Linkuri accesibilitate

Primarul capitalei, Nicușor Dan, acuzat de ANI de incompatibilitate și conflict de interese. Nicușor Dan: „Voi ataca în instanță raportul”


Agenția Națională de Integritate îl acuză pe primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, de incompatibilitate și conflict de interese.
Agenția Națională de Integritate îl acuză pe primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, de incompatibilitate și conflict de interese.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul, Prefectura și Curtea de Conturi privind situația de incompatibilitate și conflict de interese în care s-ar fi aflat primarului Municipiului București, Nicușor Dan.

Într-un comunicat, ANI transmite că în perioada mandatului de primar general, Nicușor Dan ar fi deținut și alte funcții de conducere în patru instituții sau servicii, fără mandat de reprezentare, încălcând astfel legea privind incompatibilitățile. Nicușor Dan ar fi deținut funcții simultan în Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administrația Străzilor București, ALPAB și Centrul Cultural Expo Arte.

ANI îl acuză pe primarul Nicușor Dan și de conflict de interese. În perioada 7 august – 7 septembrie 2021, Nicușor Dan ar fi avut simultan atât funcția de primar al capitalei, cât și pe cea de director general al Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB). În calitatea de director general, Nicușor Dan ar fi cerut, potrivit ANI, suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 RON și ulterior, tot Nicușor Dan, de data asta în calitate de primar general, ar fi retransmis ALPAB bugetul solicitat.

De asemenea, ANI a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pe baza unor indicii legate de o posibilă infracțiune de abuz în serviciu a primarului Nicușor Dan.

Astfel, o amendă contravențională aplicată lui Nicușor Dan în calitate de persoană fizică ar fi fost achitată din bugetul Primăriei Municipiului București. ANI a sesizat și Curtea de Conturi în această speță.

Primarul general Nicușor Dan anunță că va ataca în instanță raportul Agenției Naționale de Integritate (ANI).

„Agenția îmi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii”, spune primarul Nicușor Dan. El mai solicită Agenției Naționale de Integritate să pună la dispoziția presei întregul dosar administrativ în baza căruia a fost întocmit raportul.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG