Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis: „Sunt probleme” cu plagiatul ministrului Bode. „Să se ia o decizie până la rotație”


Klaus Iohannis: Sunt probleme cu plagiatul lui Lucian Bode
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:14 0:00

Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat joi cu privire la lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, la câteva luni de la acuzațiile de plagiat la adresa lui  Lucian Bode.

„Din câte am înţeles din spaţiul public, nu chiar aşa a spus Comisia, dar este adevărat că acolo sunt probleme”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles, unde participă la o reuniune extraordinară a Consiliului European.

El a adăugat că PNL și Lucian Bode trebuie să analizeze „impactul politic” și să ia o decizie până la rocada guvernamentală programată în luna mai, când PSD preia șefia Guvernului de la liberali.

„Aceste probleme trebuie luate, după părerea mea, foarte în serios şi eu am încredere că PNL şi domnul Bode, personal, vor analiza aceste chestiuni şi impactul politic. Eu, personal, sincer, mă aştept ca cel târziu până la rotaţia guvernamentală să se ia o decizie clară în acest sens”, a mai spus Iohannis.

Aceasta este prima reacție publică a lui Klaus Iohannis cu privire scandalul de plagiat al ministrului de Interne, după ce Comisia de Etică a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj a arătat că teza de doctorat a lui Lucian Bode este plagiată.

Președintele țării a fost întrebat dacă i-a cerut demisia ministrului, fiindu-i amintită o declarație a sa din trecut, în care afirma că „plagiatul reprezintă furt intelectual şi este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate într-o ţară democratică”.

Comisia de Etică a UBB a decis luna trecută că teza de doctorat lui Lucian Bode este „profund viciată” de plagiat și de „citare defectuoasă și incorectă”. Ulterior, Bode a cerut retragerea cărții din circulație.

Reacția premierului Ciucă, după declarația președintelui

Prim-ministrul României este de acord cu președintele, dar nu spune clar când va fi luată decizia în privința ministrului de Interne.

„Este o afirmaţie corectă şi firească, în deplină concordanţă cu ceea ce am spus şi atunci când am mai avut declaraţii, şi nu cu mult timp în urmă, pe acest subiect. La nivelul partidului urmează să avem o clarificare şi, în funcţie de aceasta, să putem să luăm decizii până la rotativă.”

Nicolae Ciucă și Lucian Bode, la Congresul Extraordinar al PNL, la Palatul Parlamentului, aprilie 2022. Până acum nu a existat o ședință de partid în care să fie tranșat subiectul plagiatului. Într-o singură reuniune a liberalilor, Lucian Bode a dat explicații colegilor care doar au ascultat. Premierul se confruntă el însuși cu o suspiciune de plagiat și așteaptă verdictul instanței.
Nicolae Ciucă și Lucian Bode, la Congresul Extraordinar al PNL, la Palatul Parlamentului, aprilie 2022. Până acum nu a existat o ședință de partid în care să fie tranșat subiectul plagiatului. Într-o singură reuniune a liberalilor, Lucian Bode a dat explicații colegilor care doar au ascultat. Premierul se confruntă el însuși cu o suspiciune de plagiat și așteaptă verdictul instanței.

Întrebat dacă mesajul șefului statului este destul de clar și rezultă din el că Lucian Bode trebuie să se retragă din Guvern, Nicolae Ciucă a răspuns ambiguu.

„Este un mesaj pe care domnul preşedinte l-a mai dat. În momentul acesta, aşa cum a spus şi dumnealui, analizăm, astfel încât până la rocadă să putem să luăm decizii. Am declarat și declar în continuare. Remanierile se fac, nu se anunță înainte”, a spus prim-ministrul.

Ce spune Lucian Bode despre mesajul președintelui Klaus Iohannis

„Am explicat aceste lucruri în PNL, în urmă cu o săptămână, cei care m-au susţinut şi în funcţia de ministru şi în funcţia de secretar general. Voi explica aceste lucruri ori de câte ori va fi nevoie şi PNL fiţi convinşi că va lua o decizie, împreună cu mine, în acest caz, astfel încât să nu afectăm sub nicio formă nici imaginea PNL, nici parcursul PNL, dar, în opinia mea, nici să dăm satisfacţie minciunii, dezinformării.”, s-a apărat ministrul de Interne, aflat într-o vizită la Vaslui, potrivit Agerpres.

Omul doi din PNL este convins că lucrarea de doctorat a respectat normele academice din 2018 și a trecut de verificările CNATDCU, în opinia lui, singurul organism în măsură să se pronunțe.

„Am convingerea, garanţia, certitudinea, curajul să spun aici, în faţa dumneavoastră, că nu am încălcat nicio prevedere legală, dimpotrivă, le-am făcut la virgulă, am parcurs fiecare procedură la virgulă, tocmai pentru a nu fi într-o situaţie de a da explicaţii publice. (...) Am această împăcare că am respectat legea”, a insistat Lucian Bode.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG