Parlamentul Suediei a aprobat oficial proiectul de lege care va permite țării să adere la NATO.
Parlamentul suedez, Riksdagen, cu 349 de locuri, a votat cu 296 de voturi pentru și 37 de voturi împotrivă aderarea Suediei la NATO, cu 43 de membri absenți.
Aderarea la NATO „este cea mai bună modalitate de a proteja securitatea Suediei”, a declarat ministrul de externe suedez Tobias Billström în timpul dezbaterii de aproape șapte ore.
El l-a numit „un eveniment istoric” și „una dintre cele mai importante decizii de politică de securitate pentru țara noastră”.
Suedia și vecina sa Finlanda au solicitat aderarea la NATO în mai 2022, abandonând decenii de nealiniere după ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie 2022.
Procesul a fost suspendat de Turcia, care, împreună cu Ungaria, nu a ratificat încă aderările.
Suedia, în special, s-a confruntat cu obiecții din partea Turciei, care spune că Stockholm găzduiește membri ai ceea ce Turcia consideră grupări teroriste - o acuzație pe care Suedia o neagă.
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan , a declarat săptămâna trecută că guvernul său va merge mai departe cu ratificarea cererii Finlandei, deschizând calea pentru ca țara să se alăture alianței înaintea Suediei.
Erdogan a spus că Suedia trebuie să rezolve preocupările Turciei care au întârziat acțiunile privind cererea comună.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că, deși cererile de aderare ale Suediei și Finlandei la NATO nu au fost încă aprobate de toți membrii, procesul de integrare militară continuă.
Vorbind despre procesele de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei, șeful NATO a declarat că ambele țări abordează preocupările legitime ale Turciei în materie de securitate și îndeplinesc cerințele Memorandumului tripartit semnat în cadrul Summitului de la Madrid în data de 28 iunie.
„Cel mai important lucru nu este aderarea simultană, ci ca Finlanda și Suedia să devină membre cu drepturi depline ale NATO. Voi continua să lucrez până când Suedia va deveni membră cu drepturi depline în cel mai scurt timp posibil”, a mai spus Stoltenberg.
Exprimându-și convingerea că Suedia va deveni parte a NATO, oficialul a declarat că Suedia și Finlanda au participat la reuniunile NATO în calitate de țări invitate și că sunt mai integrate în infrastructura civilă și militară a NATO, precizând în continuare următoarele.
„Acest proces de integrare va lua timp. Deși Turcia și Ungaria nu l-au ratificat încă, integrarea militară continuă. Pentru că a fi o țară invitată înseamnă a fi integrat în structurile militare ale NATO", a conchis șeful Alianței.