Consiliul Județean Maramureș, județ în care premierul s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute, a cumpărat prin achiziții publice spații la diferite televiziuni locale sau în presa online pentru a reflecta vizita lui Nicolae Ciucă în județ, dar și activitatea instituției de la nivel local.
Vizita premierului într-un județ al României ar trebui să reprezinte un subiect important pentru agenda oricărei redacții locale, subliniază analiștii consultați de Europa Liberă.
Temele de interes local sau problemele naționale ar trebui prezentate în produse jurnalistice autentice, fără a fi nevoie de o promovare suplimentară. Preluarea mesajelor premierului ar trebui să constituie un demers natural și nu unul determinat de plăți suplimentare.
„Nu vine premierul în fiecare zi în județ. Ar trebui să ne întrebăm de ce Consiliul Județean cumpără servicii de publicitate pentru a promova mai degrabă că vine premierul Ciucă. Poate să fie o reclamă politică”, este opinia lui Septimius Pârvu, expert electoral.
Mai ales că premierul a vorbit despre subiecte cu impact local precum Aeroportul Internațional Maramureș, care deschidea un nou terminal pentru pasageri, barajul Runcu sau despre podul peste Tisa. Alte subiecte au fost majorarea pensiilor, dar și teme socio-economice, cu rezonanță națională.
„Să cumperi servicii pentru a reflecta vizita premierului poate ridica semne de întrebare dacă nu e o reclamă politică, iar CJ să cumpere articole pozitive. Pare un gest de a cumpăra imagine pozitivă pentru Consiliul Județean și premier. E o linie subțire între activitatea CJ și cea de partid”, a spus reprezentatul Expert Forum.
Contracte între 1.500 și 2.000 de lei pentru 2 zile în Maramureș
Pe site-ul e-licitație.ro a fost postat, pe 16 noiembrie, un anunț prin care CJ Maramureș informează că dorește să achiziționeze servicii de publicitate de la două posturi locale.
Acestea „constau în producția și difuzarea anunțurilor informative referitoare la activitățile Consiliului Județean Maramureș, organizate în cadrul vizitei premierului Nicolae-Ionel Ciucă în Maramureș, în perioada 17-18 noiembrie 2022”.
Un anunț a fost postat pe 16 noiembrie la ora 16:38, iar la 16:43 venea răspunsul TV Sighet. Valoarea estimată era de 1.500 de lei (300 de euro), iar plata urma să se efectueze în termen de 30 de zile.
Al doilea anunț a fost postat la 15:45, iar la 15:46 a fost acceptat de televiziunea PLUS TV. Valoarea în acest caz a fost de 2.000 de lei (407 dolari), iar misiunea era identică.
La capitolul servicii se precizează că pachetul de „servicii de promovare conține trei știri cu câte trei difuzări fiecare, publicare pe online”.
Tot pentru promovarea vizitei premierului și a mesajelor Consiliului Județean au fost achiziționate alte două pachete: unul de servicii de publicitate în presa online pe site-ul de știri detectivuldepresasoc.ro și altul pentru servicii publicitate TV, ambele cu o valoare de 2.000 de lei.
Site-ul menționat primea bani de la CJ pentru „producția și difuzarea știrilor/live-urilor pe prima pagină a cotidianului electronic anterior menționat și pe pagina de Facebook a acestui cotidian, referitoare la activitățile organizate cu ocazia vizitei Premierului Nicolae-Ionel Ciucă în Maramureș, în perioada 17-18 noiembrie 2022”.
Septimius Pârvu atrage atenția că, în apropierea alegerilor, șefii instituțiilor locale plătesc pentru mai multă publicitate.
„Am văzut în campania locală din București cum milioane de lei s-au dus pentru reclama activității Primăriei. Era o reclamă mascată pentru primar”, a declarat expertul electoral pentru Europa Liberă.
Articolele care promovează autoritățile locale nu sunt marcate în vreun mod distinct, remarcă și analistul Expert Forum.
Președintele CJ Maramureș: Ajutăm presa locală cu sume mici
Europa Liberă a încercat să afle de la președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, colegul de partid al premierului Ciucă (PNL), de ce este necesar ca instituția care o conduce să plătească publicitate la televiziuni și în spațiul online.
Șeful CJ a subliniat că vizita premierului a avut loc la invitația autorităților locale pentru obiectivele de investiții care sunt în parteneriat cu Guvernul României, fie direct finanțate de guvern, cum este cazul barajului Runcu.
Ionel Bogdan a adăugat că sunt proiecte majore în județ, nefiind doar proiecte ale Consiliului Județean Maramureș.
În cazul Aeroportului Internațional Maramureș, proiectele aparțin Consiliului Județean, dar sunt finanțate prin fonduri europene.
„Noi avem contracte cu presa locală de foarte mult timp, chiar înainte să fiu eu președinte. Când sunt evenimente deosebite și necesită deplasări în județ, pentru că presa locală este mai lipsită de resurse decât presa centrală, în diferite moduri le asigurăm bani pentru transport, ce au nevoie. A fost o vizită de două zile, au cheltuit resurse pentru Sighet, Baia Mare, Mireșu, vorbim de câteva sute de kilometri”, a declarat președintele CJ Maramureș pentru Europa Liberă.
Chiar dacă Ionel Bogdan vorbește despre bani pentru transport, sumele apar în contracte ca fiind servicii de publicitate. Nu există vreo mențiune că din fonduri publice se asigură transportul presei la evenimentele derulate în județ de CJ împreună cu premierul Ciucă.
„Este un sprijin pentru presa locală. Nu cheltuim foarte mulți cu presa, sprijinul nostru e unul mic. În diferite momente încercăm să-i mai sprijinim cu diferite sume de bani. Contractele cu presa locale variază între 500 de lei și 1.000 de lei pe lună. Nu asigură nici măcar un salariu pentru un angajat”, a precizat Ionel Bogdan (PNL).
Articole plătite și nesemnalizate
Liderul județului nu a putut spune dacă materialele TV sau pentru presa online sunt marcate într-un mod distinct.
Europa Liberă a verificat materialele publicate sau difuzate cu ocazia vizitei premierului și nu a remarcat vreun marcaj special, care să indice existența unui contract cu Consiliul Județean.
„Noi nu plătim știri efectiv, plătim ca acțiunile și comunicatele Consiliului Județean să fie redate. Veți vedea că cei care au contracte, sunt diferite ziare, televiziuni care redau și ceea ce face CJ, dar, în egală măsură, ne taxează. Nu este o condiție să nu ne atace, nu există, nu am discutat cu vreun jurnalist să scrie sau să nu scrie ceva”, a punctat președintele Consiliului Județean.
Ionel Bogdan susține că nu s-a promovat vizita premierului, ci activitățile Consiliului Județean. El spune că site-urile au redat comunicatele de presă trimise de biroul de presă al CJ.
„Asta înseamnă că este un articol scris la comandă, nu mai este un articol care să reflecte activitatea CJ”, observă Septimius Pârvu.
Potrivit acestuia, presa locală ar trebui susținută financiar, dar nu neapărat prin astfel de mecanisme.
El insistă pentru marcarea articolelor și știrilor TV care fac parte dintr-un contract.
„Dacă nu vezi un semn, crezi că un jurnalist a scris pozitiv. Poate în practică, un partid a cumpărat 30 de articole. În lipsa marcajelor și a reglementării, oricine poate scrie orice, orice partid poate cumpăra câtă reclamă vrea, fără ca publicul să știe”, a concluzionat Septimius Pârvu.
Vizita premierului din județul Maramureș este redată și pe site-ul Guvernului prin fotografii, clipuri și transcriptul declarațiilor de presă.
Autoritatea Electorală Permanentă a pus în dezbatere publică un proiect prin care valoarea contractelor partidelor cu mass-media să fie publicată lunar pe site-ul AEP, iar articolele parte a unui contract să fie marcate cu un semn distinct de site-urile care le publică.