Linkuri accesibilitate

UKRAINE-CRISIS/DONETSK-KRAB
UKRAINE-CRISIS/DONETSK-KRAB

Război în Ucraina | 2 miliarde de euro suplimentari de la UE pentru un fond care a fost utilizat pentru a furniza arme Ucrainei

Liderii G7 și miniștrii de Externe din UE discută, luni, noi sancțiuni la adresa Rusiei. 200 de persoane și entități ar urma să fie adăugate pe lista de sancțiuni a UE. „Pachetul 9” vizează și trei bănci, dar și exporturi care pot sprijini producția de drone.

22:30 12.12.2022

Boris Johnson cere ca Ucraina să fie aprovizionată cu rachete cu rază lungă de acțiune

Boris Johnson i-a cerut secretarului apărării, Ben Wallace, în Camera Comunelor, să înarmeze Ucraina cu rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune pentru a "elimina" locurile de lansare a dronelor și rachetelor rusești care în prezent lovesc civilii și rețeaua electrică a țării.

Fostul prim-ministru a făcut presiuni publice pentru aceste rachete, căutate de mult timp de ucraineni, care au o rază de acțiune de până la 300 km. Până acum SUA și aliații săi, inclusiv Marea Britanie, au refuzat să le furnizeze, deoarece ar putea fi folosite pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.

„Este [Wallace] de acord cu mine că noi și aliații noștri trebuie să-i ajutăm pe prietenii noștri ucraineni nu doar să eliminăm dronele și rachetele, ceea ce înseamnă să le furnizăm sisteme antiaeriene și avioane cu aripă fixă care să ajute la doborârea acestora, ci și să eliminăm locurile de lansare a acestor rachete și drone, furnizând ucrainenilor sisteme de rachete cu rază de acțiune mai mare, cum ar fi ATACMS, deoarece aceasta este calea prin care ne putem proteja cu adevărat prietenii ucraineni și să punem capăt războiului cât mai curând posibil?”, a întrebat Johnson.

În replică, Wallace a avut grijă să nu excludă nimic, deși, în realitate, dacă Casa Albă nu se răzgândește, este puțin probabil ca ministrul britanic să poată face prea multe în această privință. După ce a lăudat sprijinul lui Johnson pentru Ucraina atunci când acesta se afla la No 10, Wallace a spus că "țintirea în masă a infrastructurii critice civile nu este doar o crimă de război, ci este o crimă de război care trebuie să ne asigurăm că nu rămâne nepedepsită".

19:53 12.12.2022

Nou ajutor financiar pentru Ucraina

Miniștrii de externe ai UE, reuniți luni la Bruxelles, au semnat acordul de acordare a banilor pentru "Instrumentul european pentru pace", un fond care a fost utilizat în mare parte pentru a rambursa statele membre pentru furnizarea de arme și de echipamente militare neletale către Ucraina.

„Această decizie transmite un semnal politic clar al angajamentului de durată al UE în ceea ce privește sprijinul militar pentru Ucraina și pentru alți parteneri deopotrivă", a afirmat Consiliul de Miniștri al UE într-o declarație.

Fondul de 5 miliarde de euro a fost înființat anul trecut cu scopul de a stimula securitatea, dar s-a epuizat rapid în urma unor donații succesive către Ucraina, ceea ce a generat îngrijorări cu privire la posibilitatea ca UE să mențină fluxul de arme și să ofere asistență altor state.

Suplimentarea cu 2 miliarde de euro a fost aprobată luni, în ciuda preocupărilor legate de "diplomația de șantaj" a Ungariei, după ce Budapesta a blocat săptămâna trecută un pachet de ajutor financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina. Ungaria a semnat anterior acordul privind fondul de armament al UE pentru Ucraina, deși nu permite trecerea armelor pe teritoriul său.

Comentând poziția Budapestei cu privire la Ucraina, un diplomat de rang înalt a declarat, pentru The Guardian că: „Este un tip de diplomație de șantaj pe care am prefera să nu o vedem, dar este ceea ce este, așa că va trebui să ne ocupăm de ea.”

Separat, miniștrii UE au emis, de asemenea, o declarație în care au condamnat Iranul pentru că a furnizat Rusiei arme care au fost folosite „fără discriminare de către Rusia" împotriva populației civile din Ucraina. De asemenea, au avertizat Iranul împotriva oricăror noi livrări de arme către Rusia, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, ceea ce, potrivit acesteia, ar „constitui o escaladare gravă".

UE discută cea de-a noua rundă de sancțiuni împotriva Rusiei, care include interdicții privind vânzarea de drone și de piese. Oficialii sunt îngrijorați de faptul că armele iraniene folosite în Ucraina, inclusiv dronele, sunt fabricate în Europa.

19:23 12.12.2022

Olena Zelenska, întâlnire cu Brigitte Macron

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, s-a întâlnit cu omologul său francez, Brigitte Macron, în timpul vizitei sale în Franța.

Olena Zelenska și Brigitte Macron s-au întâlnit la Paris
Olena Zelenska și Brigitte Macron s-au întâlnit la Paris

Într-o declarație pe Telegram, Zelenska a descris-o pe soția lui Emmanuel Macron drept „o mare prietenă a Ucrainei" și a mulțumit Franței pentru sprijinul și ajutorul acordat Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei Rusiei. „Cred că francezii, care au prețuit întotdeauna drepturile omului (și pe cel mai incontestabil dintre ele - dreptul la viață), nu vor sta deoparte nici aici. La urma urmei, drepturile omului nu au frontiere”, a precizat Zelenska

17:17 12.12.2022

Polonia cere mai mulți bani de la UE pentru refugiați

Polonia și Germania ar trebui să ceară mai mult ajutor din partea UE pentru a face față unei creșteri preconizate a numărului de refugiați ucraineni în timpul iernii, a declarat președintele polonez.

Milioane de persoane au fugit deja din Ucraina de la începutul invaziei, în 24 februarie. Există temeri că și mai mulți și-ar putea părăsi casele în timpul lunilor mai reci, deoarece Rusia continuă să atace infrastructura cheie.

"Cred că ar trebui să ne adresăm comunității europene, astfel încât să existe un sprijin financiar pentru țările noastre care poartă o povară deosebită în legătură cu primirea refugiaților din Ucraina", a declarat Andrzej Duda în timpul unei conferințe de presă susținute luni la Berlin, relatează Reuters.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG