Linkuri accesibilitate

Numărul morților în urma atacului rusesc de la Dnipro a crescut la 40


Salvatorii mai au puține speranțe să mai găsească supraviețuitori printre dărâmăturile blocului de locuințe lovit de ruși.
Salvatorii mai au puține speranțe să mai găsească supraviețuitori printre dărâmăturile blocului de locuințe lovit de ruși.

Numărul morților în urma atacului rusesc de sâmbătă cu rachete asupra unui bloc de apartamente din orașul ucrainean Dnipro a crescut la 40. Salvatorii au îndepărtat 8,5 tone de moloz în încercarea de a găsi victimele.

Cel puțin 25 de persoane sunt încă dispărute, dar operațiunile de salvare și de demontare a elementelor structurale periculoase continua, a declarat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență (SES).

„Serviciile publice au îndepărtat peste 8,5 tone de resturi de construcții și 41 de vehicule avariate”.

SES a precizat luni seara că bilanțul era de 40 de morți, 77 de răniți (inclusiv 14 copii) și 39 de persoane salvate. Din cele 47 de persoane date dispărute, 18 au fost confirmate ca fiind moarte, patru au fost găsite în viață la rude sau la spital, iar 25 sunt încă dispărute.

Oficialii ucraineni au recunoscut că sunt puține speranțe de a mai găsi pe cineva în viață printre dărâmături, dar președintele, Volodimir Zelenski, a spus că eforturile de salvare vor continua „atâta timp cât există chiar și cea mai mică șansă de a salva vieți”.

Unul dintre morți a fost antrenorul de box Mykhailo Korenovskyi, singurul membru al familiei sale care fusese acasă în acel moment. Un prieten de familie a postat un videoclip cu familia sărbătorind ziua de naștere a unui copil în apartamentul lor, alături de o imagine de după atac. Din bucătărie lipsește un perete întreg.

Andriy Ivanyutin, care deține unul dintre apartamentele care a fost distrus în atac, a spus că chiriașii săi erau un cuplu care a fugit de luptele din estul provinciei Donețk, copiii lor și una dintre mamele lor, relatează CNN.

„Familia merge la biserică duminica, dar de data aceasta au mers sâmbăta… din fericire nu erau acasă… dar mama lor era”, a spus Ivanyutin.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a declarat că o rachetă antinavă rusă X-22 a lovit clădirea. Având aproximativ 11 metri lungime, aproape 1 metru în diametru și cântărind 5.600 kg, racheta X-22 este o rachetă balistică cu o traiectorie asemănătoare arcului.

Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au declarat că nu au echipament pentru a detecta sau doborî rachete balistice.

După luni de rugăminți din partea ucrainenilor, SUA au fost de acord să livreze puternicele sisteme de apărare antiaeriană Patriot care, deși nu sunt sigure, sunt capabile să doboare rachete balistice. SUA au fost reticente în a face acest lucru, deoarece se temeau că Rusia va vedea livrarea ca pe o escaladare. De asemenea, soldaților ucraineni le va lua timp să învețe cum să folosească sistemele.

Kremlinul a negat responsabilitatea pentru atac și a vehiculat o teorie nefondată care circulă pe rețelele de socializare conform căreia sistemele de apărare aeriană ucraineană ar fi cauzat daunele.

„Forțele armate ruse nu lovesc clădirile rezidențiale sau infrastructura socială. Ei lovesc ținte militare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

XS
SM
MD
LG