Linkuri accesibilitate

Oficial ONU: 8 milioane de ucraineni au fugit din țară din cauza războiului


Secretar general adjunct al ONU, Martin Griffiths, coordonatorul ajutorului umanitar de urgență în cadrul Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.
Secretar general adjunct al ONU, Martin Griffiths, coordonatorul ajutorului umanitar de urgență în cadrul Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

Secretar general adjunct al ONU, Martin Griffiths, coordonatorul ajutorului umanitar de urgență în cadrul Oficiului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare al ONU a declarat luni că aproape 8 milioane de oameni au fugit din Ucraina din momentul începerii conflictului, în urmă cu un an.

În același timp, încă 5,3 milioane de ucraineni sunt dislocați în interiorul țării intern, a spus Martin Griffiths, în fața Consiliului de Securitate al ONU, potrivit DPA.

Martin Griffiths a mai spus că 17,6 milioane de ucraineni (aproape 40% din populația țării) au nevoie de asistență umanitară. Griffiths a mai declarat că intenționează să prezinte Planul de Răspuns Umanitar pentru Ucraina din acest an, plan care va avea nevoie de o finanțare de aproximativ 3,9 miliarde de dolari.

"Aceste violențe nu dau niciun semn de oprire", a spus oficialul ONU. Mai mult de 7.000 de civili au fost uciși de la începerea invaziei Rusiei în Ucraina din 24 februarie 2022, conform cifrelor oficiale ale Națiunilor Unite. "Numărul real este cu siguranță mai mare," a adăugat Martin Griffiths. Conform agenției ONU pentru refugiați UNHCR, războiul Rusiei cu Ucraina a dus la cel mai mare mișcare de refugiați din cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit datelor publicate la sfârșitul lunii ianuarie 2023, peste 8 milioane de cetățeni ucraineni sunt înregistrați în Europa. Dintre aceștia, doar 4,8 milioane sunt înscriși în diverse programe de protecție socială.

La 31 ianuarie, în România erau înregistrați în programele de protecție temporară aproape 111 mii de refugiați ucraineni, potrivit datelor Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG