Linkuri accesibilitate

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vizitează miercuri Marea Britanie


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află la a doua vizită în străinătate, după cea din Statele Unite din decembrie.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, se află la a doua vizită în străinătate, după cea din Statele Unite din decembrie.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski face o vizită neanunțată la Londra. Scopul principal al vizitei este de a impulsiona asistența militară acordată Ucrainei de Marea Britanie. Este a doua călătorie a președintelui ucrainean în străinătate de la începerea războiului.

Biroul primului ministru britanic, Rishi Sunak, a transmis că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vizita soldații ucraineni care se antrenează în Marea Britanie și se va adresa parlamentul britanic, potrivit Reuters. Biroul lui Rishi Sunak a mai anunțat de asemenea planuri de extindere a antrenamentelor oferite de Regatul Unit pentru armata ucraineană, care includ acum și piloții de avioane de luptă sau marinari, și de accelerare a furnizării de echipament militar.

"Vizita președintelui Zelenski în Marea Britanie este o dovadă a curajului, determinării și luptei țării sale și o dovadă al prieteniei neștirbite dintre cele două țări", declară Rishi Sunak într-un comunicat.

Zelenski a vizitat Statele Unite ale Americii în decembrie și s-a adresat atunci Congresului SUA.

Vizita președintelui ucrainean în Marea Britanie vine pe fondul intensificării sprijinului militar oferit de țările occidentale, cu sute de tancuri și vehicule blindate. Autoritățile de la Kiev își doresc însă și rachete cu rază lungă și avioane de luptă.

După victoriile importante ale Ucrainei în a doua jumătate a anului 2022, Rusia pare să fi preluat din nou inițiativa, aducând pe front zeci de mii de trupe proaspăt mobilizate. Forțele rusești au făcut progrese în ultimele săptămâni, în lupte pe care ambele părți le descriu ca fiind unele dintre cele mai sângeroase din război.

Guvernul de la Kyiv spune că se așteaptă ca Moscova să înceapă curând o amplă ofensivă în Ucraina.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG