Linkuri accesibilitate

Bunica și nepoata ei stau în fața casei distruse de bombardamentele rusești în orașul Kupiansk, regiunea Harkov.
Bunica și nepoata ei stau în fața casei distruse de bombardamentele rusești în orașul Kupiansk, regiunea Harkov.

Război în Ucraina | Legea marțială decretată de Putin în regiunile anexate ilegal a intrat în vigoare. Ucraina, restricții la electricitate

Ucraina va începe de azi să restricționeze utilizarea energiei electrice. Putin a declarat legea marțială în patru provincii ucrainene, iar Kievul descrie planurile Moscovei de a reloca civili în Herson drept un „spectacol de propagandă”.

Principalele informații ale zilei:

14:53 20.10.2022

Ghid al Kremlinul către propagandiști pentru explicarea legii marțiale

Kremlinul le-a transmis propagandiștilor de la televiziunile și ziarele rusești un set de instrucțiuni specifice cu privire la modul în care trebuie vorbit despre legea marțială decretată de Vladimir Putin miercuri, scrie Meduza.

Jurnaliștii de la acest site de investigații pe care autoritățile ruse l-au interzis încă din luna martie afirmă că au obținut o copie a documentului care reprezintă în practică un „manual” despre ce trebuie să li se spună telespectatorilor și cititorilor ruși cu privire la legea marțială.

Noile „recomandări” încep cu un punct cheie: „Este important să liniștim publicul - nimic semnificativ nu s-a schimbat!”

În sprijinul acestei teze, propagandiştii ar trebui să afirme că legea marţială a fost declarată „doar în patru teritorii” (adică în teritoriile ucrainene anexate) și că aceasta era introdusă aici oricum înainte de unirea cu Rusia sau că reprezenta „starea în fapt” a lucrurilor.

Documentul recomandă, de asemenea, ca restricțiile care au fost introduse în alte regiuni să fie explicate prin preocuparea față de „protecția infrastructurii esențiale”.

Ca linie directoare, Kremlinul „sfătuiește” propagandiștii să facă o paralelă între introducerea legii marțiale și gestionarea pandemiei de COVID-19.

Atunci, ca și acum, guvernatorii ruși au primit puteri suplimentare iar la nivel federal premierul Mihail Mișustin și primarul Moscovei Serghei Sobianin coordonau activitatea.

În textul întocmit de Administrația Prezidențială a lui Putin propagandiștilor li se „recomandă” să se concentreze asupra faptului că oficialii vor fi angajați acum în „mobilizarea industriei, orientarea economiei pentru a lucra sub indicațiile armatei și luarea de măsuri pentru sprijinirea mobilizaților și a familiile lor."

„Să fie folosită experiența luptei cu coronavirusul, când totul s-a schimbat rapid”, subliniază cei care au redactat documentul.

Propagandiștii ruși, dar și Putin personal, au susținut constant că Rusia a tratat foarte eficient pandemia de COVID-19, în pofida numărului mare de morți.

14:41 20.10.2022

Rusia a efectuat peste 300 de atacuri aeriene asupra infrastructurii energetice a Ucrainei

Atacurile au avut loc începând cu 10 octombrie, potrivit ministrului energiei al țării.

Guvernul ucrainean a impus restricții privind utilizarea energiei electrice la nivel național pentru prima dată din februarie, în urma unui val de atacuri despre care președintele Volodimr Zelenski a spus că au lovit o treime din toate centralele electrice.

În cadrul noului regim de economisire a energiei, alimentarea cu energie electrică în toată Ucraina a fost restricționată joi între orele 7:00 și 23:00.

Ministrul ucrainean al energiei a declarat că guvernul caută o reducere cu 20% a consumului de energie și că ucrainenii au răspuns la apelul de a limita consumul.

„Vedem o scădere a consumului”, a spus el. „Vedem o scădere voluntară. Dar când nu este suficient, suntem nevoiți să facem închideri forțate”, a declarat ministrul Herman Halușcenko pentru televiziunea ucraineană.

Una dintre instalațiile afectate miercuri a fost o centrală termică pe cărbune din orașul Burshtyn din vestul Ucrainei.

14:35 20.10.2022

Avioanele rusești au lansat rachete în apropierea avioanelor britanice care patrulează în spațiul aerian internațional

O aeronavă rusă a lansat o rachetă în apropierea unei aeronave britanice care patrula în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre pe 29 septembrie, a declarat ministrul apărării

.Wallace a declarat Parlamentului că Marea Britanie a suspendat patrulele în urma incidentului și și-a exprimat îngrijorarea în fața ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu.

El a spus că un avion „nearmat RAF RC-135 Rivet Joint” a fost „interacționat” de două SU-27 rusești, dintre care unul „a lansat o rachetă în vecinătatea RAF Rivet Joint dincolo de raza vizuală”.

Rusia a spus că este o defecțiune tehnică, iar Wallace a spus că Marea Britanie a reluat patrulele. Patrulele au acum escorte de avioane de vânătoare, a adăugat el.

„Aș dori să împărtășesc Camerei detalii despre un incident recent care a avut loc în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

La 29 septembrie, un RAF RC-135 Rivet Joint neînarmat, o aeronavă în stil civil care efectuează o patrulare de rutină peste Marea Neagră, a fost interacționat cu două avioane de luptă SU-27 înarmate rusești.

Nu este neobișnuit ca aeronavele să fie umbrite și această zi nu a fost diferită.

Totuși, în timpul acelei interacțiuni, a reieșit că una dintre aeronavele SU-27 a lansat o rachetă în vecinătatea RAF Rivet Joint dincolo de raza vizuală.

Timpul total al interacțiunii dintre aeronava rusă și Rivet Joint a fost de aproximativ 90 de minute. Patrula s-a încheiat și aeronava s-a întors la bază”, a declarat Wallace.

Ministrul britanic al apărării a făcut această declarație în fața parlamentului cu privire la Ucraina, după ce s-a întors dintr-o vizită pentru a-și vedea omologul american la Washington.

13:44 20.10.2022

UE impune sancțiuni împotriva Iranului pentru furnizarea de drone Rusiei

Membrii Uniunii Europene au convenit asupra unor noi măsuri împotriva Iranului în ceea ce privește furnizarea de drone către Rusia, a anunțat președinția cehă a UE

„După 3 zile de discuții, ambasadorii UE au convenit asupra măsurilor împotriva entităților care furnizează drone iraniene care au lovit Ucraina. Procedura scrisă s-a încheiat, sancțiunile intră în vigoare în această după-amiază la publicarea lor”.

Statele UE au decis să înghețe activele a 3 persoane fizice și a unei entități responsabile cu livrările cu drone; UE este, de asemenea, pregătită să extindă sancțiunile la alte 4 entități iraniene care figurau deja într-o listă anterioară de sancțiuni.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG