Mii de pasageri care călătoresc din sau spre Marea Britanie se confruntă cu întârzieri sau anulări ale zborurilor, ca urmare a condițiilor meteo. În plus, cei care reușesc să ajungă la destinații sunt afectați de grevele sindicatelor care au loc în Marea Britanie în luna decembrie.
Alex Adamache plănuia să zboare împreună cu familia spre Târgu Mureș din aeroportul Luton, Marea Britanie. Însă, odată ajuns în aeroport, marți dimineața la ora 4:00, a observat o mare mulțime de oameni dezorientați, iar la poarta companiei aeriene unde urma să facă check-in-ul birourile erau închise.
El a spus că nu a primit nici o înștiințare de la compania aeriană despre anularea zborului, iar în aeroport personalul nu le-a comunicat situația zborului. După ce a părăsit aeroportul, cu o oră înainte de decolarea planificată, a primit o înștiințare pe telefon confirmând oficial anularea zborului.
Perioada sărbătorilor este în general una foarte aglomerată în aeroporturi, iar în cazul anulării unui zbor este greu de reprogramat un altul în condițiile în care nu mai sunt locuri.
Alex a reușit să rezerve un zbor spre casă pe ruta Cluj-Napoca pentru familia lui, însă spre Târgu Mureș nu mai erau deja zboruri disponibile pentru perioada în care dorea să călătorească.
Andreea Ciora, o tânără care locuiește la Londra, s-a aflat într-o situație similară, încercând să ajungă de la aeroportul Stansted la Craiova.
Ea spune că a avut un fel de „inspirație divină” când a văzut că începe să ningă și a verificat situația de la aeroport. Inițial, zborul ei fusese întârziat așa că s-a hotărât să mai aștepte. Între timp, au început să apară clipuri online cu situația din aeroport și de pe autostrăzi.
„Situația era groaznică: eu mă uitam pe tracking-ul de la National Express și vedeam cum autobuzele au întârzieri de o oră sau mai mult, prietenul meu vedea videoclipuri de la aeroport cu cozi de ore întregi, oameni stând pe jos, nimeni neștiind nimic”, spune Andreea.
Împreună cu prietenul ei s-a hotărât să nu se încumete drumului până la aeroport. Câteva ore mai târziu a primit și o înștiințare pe telefon care confirma anularea zborului.
Anul trecut, în perioada Crăciunului, 287.000 de oameni au intrat în România, potrivit Serviciului de Transmisiuni Speciale.
Marea Britanie, zboruri anulate sau amânate după ninsori
Circa 11% din toate zborurile programate duminică - peste 300 de zboruri - au fost anulate în aeroporturile Heathrow, Gatwich, Manchester, Stansted, Glasgow, Belfast și Bristol, din Marea Britanie.
Alex Adamache spune că, în cazul vizitei sale la aeroportul Luton, zborurile către trei destinații din România au fost anulate, afectând Iași, Chișinău și Târgu Mureș.
Aeroporturile Heathrow și Gatwich au fost printre cele mai afectate de condițiile meteo. Reprezentanții de la Gatwich le-au transmis pasagerilor să verifice starea zborului înainte de a pleca spre aeroport.
Se zboară de 50- 60 de ani cu avioane jet propulsor și nu erau până acum probleme majore, decât dacă erau viscole sau furtuni puterniceTraina Bădulescu, consultant în turism
Conform companiei British Airways, printre cele mai afectate destinații s-au numărat Belfast, Edinburgh, Milan, Zurich și Barcelona.
Traian Bădulescu, consultant în turism, a spus pentru Europa Liberă, că iarna nu ar trebui să constituie un obstacol când vine vorba de zboruri, iar ninsorile nu sunt singurul motiv pentru care mai multe avioane au fost ținute la sol.
El spune că iernile nu sunt o noutate pentru industria aeriană, iar Europa este obișnuită cu condiții meteo dure: „Până acum 20 de ani ningea ca lumea și mergeau avioanele.”
Companiile ar trebuie să fie pregătite să zboare în condițiile meteo actuale, deși zborul este mai dificil, mai adaugă acesta.
Bădulescu spune că, în cazul Marii Britanii, țara nefiind obișnuită cu ierni dure, standardele de acceptare a zborurilor sunt diferite. În funcție de anumite situații, zborurile pot fi anulate sau amânate.
„Noi în România, suntem obișnuiți cu condițiile climatice mai aspre. În Marea Britanie într-adevăr, au mai puține viscole”, explică Traian Bădulescu.
Greve anunțate de sărbători în Franța
O altă destinație afectată de ninsori este Polonia, unde zăpezile au cauzat întreruperi ale sistemului de transport public.
Potrivit meteorologilor, țara se va afla în condiții de ger în perioada următoare, iar temperaturile vor atinge până la –20 de grade.
În Estonia, mai multe zboruri au fost anulate pe seama frigului și a ninsorilor. Mai mult, căile ferate și traficul rutier au fost, de asemenea, afectate de vântul puternice care a lovit țara. În Bosnia și Herțegovina și Croația situațiile sunt similare. Ploile puternice au afectat infrastructura țării, inundând mai multe locuințe și blocând circulația.
În Franța, zborurile ar putea fi, de asemenea, afectate de o grevele anunțate pentru sărbători.
Sindicatele care reprezintă angajații Air France au anunțat greve pentru perioadă Crăciunului și a Anului Nou, începând din 22 decembrie până pe 2 ianuarie 2023. Alte sindicate care reprezintă interesele personalului aviatic au anunțat greve începând cu 16 decembrie.
Inclusiv sindicatele care îi reprezintă pe angajații companiei easyJet au amenințat că vor intra în grevă, însă conducerea easyJet numai ce a acceptat o creștere salarială de 7,5% pentru angajații săi, în urma unor negocieri tensionate.
Reprezentanții Ryanair nu au anunțat, până la publicarea articolului, nici o grevă în Franța pentru perioada următoare.
Grevele vor afecta peste 500 de zboruri în perioada Crăciunului
Personalul din mai multe aeroporturi din Marea Britanie a anunțat că va intra în grevă în luna decembrie. Pe lângă problemele cauzate de ninsori, lipsa de personal la sol va afecta și aceasta cursul zborurilor din luna decembrie.
Cele mai afectate vor fi zilele 23-26 și 28-31 decembrie, când personalul responsabil pentru verificarea pașapoartelor din mai multe aeroporturi britanice va intra în grevă. Se estimează că vor fi afectate 583 de zboruri și peste 126.000 de pasageri.
Alex Adamache spune că, deși aeroportul Luton nu a anunțat că se va alătura grevei, el a observat nemulțumiri în rândul personalului din aeroport, care părea copleșit de numărul mare de pasageri nemulțumiți.
Traian Bădulescu este de părere că grevele sindicatelor reprezintă o problemă pe termen scurt, până companiile aeriene vor reuși să găsească soluții.
Recomandările experților
Traina Bădulescu le recomandă turiștilor să apeleze la agențiile de turism, nu la companiile de tip low-cost, care vin cu mai multe riscuri.
„Companiile naționale și agențiile sunt obligate să găsească o soluție de transport, împreună cu partenerul transportator, compania aeriană și tur-operatorii locali parteneri, în cazul în care se amână sau se anulează o cursă”, spune Bădulescu.
Companiile de tip low-cost sunt mai predispuse la anularea zborurilor decât cele de linie, mai spune expertul. Deși zborurile sunt mai avantajoase în cazul companiilor low-cost, zborurile cu o companie de linie îi oferă pasagerului mai multe asigurări, iar cele mai sigure sunt agențiile de turism care își închiriază propriile avioane, spune expertul.
În cazul unui zbor anulat, compania aeriană are obligația de a oferi o alternativă, spune Traian Bădulescu, iar cel mai des călătorii reușesc să își asigure un zbor a doua zi.
Alt dezavantaj al companiilor low-cost este că aceasta nu asigură compensarea conexiunilor în cazul anulării zborurilor. „Dacă ai un bilet Roma - București - Roma, biletul ăsta rămâne”, spune expertul. Acoperirea costurilor conexiunii pierdute rămâne la latitudine pasagerului.
Grevele sindicatelor britanice din decembrie, cele mai ample de la 1989
Pe lângă ninsorile care au acoperit străzile din Marea Britanie cu peste 10 centimetri de zăpadă într-o singură zi, infrastructura țării se confruntă cu o serie de greve care vor afecta în luna decembrie serviciile publice din țară.
Cel mai afectat este sectorul transportului public. Începând de marți, angajații serviciului de transport din Londra (TfL), cât și cei de la nivel național, încep o grevă care va afecta 80% din serviciile țării.
Numai 20% din circuitul de transport din Marea Britanie va continua să opereze în mod normal. Sindicatul național al muncitorilor feroviari, maritimi și ai transportului (RMT) va protesta pentru patru zile săptămâna aceasta.
Membrii sindicatului au refuzat o creștere salarială la începutul săptămânii, considerând oferta insuficientă. Greva va dura până la mijlocul lunii ianuarie.
Pe 25 și pe 26 decembrie, nici un tren nu va circula pe teritoriul țării, iar pentru mai multe zile din luna decembrie, BBC avertizează pasagerii să nu călătorească decât în situații absolut necesare.
Grevele din luna decembrie reprezintă cele mai ample demonstrații ale muncitorilor din iulie 1989. Potrivit prognozelor oficiale, peste un milion de zile de lucru vor fi pierdute luna aceasta în Marea Britanie.
Mai mult, printre angajații care vor intra în grevă se numără și infirmierele și operatorii ambulanțelor. Peste 110.000 de angajații vor intra în grevă în următoarele săptămâni.
Prin urmare, spitalele din Marea Britanie au fost nevoite să amâne mai multe operații și programări ale pacienților. Lista de așteptare atinge peste 7 milioane de pacienți care au nevoie de diverse forme de tratament sau consultații.
Valul de zăpezi a afectat și infrastructura rutieră. Pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini cu oameni care și-au părăsit vehiculele după ce acestea au rămas blocate în zăpadă.