Linkuri accesibilitate

Conspirații cu efecte în justiție. Alex Jones a fost condamnat să plătească daune de aproape un miliard de dolari


Conspiraționistul Alex Jones la tribunal în timpul procesului, pe 3 august 2022.
Conspiraționistul Alex Jones la tribunal în timpul procesului, pe 3 august 2022.

Un moment important în lupta împotriva dezinformării a avut loc în SUA. Conspiraționistul american Alex Jones a fost condamnat să plătească daune de 965 de milioane de dolari familiilor victimelor de la Sandy Hook.

Alex Jones a afirmat ani de zile că împușcăturile din 2012 de la școala Sandy Hook, în care 20 de elevi de clasa întâi și șase educatori au fost uciși, a fost o farsă orchestrată de guvern pentru a-i lăsa pe americani fără arme.

Acesta a susținut că persoanele implicate sunt doar niște actori, iar teoria sa a fost atât de influentă încât adepții săi au început să hărțuiască familile victimelor.

Decizia juriului din Connecticut este un precedent în lupta împotriva dezinformării, asta și deoarece familiile a opt victime au obținut despăgubiri de aproape 1 miliard de dolari de la acest cunoscut promotor al teoriilor conspiraționiste.

Câteva fire de trandafiri albi au fost depuse în onoarea copiilor uciși la Școala Elementară Sandy Hook din Newtown, Connecticut, 17 decembrie 2012.
Câteva fire de trandafiri albi au fost depuse în onoarea copiilor uciși la Școala Elementară Sandy Hook din Newtown, Connecticut, 17 decembrie 2012.

Deși nu a fost prezent la verdict, Jones a comentat live la show-ul său de pe InfoWars: „Sunt mândru să fiu atacat la acest de nivel!”

Potrivit The New York Times, veniturile lui Jones din vânzarea de suplimente dietetice, echipamente de supraviețuire și accesorii pentru arme au depășit peste 50 de milioane de dolari în ultimii ani.

Verdictul întărește oamenii care luptă împotriva dezinformării

Ciprian Cucu, lector universitar și expert în educație media și combaterea dezinformării, consideră că decizia este bine venită.

„Contează pentru că Jones este unul dintre cei mai urmăriți conspiraționiști și cu cât poate să își promoveze mai puțin mesajul cu atât mai bine!”, spune expertul, pentru Europa Liberă.

Pe lângă efectele directe pe care le are asupra lui Alex Jones, decizia „creează un precedent” în Statele Unite dar și în alte țări. „Acest precedent este posibil să impulsioneze alte cazuri și procese de acest gen”, mai spune Ciprian Cucu.

Chiar dacă extremiștii care îl susțin pe Jones resping verdictul, lectorul universitar spune că este un precedent simbolic care „întărește oamenii care luptă împotriva dezinformării și hărțuirii.”

Pentru extremiști „este o chestiune politică” explică Ciprian Cucu. Ei nu acceptă decizia și dau vina pe un sistem care ar interzice libertatea de expresie.

„E un proces civil. Guvernul nu are nicio legătură. E vorba de niște persoane fizice care au angajat avocați și care l-au dat în judecată”, precizează expertul în educație media și combaterea dezinformării.

Împușcăturile de la Sandy Hook

Incidentul de la Sandy Hook, din orașul Newtown, statul Connecticut, din 14 decembrie 2012, a fost cel mai sângeros atac armat într-o școală primară din istoria Statelor Unite.

26 de oameni au fost uciși de un tânăr de 20 de ani, iar tragicul eveniment a determinat înăsprirea legislației cu privire la antecedentele cumpărătorilor de arme și interzicerea pe piață a anumitor arme semiautomate.

Rudele victimelor au intentat în 2018 procesul de defăimare împotriva lui Alex Jones și a companiei lui Free Speech Systems.

Însă procesul din Connecticut nu este singurul pe care Alex Jones l-a pierdut. În august 2022, el a fost condamnat de un tribunal din Texas să plătească 50 de milioane de dolari către familiile altor victime de la Sandy Hook.

În aceeași lună, el a declarat insolvența companiei Free Speech Systems, care deține site-ul InfoWars.

Un al treilea proces urmează să se încheie până la finalul acestui an.

Articol scris de Sorana Horșia pentru Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG