Linkuri accesibilitate

Anexarea teritoriilor cucerite în Ucraina. Războiul intră în faza amenințărilor nucleare


Președintele Vladimir Putin va semna decretele pentru alipirea la Rusia a patru regiuni ucrainene, vineri, la ora 15.00, ora Kremlinului.

Vladimir Putin va semna vineri tratatele de anexare la Rusia a teritoriilor ocupate din Ucraina, a anunțat Kremlinul, într-un moment de escaladare majoră a războiului început în urmă cu șapte luni.

Evenimentul are loc după încheierea referendumurilor false din regiunilor Donesk, Lugansk, Herson și Zaporojie care au avut loc în ultima săptămână pentru a justifica revendicările teritoriale. Semnarea tratatelor va avea loc vineri, la ora locală 15.00, în sala Sfântul Gheorghe de la Kremlin, după cum a anunțat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Putin a anunțat deja că este pregătit să apere teritoriile rusești folosind toate mijloacele de care dispune. El a lăsat să se înțeleagă că va apela la o lovitură nucleară ca să prevină eforturile Ucrainei de a-și apăra teritoriile suverane.

Specialiștii spun că Putin a trecut de un punct fără întoarcere care va prelungi războiul și va închide calea oricăror negocieri.

„Putin ridică miza”, a spus analista politică a R.POlitik, Tatiana Stanovaya, pentru The Guardian. „Este o demonstrație că Rusia nu este pregătită să negocieze, nu este pregătită să facă nicio concesiune și este gata să folosească orice mijloace pe care le are la dispoziție pentru a-și atinge obiectivele strategice.”

Nu există informații despre numele pe care teritoriile anexate le vor purta, dar presa rusească vorbește despre patru decrete care vor fi semnate mâine. După semnarea documentelor, Vladimir Putin este așteptat să țină un discurs în fața membrilor Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului Rusiei.

Oficialii de la Moscova au început pregătirile pentru un concert grandios lângă Piața Roșie așteptat a avea loc vineri seara. „Împreună pentru totdeauna”, scrie un banner mare atârnat peste o scenă care poartă și numele celor patru regiuni ucrainene. Canalele de televiziune de stat afișează și o numărătoare inversă până la evenimentul de vineri de la Kremlin.

Decizia lui Putin de anexare a teritoriilor din cele patru regiuni este considerată o încercare de a opri contraatacul ucrainean care a forțat Rusia să se retragă din mare parte din regiunea Harkov și este pe cale să preia o parte mare din teritoriul Donețk. El speră, spun specialiștii că amenințarea cu represalii nucleare are rolul de a reduce sprijinul occidental pentru ofensiva ucraineană.

Ucraina și susținătorii săi au condamnat amenințările lui Putin drept „șantaj nuclear”. În declarațiile de la începutul acestei săptămâni, președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a promis că va apăra și elibera ucrainenii din teritoriile ocupate.

„Această farsă din teritoriul ocupat nici măcar nu poate fi numită o imitație a referendumurilor”, a spus Zelenskiy marți într-un videoclip postat pe Telegram. „Vom acționa pentru a ne proteja oamenii: atât în regiunea Herson, în Zaporojie, în Donbas, în zonele ocupateHarkov, cât și în Crimeea.”

Administrația prezidențială ucraineană a anunțat că Volodimir Zelenski a vorbit cu omologul său polonez, Andrei Duda, despre reacția internațională la referendumurile ilegale ale Rusiei. „Am discutat despre pași și măsuri specifice la care vom lucra în acest context, cooperarea militară și de apărare”, a scris Zelenskiy pe Telegram.

Cei doi lideri „au convenit asupra necesității unei reacții mondiale puternice și consolidate la acțiunile ilegale ale Federației Ruse, care distrug fundamentele dreptului internațional”, se arată în comunicatul administrației prezidențiale ucrainen.

Zelenskii a avut, de asemenea, un apel cu premierul italian, Mario Draghi, joi după-amiază în cursul căruia subiectul principal al discuției lor a fost necesitatea unei reacții ferme la referendumurile false.

„Referendumurile nu au valoare și nu schimbă realitatea. Integritatea teritorială a Ucrainei va fi restabilită. Iar reacția noastră la recunoașterea de către Rusia a rezultatelor lor va fi foarte dură”, ar fi spus Zelenski.

Zelenskiy a mai spus că va convoaca vineri o ședință „urgentă” a consiliului de securitate națională.

„Nu este o cacealma” | Putin avertizează Occidentul cu privire la armele nucleare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

Kremlinul nu deține controlul deplin asupra multor teritorii pe care încearcă să le anexeze. Este probabil că Kremlinul va revendica toate cele patru regiuni ucrainene în întregime, inclusiv câteva orașe de dimensiuni medii care nu sunt sub controlul Rusiei. De exemplu, în regiunea Zaporojie, oficialii locali de ocupație au susținut că recentul „referendum” a inclus întreaga regiune, inclusiv orașul Zaporojie, care avea o populație înainte de război de 750.000 de locuitori.

Un document făcut public joi a arătat că Rusia a alocat 3,3 miliarde de ruble (56,3 milioane de dolari sau 51,1 milioane de lire sterline) pentru reconstruirea regiunilor ocupate. Doar pagubele aduse orașului Mariupol au fost estimate de primarul său la 14 miliarde de dolari.

Anexarea va face imposibilă o negociere ulterioară în privința încetării războiului. Rusia și-a modificat constituția în 2022 pentru a interzice cedarea teritoriului pe care țara l-a anexat oficial. Documentul a fost inițial privit ca o modalitate de a împiedica un viitor lider rus să cedeze Crimeea, anexată în 2014, dar legea ar interzice Rusiei și să cedeze teritorii ocupate din februarie sau pe cele care nu se află în prezent sub controlul Kremlinului.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG