Comisia Europeană a aprobat o nouă rundă de sancțiuni contra Rusiei
Comisia Europeană a aprobat o nouă rundă de sancțiuni contra Rusiei din cauza războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, a anunțat executivul european pe 5 octombrie.
E vorba de al optulea pachet de sancțiuni anti-rusești care ar trebui să priveze Moscova de venituri de miliarde de euro din vânzări de produse petroliere.
Sancțiunile lungesc lista de „produse interzise ce ar putea contribui la întărirea capacităților militare și tehnologice ale Federației Ruse, sau la dezvoltarea sectorului său de apărare și securitate”.
Noile sancțiuni extind interzicerea exporturilor de oțel și produse din oțel, de celuloză și hârtie, motoare și chimicale, precum și bunuri care pot fi utilizate în industria aeronautică rusă.
Sancțiunile extind de asemenea lista oficialităților de la ministerul rus al Apărării și a autorităților instalate de ruși în teritoriile ocupate de Rusia în Ucraina implicate în referendumurile ilegale care au avut loc recent.
Doi ruși care au fugit de mobilizare în Alaska au cerut azil
Doi ruși care au declarat că au fugit pentru a evita serviciul militar obligatoriu au cerut azil în Statele Unite, după ce au aterizat pe o insulă izolată din Alaska, în Marea Bering, a anunțat vineri biroul senatorului american Lisa Murkowski, potrivit RFE/RL.
O purtătoare de cuvânt a senatoarei republicane a declarat că „cetățenii ruși au declarat că au fugit dintr-una dintre comunitățile de coastă de pe coasta de est a Rusiei pentru a evita serviciul militar obligatoriu”.
Potrivit acestor oficiali, cei doi au debarcat pe o plajă din apropierea Gambell, o comunitate izolată de pe insula St. Lawrence, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de Nome și la aproximativ 58 de kilometri de Peninsula Chukotka, în Siberia.
Aceștia au fost „transportați la Anchorage pentru inspecție, care include un proces de verificare și control, iar apoi au fost procesați ulterior în conformitate cu legile de imigrare din SUA aplicabile în temeiul Legii privind imigrația și naționalitatea”, se arată în comunicat.
UK: Peste jumătate din flota de tancuri a Ucrainei este formată din vehicule rusești capturate
Începând cu 24 februarie, forțele armate ucrainene au capturat cel puțin 440 de tancuri de luptă principale rusești și 650 de alte vehicule blindate, care reprezintă „peste jumătate din flota de tancuri a Ucrainei aflate în prezent pe teren”, a raportat vineri Ministerul britanic al Apărării.
„Eșecul echipajelor rusești de a distruge echipamentul intact înainte de a se retrage sau de a se preda evidențiază starea lor precară de pregătire și nivelul scăzut de disciplină de luptă”, se arată în raport.
Potrivit Ministerului britanic al Apărării, în condițiile în care trupele rusești „din ce în ce mai demoralizate” sunt supuse unor „presiuni severe” în mai multe zone, Rusia va continua probabil să își piardă armamentul greu.
Organizații pentru drepturile omului din Rusia și Ucraina, printre laureații Premiului Nobel pentru Pace
Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost acordat avocatului pentru drepturile omului Ales Bialiatski din Belarus, organizației ruse pentru drepturile omului Memorial și organizației ucrainene pentru drepturile omului Centrul pentru libertăți civile.
Berit Reiss-Andersen, șefa comitetului Nobel, a anunțat că cei trei laureați „demonstrează importanța societății civile pentru pace și democrație”.
Aceștia au demonstrat importanța „dreptului de a critica puterea și de a proteja drepturile fundamentale ale cetățenilor”.
De asemenea, laureații sunt lăudați pentru eforturile lor de a documenta „crimele de război, încălcările drepturilor omului și abuzurile de putere”.
Șefa comitetului Nobel a adăugat că premiul din acest an nu trebuie văzut ca un răspuns la invazia lui Vladimir Putin, care împlinește în aceeași zi 70 de ani.