Linkuri accesibilitate

Un cântăreț iranian arestat în țară câștigă premiul Grammy pentru cântecul său de protest


Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, acceptă premiul în numele lui Shervin Hajipour pentru cântecul său de protest "Baraye", la a 65-a ediție a premiilor Grammy din 5 Februarie.
Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, acceptă premiul în numele lui Shervin Hajipour pentru cântecul său de protest "Baraye", la a 65-a ediție a premiilor Grammy din 5 Februarie.

Cântărețul iranian Shervin Hajipour, care riscă închisoare pentru cântecul devenit imn al protestelor din Iran, a primit premiul Grammy pentru cântecul său de protest.

Jill Biden, soția Președintelui Statelor Unite, a fost cea care a primit premiul în numele cântărețului iranian, aflat sub interdicția de a părăsi Iranul, potrivit AP. O transmisie video online îl arătă pe muzician într-o cameră întunecată, ștergându-și lacrimile de emoție la aflarea veștii.

Cântecul lui Hajipour „Baraye,” sau „Pentru” în română, începe cu versurile „pentru a dansa pe străzi”, „pentru teama simțită atunci când sărutăm” și continuă cu o enumerare a motiveler pentru care tinerii iranieni protestează împotriva regimului teocratic din Iran.

Cântecul se termină cu un slogan care a devenit sinonim cu mișcarea de protest din Iran, pornite în septembrie după mortea unei femei iraniene de etnie kurdă, Masha Amini: „Pentru femei, pentru viață, pentru libertate”.

Lansat pe Instagram, cântecul a devenit viral în foarte scurt timp. Hajipour a fost arestat de autoritățile iraniene și reținut câteva zile, înainte de a fi eliberat pe cauțiune.

Tânărul de 25 de ani riscă 6 ani de închisoare pentru „propagandă împotriva regimului” și „instigare la violență”, potrivit activiștilor Human Rights Watch din Iran care monitorizează protestele din Iran.

Cântărețul iranian este printre cei aproape 20.000 de oameni arestați în timpul protestelor din Iran. Cel puțin 527 de persoane au fost ucise în represiunea protestelor.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG