Linkuri accesibilitate

12.000 de lei pe lună, diurna de detașare la Consiliul Superior al Magistraturii. Cine și cum o încasează la limita legii


Daniel Grădinaru și Daniel Horodniceanu, noii șefi ai CSM, aleși cu unanimitate de voturi
Daniel Grădinaru și Daniel Horodniceanu, noii șefi ai CSM, aleși cu unanimitate de voturi

O modalitate facilă de câștig a 12.000 de lei pe lună este încasarea diurnei de detașare la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Printr-un artificiu la limita legii, unii angajați ai CSM care au totuși locuințe în Capitală primesc diurnă după ce și-au declarat domiciliul în altă localitate.

Dintre cei 16 noi membri aleși ai CSM, patru dețin locuințe în București și alți patru stau cu chirie în Capitală, chirie plătită din bugetul Consiliului. Rămâne de văzut câți dintre aceștia vor face cerere de încasare a diurnei de detașare, care se adaugă la salariu, chiar dacă dețin locuințe în București.

Cu prilejul alegerii conducerii noului Consiliu, am analizat cine ar fi îndreptățit și cine nu să primească diurna pe motiv că se mută din localitățile de domiciliu la noul loc de muncă, pe durata mandatului de 6 ani.

  • Noul președinte al CSM, judecătorul Daniel Grădinaru are un apartament în București și o casă în Chiajna.
  • Judecătoarea Denisa Stănișor are un apartament și o casă în București, un apartament în Pitești și o casă în localitatea Bradu, județul Argeș.
  • Laura Mihaela Radu are două apartamente în București.
  • Emilia Ion are două case în București și un apartament.

Magistrați care stau cu chirie

  • Raluca Elena Costache are o casă în comuna Blejoi, Prahova, nu deține locuință în București, deși lucrează de ani buni la Curtea de Apel București.
  • Claudiu Drăgușin este judecător în București, dar nu are locuință în Capitală.
  • Procurorul Bogdan Silviu Staicu, deși este procuror în București, nu are locuință în Capitală.
  • Cătălina Sîntion susține că nu are locuință în București.

Magistrați care se mută la București

  • Daniel Horodniceanu nu are locuință în Capitală. El are două locuințe, una în Iași și o casă de vacanță, în Ceahlău, județul Neamț.
  • Gheorghe Liviu Odagiu deține două apartamente în Sibiu.
  • Ramona Grațiela Milu are un apartament în Brașov, nu deține locuință în Capitală.
  • Narcis Erculescu deține imobile în Dâmbovița, nu are locuință în Capitală.
  • Alin Vasile Ene are o casă în Bucov, județul Prahova.
  • Claudiu Sandu nu deține în proprietate locuință în București.

Reprezentanții societății civile în CSM, Fănel Mihalcea și Ioan Sas nu au locuințe în București.

Combinații financiare

În trecut, mai mulți membri ai CSM au profitat de legea care permite încasarea diurnei de detașare dacă domiciliul stabil este în altă localitate.

Astfel, s-a ajuns ca fostul membru al CSM Codruț Olaru să încaseze această diurnă, deși avea în proprietate un apartament în București, domiciliul stabil fiind trecut într-o localitate din Bacău.

Diurnă au primit și alți membri ai fostului CSM care aveau locuințe în localități din Ilfov, în apropierea Capitalei.

Un alt exemplu este cazul Liei Savonea, care locuiește în comuna Chiajna, la o distanță de 10 kilometri de București.

Votați în unanimitate

Noul CSM și-a ales joi conducerea. Astfel, Consiliul va fi condus pentru un an de judecătorul Daniel Grădinaru, ca președinte, și de procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreședinte.

Cei doi au fost aleși cu unanimitate de voturi, lucru rar întâlnit în CSM.

„Mesajul nostru este unul de unitate, aşa cum de altfel a fost şi acum la vot. A fost unanimitate la alegerea preşedintelui şi a vicepreşedintelui. Dorim să păstrăm acest model de lucru. Pe probleme importante trebuie să comunicăm unitar. Al doilea mesaj pe care trebuie să îl transmit este cel de cooperare loială cu celelalte instituţii. Avem garanţia că actualul ministru al Justiţiei este atent la această doleanţă a noastră”, a menţionat Grădinaru, într-o scurtă declaraţie de presă.

La rândul său, Daniel Horodniceanu a subliniat că alegerea conducerii CSM cu unanimitate de voturi este un „semnal de forţă” al judecătorilor şi procurorilor pentru un nou CSM, care „a început aşa cum ar fi trebuit să înceapă”.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al României.

Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG