Linkuri accesibilitate

Ceartă dură în Coaliție: Ciolacu a comandat racolarea primarilor. Lider PNL: „Este cea mai mare agresiune a PSD”


Primarii reprezintă o miză importantă pentru campaniile electorale din 2024, iar PSD a declanșat ofensiva racolării. Imagine cu președintele PSD, Marcel Ciolacu
Primarii reprezintă o miză importantă pentru campaniile electorale din 2024, iar PSD a declanșat ofensiva racolării. Imagine cu președintele PSD, Marcel Ciolacu

Migrația primarilor înainte de alegeri reprezintă un fenomen periculos pentru o democrație veritabilă, dar este încurajată de liderii politici. Marcel Ciolacu a vorbit despre racolarea primarilor până în 2024, cerându-le colegilor să readucă în partid edilii plecați în urmă cu patru ani.

Racolarea primarilor de către PSD va deveni un „fenomen național”, spune liderul PSD Giurgiu pentru Europa Liberă. Ceea ce pare că se întâmplă izolat în două județe din sudul României, se va extinde treptat la nivelul multora până în 2024.

„Este timpul să nu mai țineți câinii legați, ei trebuie să umble liberi prin curte”, i-a îndemnat Marcel Ciolacu pe liderii PSD din Teleorman, un județ în care mai mulți primari au plecat la PNL în 2020.

La Giurgiu, președintele PSD nu s-a mai ferit de cuvinte și i-a cerut noului lider de filială să readucă în partid edilii plecați. Operațiunea racolării primarilor a fost deja începută.

Teleorman, Galați, Ialomița, Călărași, Bacău și Giurgiu sunt doar câteva județe unde ofensiva PSD pentru racolarea aleșilor locali dă primele rezultate. Tatonări și presiuni au început să apară și în județele Vrancea, Constanța, Olt și Gorj, potrivit conducerii PNL. Fiefurile PSD din sudul României încearcă astfel să își mărească potențialul electoral.

PSD a lansat ofensiva pentru campania electorală din 2024 și vrea să racoleze cât mai mulți primari. Edilii sunt considerați sursa voturilor, atât de necesare în bătăliile pentru parlamentare și prezidențiale. Un primar care a candidat pentru un partid își pierde mandatul dacă se înscrie în alt partid, dar nimic nu îl oprește să susțină subteran noua sa opțiune.

Votul în două tururi pentru alegerile locale a rămas doar o himeră, o recunosc chiar și liderii PNL. Sistemul cu un singur tur avantajează primarii în funcție, care sunt astfel protejați de formarea unor coaliții împotriva lor. Marile partide, precum PSD și PNL, au acționat pentru menținerea sistemului de vot într-un singur tur.

Surse Coaliție: Ciolacu și Motreanu s-au certat foarte rău din cauza primarilor, a intervenit Ciucă

Ultima ceartă dură a avut loc în Coaliție în această toamnă. Liberalii i-au reproșat direct lui Marcel Ciolacu că a declanșat și girează „cea mai mare agresiune la adresa PNL”, susțin surse din conducerea partidului.

Mai mulți lideri PNL susțin că premierul Ciucă nu reacționează la campania agresivă a PSD, ceea ce „încurajează modul în care Marcel Ciolacu acționează”.

„Pentru racolarea unor primari din Călărași s-au certat Dan Motreanu (n.r. - prim-vicepreședinte PNL) și Marcel Ciolacu (n.r. - președinte PSD) foarte rău în Coaliție. Ciolacu a încurajat fenomenul și arată lipsă de respect față de PNL. Este cea mai dură agresiune la adresa PNL după OUG 55 din 2014, când ne-au furat primarii”, au dezvăluit surse PNL din Coaliția de guvernare pentru Europa Liberă.

Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL, a ridicat problema racolării primarilor în Coaliția de guvernare.
Dan Motreanu, prim-vicepreședinte PNL, a ridicat problema racolării primarilor în Coaliția de guvernare.

Președintele PSD le-a spus liberalilor că nu a racolat primari, ci încearcă să îi aducă în partid pe cei plecați la PNL în 2020.

„PNL uită că a racolat primari în Giurgiu și Teleorman la locale, că le-am făcut plângeri penale? Cine vrea să se întoarcă la PSD, e liber să o facă, se întorc acasă”, e replica unui lider PSD.

Conflictul a fost aplanat de premierul Ciucă, care nu a dorit escaladarea conflictului.

Ordonanța 55 din 2014, la care fac referire liberalii, a fost declarată neconstituțională, dar ea și-a produs efectele în 2014. PSD-ul condus de Victor Ponta și Liviu Dragnea au atras primari de la alte partide înaintea campaniei prezidențiale. OUG 55 le-a permis trecerea la PSD fără să-și piardă mandatul.

Un primar care decide după ce a fost ales să se înscrie în alt partid își pierde automat funcția. OUG 55 din 2014 a produs o fereastră în care migrația politică a fost legalizată, chiar înaintea prezidențialelor.

Primar: Noi mergem după bani, după guvernare. Am fost la PD, PNL, PSD, PNL și acum mă întorc iar la PSD

Aurel Enache este primarul comunei Comana, județul Giurgiu, aflată la 40 de kilometri distanță de sudul Capitalei. A candidat în ultimele două decenii pentru funcția de primar din partea tuturor partidelor importante: PD, PNL și PSD.

Ultimul mandat l-a obținut sub sigla PNL, partid în care revenise după un periplu de șase ani la PSD. Trecerea în tabăra social-democrată se făcuse instantaneu, când, datorită Ordonanței 55 din 2014, a părăsit PNL chiar în mijlocul mandatului.

Enache este în continuare membru PNL și, oficial, reprezintă partidul în calitate de primar. Neoficial, de un an joacă în tabăra PSD. O recunoaște public și a apărut în conferințe de presă alături de președintele PSD Giurgiu, Marian Mina.

„La două luni după alegeri, m-am dus la conducerea PNL să îmi retragă sprijinul politic, să devin independent. Nu au dorit. Nu au cu mine, nu am cu ei. Nu am cum să activez în PSD, dar cochetez cu PSD”, a declarat primarul comunei Comana pentru Europa Liberă. Nu-și dă demisia pentru a nu-și pierde mandatul, așteaptă să fie dat afară din partid.

E sigur însă că a încheiat orice colaborare cu PNL.

„M-a nemulțumit totul la PNL. Mi-au promis marea cu sarea să trec la ei și nu au făcut”, spune primarul.

Întrebat de Europa Liberă de ce a trecut de la PSD la PNL în 2020, edilul spune că a fost „păcălit”. Păcăleala în terminologia primarilor înseamnă bani pentru proiecte.

„Primarul stă acolo unde este guvernarea, unde sunt fondurile. Lumea se gândește greșit că un primar trebuie să stea într-un singur partid. Eu m-am dus în PNL să îmi dea bani pentru proiecte. Haideți să fim serioși cu ideologia. Primarii se duc la un partid după proiecte, după bani. Vă mint cei care spun altceva”, este poziția primarului Enache din județul Giurgiu.

Două proiecte pentru comuna Comana, care ar fi trebuit finanțate de Consiliul Județean, reprezintă mărul discordiei între edil și conducerea PNL Giurgiu. Șeful CJ i-ar fi spus că îi dă bani pentru proiecte, dar în al doilea mandat.

„Am simțit că își bate joc și face mișto de mine și am plecat”, a spus Enache. El adaugă că „a greșit” când a plecat din PSD.

Sunt loiale racolările între partidele dintr-o Coaliție?

Europa Liberă a discutat cu liderii PNL și PSD Giurgiu pentru a afla care este poziția lor despre racolarea primarilor și dacă o astfel de problemă poate afecta relația de guvernare din perspectiva loialității.

„PNL când vine la guvernare minte românii. Eu nu am alianță la Giurgiu cu PNL și nu mă interesează dacă se supără sau nu. Eu cred că acest fenomen nu va fi doar la Giurgiu, va fi un fenomen național”, a afirmat Marian Mina, președintele PSD Giurgiu pentru Europa Liberă.

Trecerea primarilor spre PSD se va putea face legal doar în campania electorală din 2024, până atunci fiind vorba despre o colaborare tacită.

Toma Petcu, prim-vicepreședinte PNL Giurgiu, spune că relația cu Mina este neutră, „nici bună, nici rea”, fără o colaborare județeană.

„Nu este un mesaj loial, dar nu candidăm împreună pe listă, fiecare partid se gândește să maximizeze”, a subliniat Petcu.

Liderul PNL Giurgiu este convins că primarii săi nu vor dezerta spre PSD, deoarece „nu au motive de supărare”.

Petcu este conștient însă că s-ar putea să apară surprize înainte de alegeri.

„Primarii au tracțiunea voturilor, multe proiecte se derulează prin primării. Un primar care livrează multe lucruri e greu de dat la o parte și e facil să te afișezi cu cineva în funcție care a realizat foarte multe obiective, decât să construiești o echipă nouă și să te bați cu primarul în funcție care are rezultate”, explică Toma Petcu (PNL) pentru Europa Liberă miza bătăliei pentru racolarea primarilor.

Surpriza este însă anunțată chiar din 2022 din tabăra PSD. Mina susține că primarii PNL au participat chiar și la conferința județeană de alegeri din PSD și la discuțiile informale purtate după conferința județeană.

Surse politice precizează că mai mulți primari au fost întrebați de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, dacă îl susțin pe Marian Mina și dacă vor să se reîntoarcă în partid. Chestionarul a fost făcut și pentru a vedea dacă Mina merită să fie liderul organizației din Giurgiu, el promițându-i lui Marcel Ciolacu că va readuce primarii plecați în partid.

„Sunt în discuții avansate cu majoritatea primarilor PNL care au plecat din PSD înainte de alegeri. Pot să vă spun fără nici o problemă că peste jumătate și-au exprimat dorința de a se reîntoarce în PSD. Încet și sigur se vor reîntoarce toți”, a afirmat Marian Mina, președinte PSD Giurgiu pentru Europa Liberă.

Înainte de alegerile locale din 2020, au plecat la PNL 24 de primari. Mina crede că 20 – 22 de edili se vor reîntoarce în PSD până în 2024.

„Dacă mă chinui puțin, iau și primarii pe care PNL i-a avut înainte de 2020. Dacă oamenii vor să vină la PSD, îi refuz că se supără PNL? E pe față, nu se ferește nimeni”, își avertizează Mina partenerii de guvernare.

El lansează o acuzație gravă la adresa PNL: a dat în 2020 „cea mai mare mită electorală” din România. Liderul PSD Giurgiu face referire la banii dați primarilor de Guvern la rectificare și pentru proiecte.

„Primarii erau în biroul domnului Orban (n.r. - fost premier) la negocieri. Nu au plecat din dorință, unii au plecat amenințați. Vor să se reîntoarcă pentru că au fost mințiți și nu se înțeleg cu Consiliul Județean”, a spus Mina.

Surse din Coaliție spun că bătălia pentru racolarea primarilor este la început, dar în fiecare județ au început mișcări importante. În județul Călărași, organizația PSD a prezentat deja patru primari PNL care vor să schimbe tabăra. O situație similară se regăsește în județul Galați.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG