Ucrainenii pot participa ca audienți în școlile cu predare în limba română, ceea ce înseamnă că ei pot asista la cursuri în școlile românești fără să fie notați și fără obligația de a fi prezenți zilnic, a explicat pentru Europa Liberă Maria Szabo Condrei, inspector de limbă ucraineană la Inspectoratul Școlar Județean Timiș.
Cei care optează pentru această formă de învățământ au făcut deja cursuri de limbă română, cel puțin la nivel de începători.
Pentru copiii ucraineni cu statut de elev, care include toate drepturile de care beneficiază elevii români, există alte condiționări. Ordinul 3961 din 6 iunie 2022 se referă la elevii absolvenți de gimnaziu care se pot înscrie la cerere în clasa a IX-a în școli de stat din România fără să parcurgă teste și examene.
Nu este cerere mare, fiindcă învățarea limbii române presupune timp, iar refugiații se află pe teritoriul României de câteva luni. Doar 1% din copiii care parcurg cursuri de limbă română se pot integra în sistemul educațional românesc, arată sondajul organizației Salvați Copiii publicat la finele lui august 2022. Sondajul poate fi consultat aici.
Pentru studii liceale în județul Timiș au făcut cerere la un liceu teoretic românesc din Lugoj doar șapte tineri. Pentru metodologia mobilității studenților s-a emis Ordinul ministerial 3325/2022.
La cursurile de limbă română și engleză organizate de Uniunea Ucrainenilor din România, de Ministerul Educației sau de organizații civile participă sistematic atât adulți cât și copii, nu atât pentru a merge la școală, cât pentru a putea comunica.
Grija cea mare – recunoașterea studiilor
Cu gândul la țara lor, cei mai mulți părinți optează pentru o formă de învățământ online organizată online de Ministerul Educației din Ucraina.
Pentru 64% dintre copiii ucraineni aflați în România, mamele ar prefera ca în anul școlar 2022/2023 să fie organizate clase speciale în școlile românești, pentru a continua educația în sistem ucrainean, arată sondajul organizației Salvați Copiii, realizat pe un eșantion neprobabilistic de 344 de mame care au invocat aproape 500 de copii de vârstă școlară.
Sondajul mai arată că 7% din copiii refugiați au întrerupt complet studiile.
Helena din Odesa are doi copii de vârste apropiate, de 7 și 8 ani. Ea așteaptă să se deschidă școala pe care o organizează Fundația Județeană pentru Tineret (FITT) după programa din Ucraina, cu cadre didactice ucrainene.
„Până acum copiii mei au făcut școală online, dar nu le place. Ei vor să interacționeze, de aceea inițiativa fundației este ceea ce așteptam. Pentru că vrem să ne întoarcem acasă după ce războiul se va termina, e important ca studiile lor să fie recunoscute. Nu să o ia de la început”, ne-a declarat Helena.
Acest lucru e posibil fiindcă există un parteneriat între cele două ministere ale Educației, din România și din Ucraina. Inclusiv copiii cu statut de elev, cu matricolă românească, vor fi considerați absolvenți cu acte în regulă dacă se vor întoarce în școlile din Ucraina.
Alisa, o fată de clasa a VII-a, vrea să continue școala în format online oferită de ministerul ucrainean. „E destul de greu, dar e în limba mea și pot să înțeleg, să întreb”, argumentează ea.
Sondajul realizat de Salvați Copiii arată că numai 9% dintre părinți ar prefera sistemul de educație din România, diferențele fiind semnificative față de cel ucrainean.
Totuși, unele mame ar accepta o integrare treptată, cu un an pregătitor în sistem ucrainean, dar cu predare intensivă a limbii române.
„Am fost plăcut impresionată că unii părinți au optat pentru școala românească, iar atât ei cât și copiii lor au deprins destul de bine limba română. Unii sunt conștienți că nu se vor putea întoarce acasă prea curând, în orașe bombardate unde nu mai au locuințe, școli, spitale. De aceea încearcă să se adapteze aici”, a constatat Maria Szabo Condrei, inspectoare de limbă ucraineană.
136 euro lunar taxa de cursuri online acreditate în Ucraina
Fundația pentru Tineret din Timișoara pune la dispoziție până la șase săli de curs dotate corespunzător pentru cursuri acreditate în limba ucraineană, învățământ primar și gimnazial. Dacă se cere, și clase de liceu.
Pentru copiii din primele clase vor fi angajate șase cadre didactice calificate pentru a face cursurile fizic. Acestea vor fi angajate cu carte de muncă. Se prevede ca la fiecare 15 elevi, să existe un supraveghetor.
Pentru clasele mai mari se asigură tablete și locația, adică sălile de clasă, pentru învățământ online organizat de o entitate acreditată din Ucraina. O tablă smart electronică și un proiector performant au poposit deja în clasă.
Uniunea Ucrainenilor, Filiala Timiș, a distribuit chiar de Ziua Ucrainei caiete cu exerciții de scriere pentru școlarii mici.
Problema este că educația online costă: 136 de euro pe lună nu e o sumă pe care refugiații și-o pot permite.
„Suntem în căutarea unor finanțatori ca să asigurăm plata taxei de 136 euro. Parte din proiectul școlii a primit resurse de la Fundația Comunitară și ActionAid. Avem până acum 147 de cereri de înscriere, dar încă nu e complet rezolvată problema taxei pentru online”, ne-a declarat Mihai Vâlcea, președintele FITT.
FITT a determinat un cost per copil și încearcă să convingă companiile private să ofere ajutor pentru un număr de copii. Intră în socoteală materialele didactice, angajații, utilitățile care atârnă greu de când au crescut tarifele la electricitate și gaz.
Fundația are experiență fiindcă organizează de mai multe luni cursuri de limbă română și engleză pentru adulți și copii ucraineni. În acest moment vin regulat la română 35 de persoane și 25 la engleză.
Mai oferă activități distractive, dans, jocuri, dar și consiliere psihologică refugiaților.
Back to School și Zidul Recunoștinței
În ultima zi al lui august, Asociația LOGS Grup de Inițiative Sociale din Timișoara a organizat atelierul Back to School și un târg de îmbrăcăminte pentru copii. 120 de copii din Ucraina și din Orientul Mijlociu au primit pachete de rechizite școlare.
Au fost primiți cu dulciuri și suc, și-au putut alege rucsacul preferat și au lipit mesaje desenate de ei pe Zidul Recunoștinței.
De data aceasta organizatorii LOGS au fost ajutați de 15 adolescenți ucraineni care li s-au alăturat ca voluntari, pentru a-i întâmpina pe cei 250 de participanți, copii de școală, părinți, frați preșcolari.
„Știm că e greu pentru ei, departe de casă, dar accesul la școală pentru cei peste 500 de copii refugiați din Ucraina este esențial”, a transmis Ana Lukacs, coordonatoarea atelierului Back to School.
Nu au fost uitați nici copiii, în număr mai mic, refugiați din Orientul Mijlociu, din alte spații măcinate de război.
Din datele ONG-urilor, din cei peste 1000 de refugiați ucraineni aflați în Timișoara, jumătate sunt copii. Pentru ei, societatea civilă face eforturi să le facă viața mai ușoară.
Pe Zidul Recunoștinței se puteau citi mesaje ca „Ajutorul vostru este de neprețuit pentru noi” sau „Pentru copii este un pas necesar să meargă la școală în România, dar dificil. Mulțumim pentru ca astăzi ați făcut acest pas mai ușor”.
Ministerul Educației – situația școlară a copiilor refugiați din Ucraina în iunie 2022:
- 2.648 de cereri depuse pentru înscrierea ca audienți (dintre care 999 de preșcolari și 1.649 de elevi)
- 2.577 de copii repartizați/înscriși deja ca audienți în școli și grădinițe (dintre care 991 de preșcolari și 1.586 de elevi)
- Elevi înscrişi la activităţi preşcolare: 390
- Cifrele sunt în curs de actualizare.
Site-ul ministerului recomandă mai multe platforme de educație ucrainene, câteva românești și unele în limba engleză:
- Curriculum: https://mon.gov.ua/ua/news/distancijni-platformi-dlya-navchannya-samorozvitku-ta-otrimannya-dopomogi-j-perevirenoyi-informaciyi
- Extracurricular activities: https://mon.gov.ua/ua/vseukrayinskij-rozklad
- For parents:
- https://mon.gov.ua/ua/news/pozashkilna-osvita-onlajn-rozklad-na-28-bereznya-3-kvitnya
- https://mon.gov.ua/ua/osvita/doshkilna-osvita/suchasne-doshkillya-pid-krilami-zahistu/dlya-batkiv
- https://mon.gov.ua/ua/psihologichna-turbota-vid-svitlani-rojz
- UNICEF: Підтримка батьків та дітей під час війни | UNICEF