Doi ruși care au fugit de mobilizare în Alaska au cerut azil
Doi ruși care au declarat că au fugit pentru a evita serviciul militar obligatoriu au cerut azil în Statele Unite, după ce au aterizat pe o insulă izolată din Alaska, în Marea Bering, a anunțat vineri biroul senatorului american Lisa Murkowski, potrivit RFE/RL.
O purtătoare de cuvânt a senatoarei republicane a declarat că „cetățenii ruși au declarat că au fugit dintr-una dintre comunitățile de coastă de pe coasta de est a Rusiei pentru a evita serviciul militar obligatoriu”.
Potrivit acestor oficiali, cei doi au debarcat pe o plajă din apropierea Gambell, o comunitate izolată de pe insula St. Lawrence, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de Nome și la aproximativ 58 de kilometri de Peninsula Chukotka, în Siberia.
Aceștia au fost „transportați la Anchorage pentru inspecție, care include un proces de verificare și control, iar apoi au fost procesați ulterior în conformitate cu legile de imigrare din SUA aplicabile în temeiul Legii privind imigrația și naționalitatea”, se arată în comunicat.
Comisia Europeană a aprobat o nouă rundă de sancțiuni contra Rusiei
Comisia Europeană a aprobat o nouă rundă de sancțiuni contra Rusiei din cauza războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, a anunțat executivul european pe 5 octombrie.
E vorba de al optulea pachet de sancțiuni anti-rusești care ar trebui să priveze Moscova de venituri de miliarde de euro din vânzări de produse petroliere.
Sancțiunile lungesc lista de „produse interzise ce ar putea contribui la întărirea capacităților militare și tehnologice ale Federației Ruse, sau la dezvoltarea sectorului său de apărare și securitate”.
Noile sancțiuni extind interzicerea exporturilor de oțel și produse din oțel, de celuloză și hârtie, motoare și chimicale, precum și bunuri care pot fi utilizate în industria aeronautică rusă.
Sancțiunile extind de asemenea lista oficialităților de la ministerul rus al Apărării și a autorităților instalate de ruși în teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina implicate în referendumurile ilegale care au avut loc recent.
SUA acuză grupul Wagner că exploatează Africa pentru războiul Rusiei
Statele Unite au acuzat mercenarii ruși Wagner că exploatează resursele naturale din Republica Centrafricană, Mali, Sudan și din alte părți africane pentru a finanța războiul Moscovei din Ucraina, scrie The Guardian.
Ambasadorul american la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că mercenarii Grupului Wagner exploatează resursele naturale și că „aceste câștiguri ilicite sunt folosite pentru a finanța mașina de război a Moscovei în Africa, Orientul Mijlociu și Ucraina”.
Zeci de mineri ar fi murit, numărul urmează să fie stabilit cu exactitate, în cel puțin trei atacuri majore din acest an, în care ar fi fost implicați mercenari care lucrează pentru Wagner Group, o companie militară privată asociată cu Kremlinul.
Cele mai mari trei incidente au avut loc pe 13 martie, 15 aprilie și 24 mai. Majoritatea victimelor au fost muncitori migranți din Sudan și Ciad care lucrau în minele de aur, deși cel mai probabil printre victime se numără și localnici. Alte atacuri ar fi avut loc asupra minelor în cel puțin alte șase locuri din Republica Centrafricană.
Rusia a respins acuzația ca fiind „furie antirusească”.
Sute de cadavre au fost găsite în Harkov
În regiunea nord-estică Harkov, unde forțele ucrainene au recâștigat o mare parte din teren în septembrie, au fost găsite cadavrele a 534 de civili, inclusiv 19 copii, după plecarea trupelor rusești, a declarat Serhii Bolvinov de la Poliția Națională din Harkov, potrivit The Guardian.
Dintre cele 534 de cadavre, 447 au fost găsite în Izium.
Oficialul ucrainean a mai spus că anchetatorii au găsit dovezi că 22 de locuri au fost folosite pentru tortură.