Orban vrea să facă referendum național ca să afle dacă Rusia ar mai trebui sancționată de UE
Agenția de presă rusă Tass îl citează pe premierul ungar Viktor Orbán, care susține că va organiza o consultare națională în Ungaria pentru a afla daă UE ar trebuie să continue să sancționeze Rusia.
„Sancțiunile au fost introduse într-un mod nedemocratic, pentru că a fost decizia birocraților de la Bruxelles, pentru care europenii plătesc. Trebuie să știm părerea oamenilor. Pentru prima dată în Europa, în Ungaria, vom cere părerea despre sancțiuni. Vor fi lansate consultări naționale, în cadrul cărora poporul maghiar își va putea exprima opinia dacă îl susține și dacă este în favoarea introducerii altora noi”, a spus Orban, citat de agenția rusă Tass și preluată de The Guardian.
Tass relatează că Orbán a subliniat că este în favoarea „tratelor de pace imediate și a unui încetare a focului” între Ucraina și forțele ruse care au invadat țara pe 24 februarie.
AIEA cere crearea unei zone de protecție în jurul centralei nucleare de la Zaporojie
Organismul de pază al ONU pentru energia atomică a declarat că este pregătit pentru discuții despre crearea unei zone de protecție în jurul centralei nucleare Zaporojie.
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că s-a întâlnit săptămâna trecută cu miniștrii de externe din ambele țări la adunarea generală a ONU pentru a discuta despre posibilitatea unei zone de protecție.
„Acest lucru trebuie făcut și sunt gata să continui aceste consultări în ambele țări, astfel încât să putem proteja această plantă”, a spus el.
„Munca de acolo ne va permite să stabilizăm o situație pur și simplu inacceptabilă. Și sunt convins că este ceva ce putem face.”
El a insistat că trebuie să se încheie războiul și că AIEA trebuie să facă tot ce îi stă în putere pentru a preveni un accident nuclear care „ar adăuga tragedie la suferință”.
Forțele aeriene NATO fac exerciții deasupra Mării Baltice
Un număr de state membre NATO au început să efectueze exerciții de forță aeriene în Marea Baltică.
Statele membre, inclusiv Regatul Unit, Germania, Italia, participă la antrenamentul militar, atât pe apă, cât și pe uscat, într-un efort de a consolida apărarea estică.
În următoarele două zile, forțele aeriene din Marea Britanie, Germania, Italia și altele vor lua parte la antrenamente militare atât pe apă, cât și pe uscat, în efortul de a consolida apărarea estică, scrie The Guardian.
„Pentru prima dată, includem în exercițiile noastre activități integrate de apărare antiaeriană și antirachetă atât pe aer, cât și pe suprafață”, a declarat planificatorul de exerciții, liderul escadrilei Craig Docker, de la Centrul de operațiuni aeriene combinate Uedem.
„Acest lucru subliniază modul în care aliații protejează flancul estic și – în același timp – se pregătesc pentru executarea semnificativă a conceptului de descurajare și apărare al NATO în regiunea baltică”.
Țările de Jos își sporesc sprijinul militar pentru Ucraina
Premierul Mark Rutte a anunțat și noi sancțiuni ca răspuns la mobilizarea și referendumul Rusiei.
Țările de Jos își vor spori sprijinul militar pentru Ucraina și vor impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, a declarat premierul Mark Rutte.
În urma unei discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, Mark Rutte a anunțat că va intensifica răspunsul la mobilizarea și referendumul Rusiei.