Linkuri accesibilitate

Minele antitanc și explozivii plantați de ruși sunt detonați de echipa de deminare de urgență a poliției naționale ucrainene în apropierea orașului recent eliberat Lîman, din regiunea Donețk.

Război în Ucraina | Joe Biden: Riscul unui Armaghedon nuclear este ridicat. Putin nu le mai împărtășește miniștrilor planurile sale

Președintele american Joe Biden a declarat că amenințarea lui Vladimir Putin de a folosi arme nucleare este cea mai mare amenințare de acest fel de la criza rachetelor din Cuba.

Principalele evenimente ale zilei

00:23 8.10.2022

Rusia a confiscat sediile Memorial, după ce organizația a primit Premiul Nobel pentru Pace

Organizația neguvernamentală rusă Memorial a rămas fără sedii fizice după o decizie a unui tribunal Moscovit.

Principalele sedii ale organizației „au fost transformate în bunuri publice”, a declarat reprezentantul tribunalului Tverskoi agenţiei de presă Interfax, la finalul unui proces rapid împotriva ONG-ului, inițiat de Moscova după ce organizația a primit vineri Premiul Nobel pentru Pace.

Birourile Memorial din centrul Moscovei au găzduit serviciile administrative ale organizaţiei şi, în acelaşi timp, expoziţii deschise publicului.

Un reprezentant al tribunalului Tverskoi a afirmat că Memorial „şi-a marcat implicarea în reabilitarea criminalilor nazişti, a discreditat autorităţile şi a creat o imagine falsă a URSS”, potrivit agenţiei de presă Ria Novosti.

Interzisă în Rusia din decembrie 2021, Memorial este una dintre cele mai importante organizații în lupta pentru libertăţi şi memoria represiunilor politice din ţară şi din fosta URSS.

00:18 8.10.2022

Zelenski: Rușii sunt pregătiți de Putin pentru un război nuclear

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că oficialii ruși au început să „pregătească societatea” pentru posibila utilizare a armelor nucleare în război.

Într-un interviu acordat BBC, Zelenski a spus: „Încep să pregătească societatea. Asta e foarte periculos. Nu sunt pregătiți să o facă, să o folosească. Dar încep să comunice. Ei nu știu dacă îl vor folosi sau nu. Cred că este periculos chiar să vorbim despre asta. ”

Liderul ucrainean a negat că a cerut atacuri împotriva Rusiei, dar a spus că a cerut să fie impuse sancțiuni preventive Moscovei.

Într-o discuție cu un think tank australian joi, Zelenskiy a spus că crede că loviturile sunt necesare pentru a împiedica orice utilizare a armelor nucleare.

El nu a intrat în detalii despre ce fel de lovituri a vrut să spună, dar remarcile sale au fost denunțate de Kremlin drept „un apel pentru a începe încă un război mondial”.

Vorbind pentru BBC, Zelenskiy a spus că cuvântul pe care l-a folosit în ucraineană a fost înțeles greșit.

Zelenski a cerut lumii să acționeze acum, deoarece amenințările Rusiei reprezintă un „risc pentru întreaga planetă”, adăugând: „De ce se teme lui Putin nu este o lovitură nucleară. Îi este frică de societatea lui, de oamenii lui. Pentru că numai acest popor îl poate înlocui, îl poate dezlipi de putere și o poate da altei persoane.”

00:04 8.10.2022

Comandantul districtului militar de est rus, demis

Rusia l-a demis pe comandantul districtului său militar din est, colonelul general Alexander Chaiko, informează RBC, preluat de The Guardian.

Plecarea lui Chaiko este ultima dintr-o serie de oficiali de rang înalt care au fost concediați după înfrângeri și umilințe în războiul din Ucraina, în urma unor informații conform cărora comandantul districtului militar de vest, col-general Alexander Juravliov, a fost înlocuit luni de generalul Roman Berdnikov.

00:00 8.10.2022

534 de cadavre la Harkov, printre care 19 ale unor copii. 447 la Izium

În regiunea de nord-est Harkov, unde forțele ucrainene au recâștigat un mare teritoriu în septembrie, cadavrele a 534 de civili, inclusiv 19 copii, au fost găsite după ce trupele ruse au plecat, a declarat Serghei Bolvinov de la Poliția Națională din Harkov, într-un briefing.

În total, s-au găsit la Izium 447 de cadavre.

El a mai spus că anchetatorii au găsit dovezi că 22 de locuri au fost folosite ca „săli de tortură”.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG