Linkuri accesibilitate

Istoria vechilor reclame românești | „Frumusețea mărfurilor vă îndeamnă la cumpărat”

Mai întâi au fost comercianții și produsele pe care le vindeau, apoi, din nevoia de a-și promova afacerile au apărut reclamele. 

Odată cu tipărirea primelor gazete în limba română au luat naștere și forme timpurii de prezentare, sub formă vizuală, a bunurilor vremii. La început erau biciclete, trăsuri, becuri, aparate foto, urmând ca apoi produsele cosmetice și obiectele de vestimentație să ia locul acestora, fiindu-le alocat un spațiu din ce în ce mai mare.

Reclamele au evoluat treptat de-a lungul secolelor XIX și XX, în funcție și de evoluția tehnologică, iar diferențele sunt vizibile la nivelul aspectului: de la anunțuri scurte, modeste, constituite din texte și linii, la opere grafice și texte pe alocuri lungi și pompoase.


16x9 Image

Norbert Nemeș

A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2021, iar în prezent urmează masteratul de Jurnalism și Comunicare Politică din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. A colaborat cu Radio Cluj și Factual. În octombrie 2021 a devenit stagiar al Europei Libere, iar din ianuarie 2022 este freelancer.

nemesn-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG