Linkuri accesibilitate

Comunitatea internațională răspunde crizei generate de cutremurul din Turcia


Salvatori sirieni caută persoane prinse sub dărâmăturile unei clădiri distruse din Afrin, Siria.
Salvatori sirieni caută persoane prinse sub dărâmăturile unei clădiri distruse din Afrin, Siria.

Zeci de state și organizații internaționale au anunțat oferte de susținere după cutremurul puternic care a lovit în această dimineață centrul Turciei și nord-vestul Siriei. Președintele Turciei a declarat că 45 de țări au oferit țării ajutoare și echipe de salvare.

Ministrul german de interne a spus că Germania ar putea oferi adăposturi de urgență și unități de tratare a apei, corturi și pături, în coordonare cu autoritățile turce.

Comisia Europeană a anunțat că este în legătură cu autoritățile din Turcia și că a activat serviciul de urgență al satelitului Copernicus, pentru a ajuta echipele de intervenție din teren.

De asemenea, Uniunea Europeană a transmis că a mobilizat deja echipe de căutare și salvare din zece țări: Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Olanda, România, Polonia, Italia și Ungaria.

Guvernul Indiei a anunțat că două echipe speciale de salvare, cu 100 de persoane în total, sunt gata să intervină în coordonare cu Turcia, pentru operațiuni de căutare și salvare.

Printre țările europene care și-au anunțat individual disponibilitatea de a oferi ajutor sunt Grecia, Spania sau Israel.

Organizația Mondială a Sănătății anunță că echipele sale medicale au fost activate astfel încât să poată oferi servicii medicale esențiale persoanelor rănite și vulnerabile afectate de cutremur.

Și autoritățile din Rusia au anunțat că pot trimite două avioane cu 100 de salvatori dacă Turcia va solicita acest lucru.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG