Linkuri accesibilitate

Maia Sandu de Ziua Independenței Republicii Moldova: Războiul se va termina, iar noi vom ieși din crize mai puternici


Maia Sandu în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău de Ziua Independenței Republicii Moldova, pe 27 august 2022.
Maia Sandu în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău de Ziua Independenței Republicii Moldova, pe 27 august 2022.

În discursul de Ziua Independenței, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a îndemnat concetățenii să creadă în forțele proprii și să nu se oprească „la mijloc de drum”, așa încât să le poată lăsa copiilor „o țară liberă, în care să își croiască viitorul”.

Maia Sandu și-a rostit discursul în fața mulțimii în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău, după depuneri de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare, împreună cu prim-ministrul Natalia Gavrilița și Igor Grosu, președintele parlamentului, transmite Radio Europa Liberă Moldova.

„Dacă unii vor întreba la ce folosește libertatea și democrația când prețurile cresc, le vom răspunde: libertatea noastră ne face mai puternici, ne dă voce, demnitate și putere, ne face să stăm drepți, să nu ne temem și să judecăm după interesul nostru propriu, nu după dictatul cuiva de afară”, a spus Maia Sandu.

Depuneri de flori de Ziua Independenței, la monumentul lui Ștefan ce Mare și Sfânt, Chișinău, 27 august 2022
Depuneri de flori de Ziua Independenței, la monumentul lui Ștefan ce Mare și Sfânt, Chișinău, 27 august 2022

Flancată de șeful guvernului și de președintele parlamentului, Maia Sandu a fost singura care a vorbit pe scenă instalată în PMAN cu ocazia festivităților care au marcat împlinirea a 31 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, pe 27 august 1991, o dată cu destrămarea Uniunii Sovietice.

Festivitățile au avut loc sub genericul „Țară mică, inimă mare”, un slogan lansat de președintele Moldovei la începutul primăverii, când R. Moldova și-a deschis granițele pentru primirea refugiaților din Ucraina confruntată cu o invazie rusească neprovocată.

În discursul de Ziua Independenței, președintele Sandu a condamnat agresiunea rusă din Ucraina, spunând că războiul înseamnă criză și sărăcie.

„Războiul nedrept al Rusiei împotriva Ucrainei ne arată clar prețul libertății”, a spus ea, adăugând: „Războiul se va termina, iar noi vom reuși să ieșim din aceste crize mai puternici, mai rezistenți”.

La festivitățile de Ziua Independenței, Chișinău, 27 august 2022
La festivitățile de Ziua Independenței, Chișinău, 27 august 2022

În debutul discursului, Maia Sandu a citit mai multe mesaje din partea copiilor despre ce cred ei despre Republica Moldova.

„Copiii știu foarte bine ce vor, iar adulții vor ceea ce vor și copiii, doar că le spunem cu cuvinte mai complicate: libertate, democrație, bunăstare, respect pentru drepturile omului, șanse egale, dreptate, securitate. De fapt, vrem să fim fericiți, iar șansa de a fi fericit se poate împlini doar când nevoile noastre firești sunt asigurate”, a spus președinta.

 „La tine în țară, ești mai om” | De Ziua Independenței, întrebăm moldoveni ce îi face să rămână acasă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00

Maia Sandu a afirmat și că moldovenii nu au nevoie să le spună cineva ce vor și cum să trăiască, pentru că au ales libertatea.

„În acest an, Moldova a devenit țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Moldova poate deveni cu adevărat puternică, capabilă să-și apere cetățenii doar în familia țărilor europene”, a mai spus Maia Sandu.

După discurs, ea a coborât în piață. Manifestările de Ziua Independenței la Chișinău includ spectacole muzicale cu participarea mai multor orchestre și formații și defilarea fanfarelor militare în PMAN. În seara zilei, pe scena din centrul capitalei vor cânta Cristofor Aldea-Teodorovici, Formația Zdob și Zdub și Ansamblul de Muzică Populară „Fluieraș”.

XS
SM
MD
LG