Creșterea prețului la energia electrică i-a făcut pe mulți să se întrebe care mai sunt beneficiile pe care le-ar aduce o mașină electrică și dacă o investiție într-o astfel de mașină mai este rentabilă. România este pe primul loc în Europa la creșterea vânzărilor de mașini electrice, în primul semestru din 2022.
Pe benzină, pe motorină sau electrică?
În ciuda faptului că prețul energiei a crescut, consumul unei mașini electrice rămâne cel mai scăzut în comparație cu mașinile clasice. O spun specialiștii și posesorii de automobile electrice.
Costin Giurgea, producătorul emisiunii Superspeed de la PROTV, testează mașini de toate felurile. Și mai ieftine, și mai scumpe, și pe benzină, motorină sau electrice. A calculat, pentru Europa Liberă, cât consumă mașinile electrice și cele clasice, în condițiile noilor prețuri de pe piață.
„Mașinile electrice consuma undeva între 18-19 și 29-30 kwh, în funcție de model, stilul de condus, temperatura exterioară, dacă e vară sau iarnă. Mie îmi place să iau o medie de 25 kwh”, explică Giurgea.
Realizatorul TV spune că pot exista mulți care să-l contrazică pentru că fiecare șofer are propriul stil de condus care afectează semnificativ consumul.
Prețul plătit pentru un plin variază în funcție de locul în care îți încarci mașina electrică. Cel mai mic preț de pe piață e la Hidroelectrica, aproximativ 0,7 lei kw/h, iar cel mai scump este la stațiile de încărcare unde, pentru încărcarea rapidă prețul este de 2,49 de lei.
Asta înseamnă, spune Giurgea, că, la o sută de kilometri, prețul poate fi între 17,5 și 60 de lei, în timp ce pentru 100 de kilometri parcurși cu o mașină pe benzină consumi 70 de lei, iar la motorină te duci spre 80. Pentru ambele mașini, a folosit un consum mediu de 10 litri la suta de kilometri.
„Long story short: mașina electrică merită dacă o încarci acasă. Pentru cât timp? Asta e întrebarea la care pot răspunde alții, depinde cât va crește prețul la energie”, concluzionează Giurgea.
Un membru al Clubului Tesla România a făcut pentru Europa Liberă un experiment, pentru a demonstra că diferențele sunt mult mai mari. A mers cu cele două mașini pe care le are - una electrică, cealaltă clasică - același număr de kilometri, timp de două zile și a comparat costurile. Diferența depășește 200 de lei.
Ciprian Cherciu are două mașini electrice și testează, periodic, consumul mașinilor sale. La un astfel de test, a scos un consum mediu de 14 kwh pe un drum spre munte, între București și Cheile Grădiștei.
În cele mai solicitante puncte de pe traseu automobilul a consumat 17 kwh, adică un consum de 35 de lei la suta de kilometri la cel mai mare tarif actual. E adevărat, Ciprian Cherciu conducea una dintre cele mai performante mașini electrice.
Panourile fotovoltaice și consumul zero
Ciprian Cherciu nu a plătit nimic pentru drumul la munte. În urmă cu câțiva ani, la puțină vreme după ce și-a cumpărat prima mașină, a hotârât să investească în panouri voltaice. Și-a tapetat aproape tot acoperișul iar în momentul de față nu mai cheltuie niciun leu pe combustibil și nici pe încălzire.
Investiția l-a costat 15.000 de euro. „Probabil că acum ar ajunge la 20.000 de euro, sistemul fotovoltaic asigură tot consumul casei, încălzirea, încărcarea pentru două mașini și un excedent de 5000 kWh/an”.
Inițial, Ciprian Cherciu calculase că își va recupera banii în șapte ani, de când cu noile prețuri la energie e sigur că o astfel de investiție se recuperează în mai puțin de doi ani.
„Sistemul are garanție 25 de ani, rămâi atâția ani și nu mai consumi practic nimic”, explică Cherciu.
Cât costă întreținerea unei mașini electrice
Și la consumabile, electricele dau clasă clasicelor. Cel puțin așa rezultă din cifre. Andrei lucrează la un service auto de mai bine de 15 ani. I-au trecut prin mână tot felul de mașini. Pentru că a vrut să fie la curent cu cele mai noi tehnologii, a început să învețe și despre mașinile electrice.
„Pentru mașinile electrice, consumabile sunt mai ieftine ca celelalte”, explică el. „Pentru un VW electric, revizia de la 25.000 de kilometri a fost 435 de lei, cu tot cu filtrul de polen. La o mașină pe benzină sau motorină, revizia la același număr de kilometri este undeva la 1200 de lei”, explică șeful de service.
Asta pentru că, practic, singurul consumabil pentru mașinile electrice este filtrul de polen. Costin Giurgea spune că și producătorii de mașini clasice s-au eficientizat și au mărit perioadele de revizie, semn că simt amenințarea concurenței din piață.
Ce durată de viață au mașinile electrice
„Majoritatea celor cu mașini electrice s-au plâns că au început să aibă probleme cu bateriile electrice după cinci ani”, explica Andrei situația celor care au ajuns la service cu probleme.
„Nici la motoarele clasice nu ai garanție mare, dar sunt unele care rezistă zeci de ani și sute de mii de kilometri. Sunt mașini și de 30 de ani care au motorul original”.
Tehnologia nouă și mereu în schimbare face imposibilă o evaluare corectă a modului în care se se depreciază bateriile. Înlocuirea uneia costă câteva mii de euro, în funcție de model.
„În mod normal, ar trebui să fie și deprecierea asta în linie cu cea de la mașinile combustie internă, adică -20% în primul an și apoi cam -10% pe an, dar, în timp, scade și eficiența bateriei. E ca la telefoanele mobile, unde depinde de fiecare producător ce garantie da la baterie și dacă ți-o schimbă sau nu, dacă ajunge la 75% din eficiență”, explică Giurgea.
Membrii Clubului Tesla spun însă că producătorii estimează că bateriile se depreciază în ritm de 1% pe an, iar Uniunea Europeană a impus o garanție de opt ani pentru toate autovehiculele electrice vândute în interiorul ei, garanție care nu există pentru motoarele mașinilor clasice.
Un alt avantaj ar fi că fiecare baterie este modulară și, în cazul apariției unor probleme, nu se schimbă întreaga baterie, ci doar modulul defect.
O altă discuție despre bateriile electrice este poluarea pe care ar cauza-o în cazul înlocuirii. O falsă problemă, spun posesorii de baterii electrice. Când nu mai sunt eficiente pentru a pune în mișcare o mașină, ele pot fi folosite pentru depozitarea energiei de la panourile voltaice.
România - cea mai mare creștere a vânzărilor de mașini electrice din UE
Mai mult de 1 din 5 mașini din UE era, în 2021, electrică. Cel mai nou raport al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile plasează România pe primul loc al țărilor din Europa cu creștere a numărului de mașini electrice vândute în primele 6 luni ale lui 2022.
Între ianuarie și iunie 2022, vânzările de mașini electrice în România au crescut cu 410.3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Au fost vândute 4.460 de mașini electrice, față de 874 de mașini cu zero emisii în aceeași perioadă.
Același raport arată că, în Europa, procentul mașinilor electrice vândute a ajuns la 9,9%, față de 6,6% în 2021.
Prețul rămâne în continuare un impediment major în achiziția de mașini electrice. Deși a scăzut constant în ultimii ani, este cu 10-20% mai mare decât mașinile cu combustie internă.
Programul Rabla Plus finanțat de guvern aduce prețul mașinilor electrice sub cel al mașinilor clasice nesubvenționate, dar de acest avantaj beneficiză doar cei care reușesc să prindă cupon. Un alt dezavantaj rămâne adaptarea la modul de încărcare a mașinii, care durează în continuare destul de mult.