Ucraina.

Noul pachet de sancțiuni include o interdicție a importurilor de aur din Rusia și o înghețare a activelor Sberbank, cea mai mare bancă rusească, din Uniunea Europeană.

Cehia, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE, a declarat că noile sancțiuni vor alinia Uniunea Europeană cu partenerii ei din G7. Noile sancțiuni le consolidează pe cele anterioare și elimină anumite lacune ale celor adoptate anterior, a transmis președinția cehă pe Twitter.

Principalele țări din G7 au interzis aurul încă din luna iunie. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus noul set de măsuri încă de săptămâna trecută, spunând că noile sancțiuni vor contribui la aplicarea mai eficientă a sancțiunilor anterioare și le vor prelungi pe acestea până în ianuarie 2023.

18:02 20.7.2022

Associated Press: Două milioane de refugiați ucraineni, trimiși în Rusia

O investigație realizată de Associated Press susține că Rusia a preluat aproximativ 2 milioane de refugiați din teritoriile ocupate de aceasta. Evacuarea lor a avut loc în mod forțat, iar oamenilor li s-au prezentat două opțiuni: fie aleg să călătorească în Rusia, fie să moară în Ucraina.

O imagine dintr-un centru de filtrare din Rusia din regiunea Mariupol, Ucraina.
O imagine dintr-un centru de filtrare din Rusia din regiunea Mariupol, Ucraina.

Materialul descrie practicile din „centrele de filtrare” organizate de autoritățile ruse, ce variază de la „interogări și percheziții până la dispariția fără nicio urmă a unora”. Jurnaliștii AP transmit că refugiaților li se promit 10,000 de ruble (175 de dolari americani), pe care unii le primesc, iar alții nu. Câteodată, pașapoartele ucrainene sunt confiscate, oamenilor dându-li-se, în schimb, șansa să obțină cetățenie rusă.

Cei care nu au pe nimeni în Rusia sunt plasați în diferite regiuni, după placul Moscovei. Mulți dintre ei ajung să locuiască în Orientul Îndepărtat Rus sau chiar în Regiunea Subpolară.

Investigația se bazează pe o serie de interviuri realizate cu 36 de ucraineni, marea majoritate din Mariupol. Unsprezece dintre persoanele intervievate se află în prezent în Estonia, Lituania, Polonia, Georgia, Irlanda, Germania și Norvegia. Jurnaliștii AP au vorbit, de asemenea, și cu mai mulți voluntari ruși și s-au folosit în materialul lor de acte juridice, informații provenite de la presa de stat din Rusia și imagini video.

17:39 20.7.2022

SUA va trimite încă 4 sisteme de rachete HIMARS

Statele Unite vor trimite 4 sisteme de rachete de mare mobilitate (HIMARS) în Ucraina ca parte din următorul pachet de asistență în securitate, a declarat secretarul american al Apărării, generalul Lloyd Austin, citat de CNN.

„Pe parcursul acestei săptămâni, vom lansa următorul pachet de sprijin cu arme, muniții și echipamente militare pentru Ucraina. Va fi cea de-a 16-a retragere din inventarul Departamentului Apărării al Statelor Unite din august 2021 până în prezent. Va include încă 4 sisteme HIMARS, sisteme avansate de rachete, pe care ucrainenii le-au folosit atât de eficient și care au făcut o asemenea diferență pe câmpul de luptă”, a transmis Austin.

Următorul pachet va include, de asemenea, mai multe rânduri de muniție pentru sistemele de rachete cu lansare multiplă și pentru cele de artilerie.

„Peste 30 de țări au trimis acum asistență militară letală Ucrainei, în ceasul său cel mai greu, și continuăm să facem progrese importante”, a adăugat secretarul american de stat al Apărării.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG