Moartea unui tânăr militar de 22 de ani este privită de autoritățile române ca o posibilă sinucidere sau accident. Familia sa crede însă că ar mai trebui să fie luată în calcul o ipoteză: crima.
După ce a terminat liceul, lui Andrei Dănilă cariera militară i s-a părut cel mai potrivit drum pe care ar putea să meargă. Cei mai mulți dintre prietenii săi din Vorona/jud. Botoșani, satul său natal, plecaseră deja la muncă în străinătate, însă pentru el asta ar fi însemnat despărțirea de părinți, ceea ce nu era o opțiune.
A absolvit școala militară în 2020 și, pentru a fi cât mai aproape de familia sa din Vorona, Andrei a ales să lucreze în Focșani/jud. Vrancea. A fost încadrat la UM 01471 ca maistru militar în comunicații și, la fel cum făcuse și în timpul studiilor militare, a continuat să meargă acasă săptămână de săptămână ca să-și viziteze familia și prietenii.
Andrei era o fire jovială, prietenoasă, „mereu cu glumele la el”, își amintește sora sa, Ilona, stabilită acum în Iași. Cei doi frați au crescut într-o familie cu posibilități materiale reduse, fapt ce i-a făcut, mărturisește tânăra, „să vadă lumea dincolo de lucrurile materiale”.
„Eram o familie cu puțini bani, dar o familie extrem de fericită, care se bucura de momentele foarte mici. Atât eu cât și fratele meu, dar mai ales fratele meu, am fost duși la biserică de mici”, povestește tânăra.
Andrei era credincios, chiar a cântat în strana bisericii, dar și în fanfara din sat, la clarinet. Era un tip extrem de popular, spune sora sa, care își aduce aminte că zeci de prieteni de-ai săi au venit din străinătate, cu avionul, pentru a participa la înmormântarea sa de acum câteva săptămâni.
În Focșani locuia cu chirie de aproape doi ani. Ilona povestește că, după ce a intrat în Armată, a devenit mai responsabil, s-a maturizat, însă „tranziția către maturitate”, cum o numește tânăra, nu l-a dezlipit pe Andrei de familie și prietenii săi. Își suna părinții zilnic, îi anunța când ieșea în oraș, când se întorcea, se interesa de starea lor de sănătate. Spre casă, mergea cel mai adesea vinerea, cu trenul.
Tot cu trenul trebuia să meargă acasă, la Vorona, și acum trei săptămâni.
Vineri, pe 30 septembrie, cu o zi înainte să moară, tânărul a discutat cu sora sa de la Iași și a întrebat-o dacă va merge și ea acasă.
„Eu i-am zis că am puțină treabă în Iași și că o să merg săptămâna viitoare”, povestește sora. Avea să fie ultimul dialog dintre cei doi.
Pentru că părinții săi aveau nevoie de el la treburile de toamnă din gospodărie, Andrei își luase pentru săptămâna următoare două zile libere - luni și marți.
Sâmbătă, pe 1 octombrie, tânărul a ieșit de la serviciu, după o tură extenuantă. Potrivit familiei, urma ca în acea după-masă să plece spre casă.
Andrei a părăsit unitatea după care, fără a exista un motiv plauzibil – cel puțin nu unul cunoscut public – s-a întors la muncă. Acolo, spune sora sa, deși predase arma atunci când a ieșit din tură, la întoarcere ar fi primit-o înapoi.
Acea armă i-ar fi provocat decesul, în circumstanțe încă necunoscute. Singura certitudine e că tânărul a fost găsit împușcat în inimă, în interiorul unității.
În ziua respectivă, pentru că îl aștepta acasă, tatăl lui Andrei i-a trimis un mesaj în jurul prânzului, însă nu a primit un răspuns. Spre după-masă, familia a început să se îngrijoreze, iar sora și mama sa l-au sunat în mod repetat.
Ilona spune că l-a sunat de atât de multe ori încât, la un moment dat, a intrat mesageria vocală. Bateria telefonului lui Andrei se descărcase.
Tatăl lui Andrei, de 50 de ani, era la serviciu când în curtea casei sale din Vorona, la orele serii, au intrat doi militari de la Botoșani. I-a întâmpinat mama tânărului (47 de ani). Când a auzit sunetul de mașină, mama a crezut că în curte tocmai ajunsese fiul său. Se pregătea să îl certe pentru că, timp de atâtea ore, nu răspunsese nimănui la telefon.
Ilona Dănilă povestește că familia a rămas și în prezent traumatizată de modul în care acei militari au anunțat-o pe mamă că fiul său tocmai murise.
„Mama era singura acasă, era noaptea, toată lumea era la serviciu și au venit doi oameni la unitatea militară din Botoșani, unul dintre ei mirosind foarte tare a alcool. Mama a văzut doi oameni străini în curte spunându-i «stați liniștită a fost un mic accident, fiul dumneavoastră este decedat», am încheiat citatul. Mamei i s-a făcut rău”.
„Există în sufletul meu o revoltă pentru modul în care nu eu, ci părinții mei au fost anunțați. Să treacă atâtea ore și să nu primim o informație despre fratele meu și când o primim, să o primim în acest mod”, spune, acum, Ilona Dănilă.
Ilona a aflat că ceva se întâmplase cu fratele său de la un fost coleg de școală de-ai acestuia, care i-a scris să o întrebe dacă „e adevărat”. „Ce să fie adevărat?”, i-a răspuns tânăra. „Că fratele tău s-a împușcat în unitate”. A încremenit.
A sunat disperată la unitatea militară de la Focșani, însă nimeni de acolo nu a vrut să îi dea nicio informație. Speriată, s-a urcat în mașină alături de prietenul ei și a plecat înspre Focșani. Se făcuse deja noapte când un polițist a sunat-o, în timp ce era pe drum, și i-a spus că Andrei a murit.
Câteva ore mai târziu, Ilona și tatăl ei s-au întâlnit la unitatea militară din Focșani în căutare de răspunsuri. Au primit foarte puține. Li s-a spus că Andrei Dănilă s-a sinucis în unitate, cu pistolul din dotare.
„Le-am spus în mod direct că noi nu credem și că acest lucru nu este posibil”, își amintește Ilona.
În aceeași seară, într-un comunicat de presă, reprezentanții UM 01471 precizau că decesul lui Andrei Dănilă a avut loc ca urmare a „unui eveniment” care a avut loc pe 1 octombrie, în jurul orei 20:00.
A doua zi, reprezentanții unității au transmis un nou comunicat de presă în cuprinsul căruia apăreau două informații contradictorii:
- „Maistrul militar cls.IV Dănilă Andrei, din cadrul UM 01471 Focșani, a decedat sâmbătă, 1 octombrie, în jurul orei 20:00, în urma unei răni prin împușcare, în timp ce își întreținea armamentul din dotare.”
- „Militarul nu se afla în serviciul de zi pe unitate, iar din primele date a rezultat faptul că decesul a survenit în urma unei sinucideri.”
În același comunicat, ultima informare publică făcută de reprezentanții Armatei după moartea lui Andrei Dănilă, se confirma că militarul nu se afla în timpul serviciului în ziua respectivă.
„La ultima testare psihologică susținută în luna august 2020 și cu o valabilitate de 3 ani, militarul a fost declarat apt pentru serviciul militar”, au mai transmis reprezentanții Armatei.
Eveniment soldat cu decesul unui militar
„Maistrul militar cls.IV Dănilă Andrei, din cadrul UM 01471 Focșani, a decedat sâmbătă, 1 octombrie, în jurul orei 20.00, în urma unei răni prin împușcare, în timp ce își întreținea armamentul din dotare.
Conform procedurilor, a fost apelat serviciul de urgență 112 dar, din păcate, militarul nu a mai putut fi salvat.
Militarul nu se afla în serviciul de zi pe unitate, iar din primele date a rezultat faptul că decesul a survenit în urma unei sinucideri.
Evenimentul este cercetat de către Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași, iar la nivelul unității a fost numită o comisie, condusă de șeful de stat major pentru cercetarea administrativă a împrejurărilor producerii evenimentului.
Militarul în vârstă de 22 de ani era necăsătorit, fiind angajat al M.Ap.N. din iulie 2020 și nu a participat la misiuni în teatrele de operații. La ultima testare psihologică susținută în luna august 2020 și cu o valabilitate de 3 ani, militarul a fost declarat apt pentru serviciul militar.
Conducerea Unității Militare 01471 transmite sincere condoleanțe și este alături de familia greu încercată a militarului decedat.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Persoane de contact pentru informaţii suplimentare: locotenent-colonel Ion Danțiș, sau maior Daniel Mare”
Sursă: MApN
Reprezentanții MApN au transmis Europei Libere că, având în vedere că investigația a fost preluată de Parchetul Militar, nu pot oferi acum alte date suplimentare despre moartea militarului.
Ancheta privind moartea lui Andrei Dănilă este condusă de un procuror de la Parchetul Militar Iași. Purtătorul de cuvânt al acestei structuri, Codrin Sîrcu, ne-a transmis că, momentan, nici Parchetul nu poate transmite foarte multe informații din dosar, pentru că cercetările sunt într-o fază nepublică.
„S-a deschis dosar penal in rem. Sunt luate în calcul toate variantele”, ne-a transmis procurorul.
Potrivit unor surse judiciare, ancheta procurorilor militari merge pe ideea unei sinucideri.
O varianta pe care familia Dănilă o respinge cu vehemență. Familia are mai multe întrebări fără răspuns. De ce s-a întors militarul în unitate în ziua sa liberă? De ce nu a mai răspuns nimănui din familie de la prânz, însă moartea ar fi survenit la ora 20:00?
De ce apar urme de violență pe mâna stângă a tânărului? Cum se explică faptul că în portofelul lui Andrei Dănilă nu s-a găsit niciun ban, în condițiile în care acesta folosea, tot timpul, numai bani în numerar? De ce își curăța arma în ziua sa liberă?
Și altele.
„Noi știm că nu s-a sinucis, pentru noi e o certitudine. Noi ne întrebăm cine l-a omorât și de ce, ce a aflat atât de incriminatoriu, despre cine sau despre ce. Vă dați seama că dacă vinovat era un biet soldat român ar fi fost pus la mijloc de mult. Așa că probabil e vinovat cineva cu un grad mai mare”, spune Ilona Dănilă.
Cât despre încrederea în faptul că ancheta Parchetului Militar va scoate la iveală ce s-a întâmplat cu Andrei Dănilă pe 1 octombrie 2022, sora sa este pesimistă.
„Fratele meu a depus un jurământ în fața unui stat, în fața unei patrii, care nu are nici onoare și statul ăsta în fața căruia a jurat i-a luat viața.”
„E greu de crezut că într-un stat criminal o anchetă la Parchetul Militar ar putea scoate adevărul la iveală. Ei au tot interesul să mușamalizeze cazul și cred că mortul întotdeauna e vinovat pentru că nu mai poate să vorbească. Varianta sinuciderii pentru ei e cea mai ușoară variantă de a scăpa.”
„În țara asta «valoare», «onoare», «demnitate», «respect», «justiție» sunt niște cuvinte absolut goale, care nu înseamnă nimic. Noi așteptări de la anchetă nu putem să ni le creăm pentru că ar însemna să avem încredere în stat, ori acest lucru e imposibil, mai ales în momentul ăsta. Ne dorim foarte mult să se facă dreptate și fratele meu chiar merită să i facă dreptate”, a încheiat Ilona Dănilă.
Părinții acesteia au fost citați ca martori la Parchetul Militar, urmând a fi audiați în noiembrie. Familia Dănilă a apelat la un avocat pentru a le reprezenta interesele în dosarul instrumentat de procurorii militari.
„Avem pregătită o notă de probe consistentă și vom oferi organelor de urmărire penală tot sprijinul, colaborarea și cunoștințele noastre pentru a afla adevărul”, ne-a transmis avocatul familiei, Olivian Moroșanu.