Linkuri accesibilitate

Proteste violente în mai multe orașe din Franța. Manifestanții au blocat căile ferate și autostrăzile


Noi proteste au loc în toate orașele din Franța. Sindicatele au chemat oamenii să demonstreze împotriva reformei pensiilor.
Noi proteste au loc în toate orașele din Franța. Sindicatele au chemat oamenii să demonstreze împotriva reformei pensiilor.

Francezii au ieșit din nou în număr mare în mai multe orașe să protesteze împotriva președintelui Emmanuel Macron și a proiectului de lege privind reforma pensiilor, relatează Reuters. Este a 10 a zi de proteste.

Protestatarii au blocat căile ferate și autostrăzile, iar la Paris au jefuit un magazin și au incendiat mai multe toberoane.

Potrivit estimărilor poliției, citate de ziarul Le Figaro, aproximativ 740.000 de persoane care au manifestat în toate orașele franceze. Prezența la manifestările de marți este mai slabă decât cele de la 23 martie (768.000) şi 7 martie (962.000), la aceeaşi oră, relatează Le Figaro.

Confederaţia Generală a Muncii a anunțat că numărul persoanelor ieșite în stradă este dublu, adică peste două milioane de persoane.

La Paris au loc cele mai ample manifestări, cu 93.000 de oameni pe mai multe străzi din centrul capitalei, după cum a anunțat poliția, iar 27 de persoane au fost arestate. Până la finalul zilei sunt așteptați în stradă peste un milion de oameni în toată Franța.

În unele orașe, au avut loc unele ciocniri între manifestanți și polițiști. În orașul Nantes, o mașină a fost incendiată, în timp ce unii protestatari au tras focuri de artificii în poliție.

În orașul Rennes, protestatarii au blocat șoseaua de centură și au incendiat o mașină abandonată. La Paris și la Marsilia, protestatarii au blocat șinele de tren pentru o vreme.

Cele mai mari proteste au avut loc joia trecută, când 3,5 milioane de oameni au demonstrat în toată Franța și peste 400 de polițiști au fost răniți.

Președintele Emmanuel Macron le-a transmis atunci protestatarilor că nu are de gând să renunțe la reforma pensiilor și nu dă înapoi la presiunea străzii.

La Paris, au avut loc ciocniri violente între polițiști și protestatari.
La Paris, au avut loc ciocniri violente între polițiști și protestatari.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG