Linkuri accesibilitate

După Crimeea, Vladimir Putin a călătorit „spontan” în Mariupolul devastat de forțele sale


Imagine de arhivă cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, din 15 martie 2023, la Kremlin.
Imagine de arhivă cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, din 15 martie 2023, la Kremlin.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut o vizită surpriză la Mariupol, conform relatărilor presei de stat rusești, informează Reuters. Aceasta ar fi prima deplasare în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia de la începutul războiului.

Vizita lui Vladimir Putin de la Mariupol ar fi avut loc după cea de sâmbătă din Crimeea, în ziua în care Rusia a aniversat nouă ani de la anexarea peninsulei de la Ucraina, considerată ilegală de către comunitatea internațională.

De asemenea, călătoria în Donbas vine la două zile după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său.

Duminică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că deplasarea în Mariupol, Ucraina, a fost una „spontană”.

„Totul a fost foarte spontan. Nici deplasările în jurul orașului nu au fost planificate”, la fel ca și întâlnirea lui Putin cu localnicii, a susținut Peskov, citat de AFP.

Ca răspuns, autorităţile ucrainene din Mariupol au declarat: „Criminalul internaţional Putin a vizitat oraşul ocupat în timpul nopţii”.

„Probabil pentru a nu vedea la lumina zilei oraşul ucis de 'eliberarea' lui”, afirmă Consiliul municipal din Mariupol, conform AFP.

Mariupol, care a căzut în mâinile Rusiei în luna mai a anului trecut, după una dintre cele mai lungi și sângeroase bătălii din război, a fost prima victorie majoră a Rusiei după ce nu a reușit să cucerească Kievul și s-a concentrat în schimb asupra sud-estului Ucrainei.

Putin a zburat cu elicopterul la Mariupol, conform informațiilor furnizate de Kremlin.

Potrivit Reuters, acesta este cel mai apropiat loc de liniile în care președintele Rusiei s-a deplasat de când și-a început invazia împotriva Ucrainei.

Conform relatărilor, Putin a condus o mașină prin mai multe cartiere ale orașului, făcând opriri și vorbind cu locuitorii.

Mariupol, oraș-port la Marea Azov, a fost distrus după săptămâni de lupte care au fost purtate la începutul invaziei la scară largă.

Organizația pentru Securitate și Cooperare și Europa (OSCE) a declarat că bombardarea de către Rusia a unei maternități din Mariupol a fost o crimă de război.

CPI a emis vineri un mandat de arestare împotriva lui Putin, acuzându-l de crimă de război pentru deportarea ilegală a sute de copii din Ucraina, o mișcare care îl izolează și mai mult pe liderul rus.

În timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut o serie de călătorii pe câmpul de luptă pentru a ridica moralul trupelor sale, Vladimir Putin a rămas în mare parte în interiorul Kremlinului în timp ce Rusia desfășura ceea ce numește „operațiune militară specială” în Ucraina.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG